Cum explică Arhiepiscopia Tomisului imaginea ierarhului cu mantie și trenă roșie

Poza lui IPS Teodosie surprinsă de jurnaliști la ceremonia de 1 Decembrie a devenit virală. Jurnaliști dar și oameni simpli au început să critice modul în care Arhiepiscopul Tomisului a ieșit în public. Mantia roșie oferă ierarhului imaginea unui împărat care e urmat de un supus care îi ține trena. O astfel de trenă costă, conform surselor Constanța NEWS, peste 4500 lei. Jurnaliștii Constanța NEWS au discutat cu reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului pe acest subiect. Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al instituției spune că felul în care era purtată mantia de un alt cleric are o semnificație teologică și una practică.
  Mantia cea roșie al lui IPS Teodosie. FOTO ziuaconstanta.ro  
“Mai întâi, preotul sau diaconul respectiv nu este „slugă”, ci un ajutor al episcopului, pentru că episcopul hirotonește preoți și diaconi. Apoi, în mod practic, veșmantul clerical nu poate fi transformat în mătură, cum tot așa nici trena miresei nu este lăsată să mature ci este purtată de ajutoare. Insasi trena miresei se inspiră din mantia arhiereului,fiind considerate un element de distincție nobilă. Mantia face parte din veșmintele episcopului ( o poartă chiar și Papa Romei, cu mici modificări), fiind folosită foarte des, la mai toate slujbele pe care acesta le oficiază în afara Sfintei Liturghii, atât în interiorul cât și în afara bisericii. În plus,mantia face parte și din rândul veșmintelor monahale”, a declarat părintele Eugen Tănăsescu pentru Constanța NEWS.  
În privința asocierii imaginii Arhiepiscopului cu aceea a unui împărat, Tănăsescu spune că este exact invers: împărații sunt cei care au apelat în istorie la o mantie ca un simbol al virtuților divine.
Citeste si:  Mesaj dur al Papei Francisc în prima slujbă a anului. Motivul pentru care biserica riscă să devină un muzeu
 
“Originile mantiei se regăsesc în Vechiul Testament, ca simbol al virtuților dreptății și râvnei. „Şi Dumnezeul nostru a văzut şi S-a mâniat că nu mai este dreptate. Şi a văzut că nu este nici un om şi S-a mirat că nimeni nu mijloceşte. Atunci braţul Lui I-a venit în ajutor, şi dreptatea Sa a fost sprijinul Său. S-a îmbrăcat cu dreptatea ca şi cu o platoşă şi a pus pe capul Său coiful izbăvirii; S-a îmbrăcat cu răzbunarea ca şi cu o haină şi S-a înfăşurat în râvna Sa ca şi într-o mantie.” (Isaia 59, 15) „Mă îmbrăcam întru dreptate, ca într-un veşmânt şi judecata mea cea dreaptă era mantia mea şi turbanul meu.” (Iov 29, 14) Ca vesmânt sacramental, mantia apare purtată de Sf. Ilie. Chiar Iisus Hristos este îmbrăcat într-o mantie purpurie de către ostașii romani, ca o batjocorire a faptului că El era recunoscut ca Împăratul iudeilor. În realitate batjocura ostașilor împlinea o profeție, că Împăratul Împăraților va fi îmbrăcat batjocoritor cu mantie și coroană de spini. În plus, mantia are pe ea icoanele celor patru evangheliști, semn al podoabei evanghelice care îmbracă toată lumea creștină”, a explicat părintele Tănăsescu pentru Constanța NEWS.  
Reprezentanți arhiepiscopiei spun că IPS Teodosie nu s-a îmbrăcat așa pentru că a vrut, ci pentru că demnitatea slujirii i-o cerea.
Citeste si:  Umilințele prin care trec angajații H&M
 
“N-am văzut generali care să defileze de ziua națională în trening, ci în uniforma lor de ceremonial. De ce acestora li se permite și Arhiereului, liderul spiritual al Bisericii nu? Sau avem de-a face cu o isterie comandată de curente anticlericale, cum au semnalat unii foști lideri politici. Or ști ei ceva ce noi nu știm… Cum însă trăim vremuri în care dezbrăcatul pare o virtute (fie de haine, fie de character) nu mă mai miră nimic. Vrem toleranță și respect, dar ne încăpățânăm să nu le practicăm”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului declarația sa pentru echipa Constanța NEWS.
    IPS Teodosie și mantia care a devenit virală. FOTO Ovidiu OpreaIPS Teodosie și mantia care a devenit virală. FOTO Ovidiu Oprea   Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală  
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  2. Home page
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  6. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  7. Cutremurător! ASTROLOGUL vedetelor din ROMÂNIA lansează profeția DUREROASĂ: ‘Se va omorî... Destinul va dărâma tot din temelii’
  8. Tratamente naturale foarte eficiente pentru arsuri