Cum scapi de afide, paduchii plantelor

Paduchii plantelor sunt o pacoste! Pentru că strică florile și pot ucide plantele am adunat cele mai bune sfaturi care să te ajute să scapi de afide.
Păduchii plantelor sau afidele sunt dăunători des întâlniți pentru unele specii. Astfel trandafiri, Mână Maicii Domnului, Clematis, unii arbuști, dar și fiverse specii de foioase sunt atacate de afide. Afidele au culoare verde-cenușie sau neagră, sunt mici și trăiesc în colonii pe spatele frunzelor, pe vârfurile lăstarilor și pe lujeri. prezența lor este masivă în lumile mai-iunie atunci când sug seva plantelor, împiedică dezvoltarea acestora și uneori, pot omorî plantele mai tinere. Afidele au un cicu de dezvoltare anual cu aptru generații înfiecare an. Insecta depune ouăle în solzii mugurilor în luna octombrie și iernează în stadiu de ou.  Primăvară (de regula în luna mai sau îndată ce mugurele crapă) apăr larvele, care trec pe față inferioară a frunzelor. Din acestea apăr femelele care vor depune viitoarele ouă și ciclul se reia.
Citeste si:  Tratamente naturale foarte eficiente pentru arsuri
  Frunzele atacate de afide se deformează, se îngălbenesc, iar pe partea dorsală a frunzelor infestate se poate vedea cu ochiul liber colonia de afide. Acestea lasă o pastă lipicioasă care sufocă frunza. Tunderea arbuștilor și a trandafirilor toamna poate întrerupe ciclul de dezvoltare, dar dacă afidele au apărut pe o plantă cea mai bună soluție este tratarea acestia și tunderea severă în toamnă. Tratamentele trebuie reluate în primăvara următoare pentru a îndepărta toate coloniile.

Dar cum scapi de afide dacă acestea sunt prezente pe dosul frunzelor, în luna mai și iunie?

Tratamentele chimice sunt eficiente și distrug complet afidele. Este nevoie de două-trei reprize de stropiri, în zile calde, fară ploaie pentru a distruge complet afidele și este obligatorie o bună curățare toamna și primăvara a solului, prin îndepărtarea tuturor resturilor vegetale și arderea lor. Există și metode tradiționale care te pot ajuta să scapi de afide, mai ales în cazul atacurilor la trandafiri, pomi cu flori și arbuști decorativi. Aceste metode trebuie aplicate de îndată ce afidele își fac apariția și preventiv de alte două-trei ori după ce dispar.
Citeste si:  Dietă de vedetă - Cum se mențin artistele în formă? Iată câteva trucuri să revii la o siluetă de invidiat
 

Iată cele mai populare metode, altele decât cele chimice care te pot ajuta să scapi de afide:

♦ Spalarea cu un jet de apă puternic, îndepărtează afidele și le omoară. Metoda are o eficență redusă, dar aplicată la primele semne ale atacului este utilă. ♦ Pulverizarea unei soluții de apă cu săpun de casă. Rade săpun de casă și lasa-l să se dizolve în apă caldă. Trei linguri de răzătură la un litru de apă. Soluția rezultată se împarte în două. Se diluează fiecare parte cu un litru și jumătate de apă și se fac două pulverizări la interval de două zile. ♦ Plantarea de tufe de cimbru și levănțică în apropierea trandafirilor îi ferește de atacul afidelor, aceste plante având mirosuri care îndepărtează afidele. ♦ Ceaiul de cimbru sau levănțică (foarte concentrat) pulverizat pe plantele atacate este eficient, dar efectele apar după două-trei stropiri. ♦ Dușul cu apă și pulverizarea de apă amestecată cu alcool sanitar (o parte alcool, două părți apa). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta să scapi de afide. Pentru mai multă siguranță, repetă tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.
Citeste si:  Cum poti cauta informatii pe facebook
    Ține cont și de faptul că buburuzele și vrăbiile sunt aliați de încredere în lupta cu afidele.
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. De ce poartă Nina colanţi?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  8. Top 30 - Vedetele din România care s-au iubit în locuri publice