Tara noastra coordoneaza Strategia UE pentru Regiunea Dunarii – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

     * Finanarea acordat de UE pentru zona Delta Dunrii depete un miliard de euro, pentru perioada 2014-2020
     
     Romnia a preluat, ieri, 1 noiembrie, preedinia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunrii (SUERD). n timpul mandatului de un an, reprezentanii rii noastre vor propune alocarea de resurse financiare suplimentare pentru dezvoltarea potenialului pe care l are aceast regiune.
     Este a doua oar cnd ara noastr deine preedinia acestei strategii, dar anul acesta o parte din mandat se va suprapune i cu deinerea de ctre Romnia a preediniei rotative a Consiliului Uniunii Europene, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru dezvoltarea Strategiei Dunrii i pentru iniierea i derularea de noi proiecte.
     Unul dintre principalele puncte pe care vor insista oficialii notri va fi conectivitatea n jurul Dunrii, folosirea acesteia drept cale de navigaie i dezvoltarea potenialului economic i turistic pe care l ofer zonele situate n apropierea fluviului. Pentru realizarea acestui obiectiv va fi nevoie de resurse financiare europene suplimentare fa de cele alocate n anii trecui i, innd cont c vom deine i preedinia Consiliului UE, este posibil ca aceste resurse s fie alocate de la bugetul Uniunii.
     Pn acum, ara noastr este singurul stat membru din UE care a alocat din fondurile structurale bani pentru dezvoltarea Strategiei Dunrii. De exemplu, pentru dezvoltarea comunitilor locale, a mediului de afaceri i a infrastructurii, Asociaia de Dezvoltare Intercomunitar ITI Delta Dunrii a depus pentru actualul exerciiu bugetar multianual al Comisiei de la Bruxelles 1150 de proiecte, pentru care este necesar o finanare toatal de 515 milioane de euro, adic 48% din alocarea deschis de UE pentru zona Deltei Dunrii. Din aceste proiecte, la sfritul primului semestru al anului 2018, valoarea contractat era de 195 milioane euro, ceea ce nseamn 38% din totalul proiectelor depuse i 18% din valoarea total a apelurilor. Autoritile tulcene susin c, pn la sfritul acestui an, vor fi depuse toate cererile de finanare care vor acoperi i restul sumei alocate de la bugetul UE, adic 540 de milioane de euro.
     Strategia European pentru Regiunea Dunrii (SUERD) este a doua strategie macro-regional a Uniunii Europene (dintre cele patru existente n prezent) i a preluat modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia Uniunii Europene pentru Marea Baltic (adoptat n 2009), pe care l-a adaptat la nevoile specifice dunrene.
     SUERD reprezint o iniiativ politic a Romniei i Austriei, promovat printr-o scrisoare comun la nivel de prim-ministru (iunie 2008) i adresat preedintelui Comisiei Europene. n baza acestui demers i ca urmare a consultrii cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia European a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunrii i Planul de Aciune, iar n 13 aprilie 2011 documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.
     Lansat n aprilie 2011, strategia reunete nou state membre UE (Austria, Cehia, Croaia, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Romnia i Bulgaria) i cinci ri din afara spaiului comunitar (Bosnia-Heregovina, Moldova, Muntenegru, Serbia i Ucraina). 
Citeste si:  Partid nou pe scena politică gălăţeană - Viaţa Liberă Galaţi

     Viceprim-ministrul Paul Stnescu, ministrul dezvoltrii regionale i administraiei publice, a declarat: „Este o onoare pentru noi, dar i o provocare, ntruct principala noastr sarcin este reprezentat de transformarea regiunii Dunrii ntr-o regiune competitiv, dinamic i prosper, precum i de ridicarea standardului de via al comunitilor locale. Multe dintre judeele riverane Dunrii sunt printre cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic din cadrul Uniunii Europene i, de aceea, implicarea autoritilor locale ar putea contribui la creterea competitivitii i la revitalizarea socio-economic a localitilor cu potenial de cretere. Sub mottoul „ntrim coeziunea pentru o prosperitate comun n regiunea Dunrii”, vom urmri exploatarea oportunitilor i promovarea obiectivelor i a temelor propuse pentru impulsionarea Strategiei”.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. De ce poartă Nina colanţi?
  5. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  6. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  7. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  8. Liderul unionist George Simion şi-a lansat oficial candidatura la Europarlamentare. De ce?