Vlad Plahotniuc: Reforma politică în Republica Moldova presupune transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului

Loading...

Reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61, dar și posibilitatea ca cetăţenii să le retragă mandatele, în caz că nu-şi realizează obligaţiunile. PDM vrea să consulte cetăţenii în privinţa acestor două iniţiative în cadrul unui referendum. Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, susţine că, în acest mod, controlul asupra Parlamentului va fi în mâinile poporului.

„Ca și în cazul reformei puterii executive, când am redus numărul ministerelor și am eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, mai bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Pe lângă reducerea numărului de deputaţi, PDM propune ca cetățenii să aibă posibilitatea de a-i lipsi de mandat pe legislatorii care nu-şi îndeplinesc angajamentele faţă de alegători.

„Reforma politică în Republica Moldova presupune optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului, identificarea pârghiilor, prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei, care nu își fac treaba în timpul mandatului”, a spus preşedintele PDM, Vlad plahotniuc.

Citeste si:  Sinteza zilei. Ura, noua politică de stat în România. Liderul #Rezist care se bucură de moartea jandarmeriței ucise într-un accident de mașină

Democraţii propun ca cele două iniţiative să fie supuse votului la un referendum consultativ, care să aibă loc în data de 24 februarie, adică în ziua alegerilor parlamentare.
Analiştii politici susţin că iniţiativa democraţilor este aşteptată de oameni de mai mult timp.

„Trebuie să existe un număr de deputaţi potrivit pentru ca Parlamentul să aibă capacitatea de a funcţiona. E nevoie de comisii şi de multe alte funcţii pe care Parlamentul le are de îndeplinit. Eu cred că numărul de 61 de deputaţi ar satisface această cerinţă”, a spus analistul politic, Vitalie Catană.

Ideea este susţinută şi de mai mulţi cetăţeni.

„Pentru aşa o ţară mică e prea mult 101 deputaţi şi mai bine să fie numărul lor mai redus”.

„Aşa e mai bine, eu consider. Trebuie să fie mai responsabili faţă de populaţia care îl alege”.

„Poate să fie şi 51 măcar. E normal. Dar de ce e nevoie de atâţi. Cu cât mai puţini, cu atât mai bine”.

Citeste si:  Cioloș vrea să intre în forță în politică. Mișcarea de ultimă oră a fostului premier

Dacă propunerile vor fi susţinute de către cetăţeni, democraţii se vor consulta şi cu experții Comisiei de la Veneția, în vederea obţinerii celui mai bun rezultat.


Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  6. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  7. Vrei sa faci Karaoke cu marile vedete? Afla aici cum poti deveni si tu vedeta
  8. Liderul unionist George Simion şi-a lansat oficial candidatura la Europarlamentare. De ce?