SUA vor să iasă din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Loading...

Statele Unite intenţionează să se retragă din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Potrivit New York Times, care citează surse oficiale americane, Washingtonul ar urma să anunţe Rusia despre această intenţie săptămâna viitoare.

Americanii au şi o justificare pentru o astfel de decizie radicală. Potrivit surselor New York Times, vor să îşi consolideze poziţia militară în Pacific, pentru a răspunde mobilizării militare pe care o desfăşoară China în zonă. Cât sunt însă parte a acestui Tratat, americanii nu pot face asta, pentru că înţelegerea interzice folosirea, dezvoltarea rachetelor balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5500 de kilometri.

Tratatul care a contribuit la sfârşitul Războiului Rece, a fost semnat în 1986 de preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său rus Mihail Gorbaciov, însă, în ultimii ani, cele două puteri s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului.

O eventuală retragere – care ar marca o cotitură în politica americană în domeniul controlului armamentului – nu a fost aprobată încă de Cabinetul, iar Pentagonul şi Departamentul de Stat se opun. O reuniune programată la începutul acestei săptămâni, luni, la Casa Albă, în vederea discutării acestei propuneri, a fost amânată.

Citeste si:  Moscova acuză Kievul că folosește Biserica Ortodoxă din Ucraina în scopuri politice

Tratatul are un termen în Congres la începutul anului viitor. Potrivit unui amendament la bugetul apărării pe 2019, preşedintele urmează să informeze Senatul, până la 15 ianuarie, dacă Rusia „încalcă material” tratatul şi dacă INF rămâne constrângător juridic pentru Statele Unite.

Statele Unite şi-au informat, săptămâna aceasta, aliaţii europeni cu privire la această propunere, care i-a alarmat pe britanici. Aceștia consideră INF un pilon în controlul armamentului. Tratatul a marcat sfârşitul unei înfruntări nucleare în Europa, în anii ’80, implicând rachete de croazieră americane de tip Pershing şi rachete cu rază medie de acţiune sovietice de tip SS-20.

Statele Unite acuză Rusia de încălcarea tratatului prin dezvoltarea şi desfăşurarea unei rachete de croazieră cu lansare de sol – de tip 9M729. Moscova insistă că această rachetă nu încalcă prevederile INF şi acuză la rândul ei că un sistem american de apărare antirachetă destăşurat în Europa de Est pentru a contracara ameninţarea nucleară iraniană poate fi adaptat să lanseze rachete ofensive cu rază medie de acţiune către Rusia.

Citeste si:  Mesajul postat de Gabriela Firea pe Facebook, după ce a renunțat la funcțiile din PSD

„În două administraţii, Statele Unite şi aliaţii noştri europeni au încercat să determine Rusia să se întoarcă la o conformitate deplină şi verificabilă a INF. În pofida obiecţiilor noastre, Rusia continuă să producă şi să desfăşoare rachete de croazieră interzise, ignorând îndemnuri la transparenţă”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei, întrebat de părere are despre viitorul INF.

Putin a părut să sugereze joi, la Soci, că Rusia ar adopta o politică a „nerecurgerii prima” la armamentul nuclear.

„Noi nu avem vreun concept de atac preventiv”, a declarat el. „Ne aşteptăm la o lovitură nucleară, dar nu vom folosi primii” arma nucleară, a spus el.

Miniştii Apărării din statele membre NATO reuniţi luna aceasta la Bruxelles, subliniau în comunicatul final că INF „a fost crucial în securitatea euroatlantică şi rămânem deplin angajaţi în menţinerea acestui tratat istoric privind controlul armamentului”.

Sursa: Digi24, News.ro

Etichete: Rusia , China , rachete , statele unite , tratatul fortelor nucleare
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. De ce poartă Nina colanţi?
  3. Home page
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. Top 30 - Vedetele din România care s-au iubit în locuri publice
  8. Cele mai provocatoare ţinute de la VIVA! Party 2019. Vedetele s-au întrecut în ţinute fabuloase