Social

Umilințele prin care trec angajații H&M

Nu este persoană care să nu fi avut o haină de la H&M sau să nu fi auzit măcar despre calitatea acestor haine. În afară de calitate și prețuri, munca angajațiilor din spatele brand-ului este absolut epuizantă.

 

Recent au apărut în presă mizeriile care se află în spatele marelui brand H&M. Nimeni nu și-ar fi imaginat prin ce umilințe trec angajații acestei firme. Potrivit stireazilei[.]com, trei bloggeri din Norvegia au trăit, timp de o lună, lângă muncitorii care lucrează în atelierele unde se produc hainelor. În toată această perioadă, cei trei tineri au trăit și au lucrat cot la cot cu ceilalți salariați. Trăiau în case dărăpănate, în mizerie, și munceau în ture, cu program de minim 16-18 ore pe zi.

 

Prin acest proiect, ziarul norvegian Aftenposten a dorit să le arate occidentalilor de unde provin hainele lor de firmă și umilințele la care sunt supuși muncitorii. În urma oboselii și a stresului la care sunt supuși zi de zi, mai mulți tineri au hotărât să rupă tăcerea și să spună despre modul în care sunt tratați. Cambodgienii lucrează de dimineața până noaptea pentru un salarii de 80 de euro pe lună (în cel mai bun caz). Ba mai mult, angajații susțin că sunt luni de zile în care nu primesc niciun ban. Sau dacă îndrăznesc să ceară o mărire de salariu chiar și de câțiva dolari, angajații sunt înnăbușiți în sânge.

 

Conform sursei menționate mai sus, multe dintre fetele din Cambodgia încep să lucreze încă de la 18 ani.

Datorită videoclipului apărut pe internet, care a fost vizualizat de milioane de oameni, mulți internauți au anunțat că vor protesta țață de aceste nedreptăți și față de sclavia care există în firma H&M.

 

Compania H&M (Hennes & Mauritz) a fost înființată în anul 1947 în Suedia. Conform Wikipedia în anul 2010, firma avea circa 76.000 de angajați care lucrau în 2.000 de magazine din 37 de țări. H&M este considerat al treilea brand de îmbrăcăminte din lume. Cele mai mari piețe de desfacere sunt Germania, Suedia și Marea Britanie. Magazinele H&M au apărut în România în anul 2011, de atunci și până în prezent în țara noastră deschizându-se 38 de astfel de magazine.

 

Originally posted 2016-01-09 19:33:08.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.