Studiu: Contextul socio-politic din Moldova nu este favorabil introducerii votului prin Internet

Loading...

Totodată, la nivel politic persistă un grad de scepticism în legătură cu introducerea votului prin internet şi politicienii nu consideră posibilă implementarea acestuia în următorii doi-patru ani. Concluziile se regăsesc într-un studiu prezentat de Asociaţia Promo-LEX, transmite IPN.

Autoarea studiului, Livia Ţurcanu, a declarat că implementarea votului prin internet este una importantă, deoarece beneficiarii finali sunt cetăţenii în calitate de alegători. Implicarea utilizatorilor finali ai votului prin internet pe tot parcursul dezvoltării acestui sistem va anticipa anumite provocări şi va mări gradul de încredere faţă de această metodă nouă de vot.

Pe de o parte, necesitatea unui sistem de vot prin internet este argumentată de nevoia de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor din diasporă, pe de altă parte în prezent contextul socio-politic nu este unul favorabil unui astfel de exerciţiu. Modificările electorale din ultimii doi ani, introduse într-un mod grăbit, în lipsa unui consens politic şi social, fără a asigura un nivel de transparenţă şi de dezbateri publice, a cauzat neîncredere în rândul cetăţenilor şi al altor actori. Neîncrederea cetăţenilor în procesele democratice şi în instituţiile publice este alimentată şi de nivelul înalt de corupţie.

Citeste si:  Un ministru din Guvernul Dăncilă nu vrea pază SPP: „Nu cred că am motive să-mi fie frică”

În opinia expertei, pentru a evita compromiterea votului prin influenţarea alegătorului, acesta ar trebui să aibă posibilitatea să voteze prin internet de câte ori doreşte şi apoi să meargă la secţia de votare în ziua alegerilor, în cazul în care s-a răzgândit. Votul care va fi luat în calcul va ultimul vot exprimat pe internet sau cel exprimat la secţia de votare. În acest sens, votul multiplu trebuie să se regăsească în cadrul legal. Totodată, este recomandabil ca alegătorul să poată verifica corectitudinea votului său exprimat electronic, printr-un sistem sau aplicaţie, diferite de sistemul de vot electronic.

Prezent la eveniment, Alexandru Balmoş, şeful de direcţie în cadrul Comisiei Electorale Centrale, a declarat că, acum doi ani, a fost realizat un studiu de fezabilitate cu privire la votul prin internet în Republica Moldova. Votul prin internet urma să fie pilotat la aceste alegeri parlamentare, însă s-a amânat ca urmare a modificării sistemului electoral. În prezent, sistemul trece prin fază de reinginerie, iar autorităţile estimează că acesta ar putea fi pilotat treptat după alegerile prezidenţiale, începând cu scrutine mici.

Citeste si:  Orban: Cioloş a trăit foarte bine în perioada guvernării PSD. Noi am avut o înţelegere, pe care domnul Cioloş nu şi-a respectat-o

Pavel Postica, director de program Promo-LEX, a menţionat că pentru aplicarea votului prin internet este nevoie şi de suport politic din partea partidelor. Este necesară implicarea echipelor multidisciplinare din care să facă parte şi reprezentanţi ai societăţii civile. Totodată, se impune o informare a publicului larg privind avantajele şi dezavantajele votului prin internet.

Studiul a inclus şi o serie de interviuri cu reprezentanţi ai CEC, din ministere, partide politice, dar şi un chestionar online completat de cetăţeni cu drept de vot din ţară şi de peste hotare. De asemenea, au fost analizate modelele de implementare a votului prin internet în alte ţări, dar şi cadrul legal, tehnic şi social din ţară.

 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Cine sunt vedetele care participă în show-ul „Scena misterelor“, prezentat de Dan Negru şi Romică Ţociu FOTO
  6. Celebrul dealer de droguri al vedetelor, capturat după o operațiune-fulger a ”mascaților”!
  7. Inregistrarea cu procurorul Dragomir INCA PROCUROR la Parchetul Tribunalului Constanta
  8. Salonta, scena unei „comedii amare” despre politică