Vocea Basarabiei – NU CERȘIM, NU STRIGĂM: FACEM UNIREA ÎN TĂCERE

Loading...

Comentatorii unioniști scriu în presa de la București că unica motivație a recentei ședințe comune a guvernelor României și Republicii Moldova a fost cea de a mai cerși niște bani de la statul român. Citez: “Premierul Republicii Moldova a venit împreună cu guvernul său şi tot alaiul pe la Bucureşti să mai cerşească ceva bani. Spun cerşească căci nu oferă nimic la schimb ci doar primeşte, iar dacă nu primeşte îţi bagă şi mâna în buzunar.” De aici.

Supărat pe evoluțiile politice de la Chișinău, de refuzul majorității parlamentare de la Chișinău de a introduce pe ordinea de zi schimbarea art.13 din Constituția moldoveană și de expulzarea activistului unionist George Simion de pe teritoriul Republicii Moldova, autorul se întreabă dacă nu cumva „s-a întâlnit hoţul cu prostul“? El argumentează că autoritățile române nu ar trebui să acorde finanțare Chișinăului pentru că, Republica Moldova nu este un stat românesc în care interesul românilor ar fi respectat, ci este  susținut doar interesul statului moldovean.

Citeste si:  Dragnea ÎȘI DĂ DEMISIA după dezvăluirile Rise Project? „Ăsta este motivul” Breaking news în politică

Concluzia autorului este simplă: România ar trebui să aibă ca interes recuperarea paşnică a teritoriului dintre Prut și Nistru.

Nu cred că în relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova s-ar fi întâlnit hoțul cu prostul.

La Chișinău, dar și la București se știe că obiectivul re-unirii nu poate fi realizat ușor. Formațiunile politice moldovenești care au în programul lor de activitate obiectivul unirii nu au deținut niciodată  pârghiile de putere necesare îndeplinirii lui; în România doctrina unionistă este împărtășită doar de Partidul Mișcarea Populară, formațiune politică periferică care se află în opoziție.

Proiectul de țară al statului român nu este cel al reîntregirii cu teritoriile pierdute în urma pactului Ribbentrop-Molotov – nici nu ar putea avea acest proiect, România este membră a Uniunii Europene, iar un asemenea obiectiv nu ar fi „politically correct”.

Este un motiv pentru care, după aderarea la Uniunea Europeană statul român nu a avut o politică fermă și de lungă durată dedicată Republicii Moldova. Mai degrabă s-a improvizat pe moment – de aici și bâlbele întâmplate.

Citeste si:  Orban: Cioloş a trăit foarte bine în perioada guvernării PSD. Noi am avut o înţelegere, pe care domnul Cioloş nu şi-a respectat-o

Singurul proiect românesc care a avut continuitate și care a dat rezultate este cel al burselor de studii acordate elevilor moldoveni. Foarte mulți bursieri ai statului român au ocupat/ocupă funcții importante în statul moldovean. Unul dintre aceștia este actualul președinte al Parlamentului moldovean, Andrian Candu, care și-a început mandatul de șef al legislativului moldovean cu o vizită în România. Constat, că sfîrșitul acestui mandat este marcat de o altă vizită la București.

În ciuda apartenenței la același spațiu cultural și lingvistic, în ciuda existenței a peste 500 de mii de cetățenii românești (cetățenii, nu și cetățeni responsabili), Republica Moldova, din varii motive, nu a reușit să ajungă cel de al doilea stat românesc.

Putem vorbi despre o românizare completă a teritoriului dintre Prut și Nistru doar atunci când proiectele de interconectare ale infrastructurilor celor două state vor fi realizate în totalitate. Consider că cele zece înțelegeri bilaterale semnate pe 22 noiembrie 2018 conturează adevăratul proiect de țară al României dedicat Moldovei dintre Prut și Nistru.

Citeste si:  Victorie în instanță pentru Marian Vanghelie: Fostul primar își pregătește revenirea în politică

Unirea strigată de unii se face încet și fără multă vorbă – prin proiecte concrete. Nimeni nu cerșește nimic.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Mai este Simona Halep virgină?
  3. Home page
  4. Legatura dintre Președintele Klaus Iohannis si SECURITATE
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Ferma 2019. Unde se filmează emisiunea de la Pro Tv. Povestea uluitoare a locului
  7. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  8. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.