Studenţii ieşeni, îndemnaţi de primar să se implice în viaţa politică!

Loading...

„Trebuie să vă clădiți propriul vostru viitor, abordând chiar și sfera politicului”, i-a sfătuit edilul-şef

Începând de ieri, Facultatea de Filosofie și Științe Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași în colaborare cu Facultatea de Științe Economice și Sociale din cadrul Universității Lille din Franța organizează „Școala Franco-Română de Științe Sociale”, ediția a XV-a, tema fiind „Europa în fața provocării demografice: dimensiuni și perspective”. În deschiderea evenimentului au susținut alocuțiuni ordonatorul de credite al UAIC Iași, prof.dr. Mihaela Onofrei, directorul Institutului Francez Iași, Vincent Lorenzini, Nadji Rahmania din partea Universității Lille din Franța, decanul Facultății de Filosofie și Științe Politice din cadrul UAIC Iași, Conțiu Tiberiu Șoitu. Invitat la acest moment festiv, primarul Iașului, Mihai Chirica, a încurajat studenții să se implice în viața politică pentru a face o schimbare care să influențeze pozitiv transformarea României.

„Din analiza personală, cât și din postura de primar al acestui oraș, îmi dau seama  cât de importante sunt științele sociale, politologia și nu în ultimul rând sociologia, în ansamblu. Tot ce se învârte în jurul nostru reprezintă cuantificarea în rândul oamenilor a reacțiilor mediului politic și a deciziilor de interes public. În legătură cu domeniul de activitate dezbătut astăzi, mă gândeam la diferența dintre politologie și politică. Politologia este o știință pe care o practică persoanele puternic informate, care încearcă să evalueze, măsurând și aplicând teoreme și soluții, modul în care evoluează o societate din punct de vedere politic. Pe de altă parte, politicianul este subiectul de studiu, care de cele mai multe ori, nu are de-a face cu politologia și care din păcate nu este nici măcar un Homo Sapiens, ci un animal care încearcă să exploateze într-o manieră cât mai apropiată de interesele personale, societatea și cetățenii săi. Sunt foarte multe lucruri de făcut, însă eu m-aș adresa vouă, stimați studenți! Este o oportunitate de care trebuie să profitați, pentru că Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași reușește de fiecare dată să ridice nivelul absolvenților prin două surse inepuizabile: prestigiul acestei instituții de învățământ superior și bineînțeles, profesorii care vă ajută în formarea dumneavoastră academică și profesională. Trebuie să vă clădiți propriul vostru viitor, abordând chiar și sfera politicului. Opoziția în privința schimbării este o meteahnă milenară și probabil că ea va sta la baza sfârșitului acestei civilizații. Pe măsura trecerii timpului, veți observa că nu dispare curajul, însă intervin alte priorități care vă pot detașa de la posibilitatea de a accede în lumea politică la o vârstă fragedă, când puteți schimba ceva”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Bani de la bugetul local

Lucrările științifice prezentate sunt structurate pe diferite paneluri de discuții: „Situația demografică din Franța, Moldova și România”, „Avataruri demografice”, „Provocări demografice: îmbătrânire și sănătate”, „Demografie, imigraţie și emigraţie”, acestea fiind organizate atât la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza!” Iași, cât și Institutul Francez Iași. Evenimentul a beneficiat de susținere din partea municipalității ieșene, în acest sens fiind alocată suma de aproximativ 15.000 de lei, contribuție care a fost aprobată de consilierii locali în ședința ordinară din data de 28 septembrie, atunci când a fost dezbătut și calendarul de evenimente pe luna octombrie. Lucian STATE

 

Citeste si:  Gabriel Oprea s-a întors oficial în politică: A fost reales liderul UNPR
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  6. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  7. Secretul prin care Iohannis a ajuns Presedintele Romaniei
  8. Vrei sa faci Karaoke cu marile vedete? Afla aici cum poti deveni si tu vedeta