Politica

SENAT: USR a parasit plenul ca protest la lipsa cvorumului – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

USR a p” title_b=””>
m

     Senatorii USR au protestat mari, la suplimentarea ordinii de zi a plenului i continuarea dezbaterilor n absena cvorumului de edin, prin prsirea edinei Camerei superioare a Parlamentului.
     „Ni s-a refuzat verificarea cvorumului de edin ntr-un mod absolut discreionar i problema cea mai mare cu aceste suplimentri ale ordinii de zi e faptul c legile nu ajung s fie dezbtute. Ducei-v i ntrebai senatorii de la PSD dac tiu ce voteaz sau ce se discut n legile respective. (…) Cic se dezbat proiecte legislative, n condiiile n care se aude de fapt doar vocea preedintelui de edin, a cte unui membru al Guvernului care spune c susine sau nu… Asta nseamn dezbatere parlamentar? Aa neleg domnul Manda sau domnul erban Nicolae c se manifest democraia? Pentru noi, cei de la USR, e o dovad n plus de abuz”, a declarat senatorul USR Mihai Goiu, ntr-unul dintre balcoanele slii de plen.
     El a atras atenia c USR va lua n calcul „nu doar sesizarea Comisiei juridice i a Comisiei pentru regulament pentru aceste nclcari, ci i sesizarea Comisiei pentru abuzuri din Senat”.
     La rndul su, Allen Coliban (USR) a susinut c ar fi fost nclcate dou articole din Regulamentul Senatului potrivit crora „edinele ar trebui suspendate n cazul n care nu exist cvorum” i c acest cvorum se refer la senatorii prezeni n sal.
     „Nu avem cei 69 de senatori care ar reprezenta cvorumul necesar. Noi am cerut numrarea cvorumului, dar am fost luai peste picior. Senatorii au fost numrai inclusiv de la microfonul central, au fost 59 n prim faz, dup care chiar sub 50. Avem inclusiv n stenograme nclcarea acestui regulament”, a afirmat Coliban.
     Senatorul social-democrat Claudiu Manda, preedintele edinei de plen de mari, a explicat c lucrrile plenului au continuat fr vot, existnd n schimb cvorum de dezbatere, aa cum este stipulat n decizia CCR 1237/2010.
     „Nu tiu de ce au prsit (sala de plen a Senatului – n.r.). Mi se pare o minciun c nu au tiut, pentru c, nainte de a ncepe edina de plen de astzi, observnd c avem 15 puncte de pe ordinea de zi, cele rmase de pe ordinea de zi de ieri, i tiind c avem trei ore de dezbateri, eram siguri c vom termina mai devreme. Am spus c, dac tot avem pn la ora 18,00 edin de plen, s fim de acord cu suplimentarea ordinii de zi cu primele puncte de pe ordinea de zi de mine. (…) Am avut aceast discuie cu toi liderii de grup n sperana i ideea c vom pune COM-urile (proiecte de hotrre privind exercitarea controlului de subsidiaritate i proporionalitate conform Protocolului nr. 2 din Tratatul de la Lisabona – n.r.), ns nu era niciun COM. (…) Am propus apoi preluarea primelor 20 de puncte (de pe ordinea de zi de miercuri – n.r.). Votul a fost n regul, colegii au fost de acord. (…) n momentul n care am observat c nu mai avem suficieni de muli colegi pentru vot i avem Decizia CCR 1237/2010 (…) am fcut doar dezbateri. Este o mare diferen ntre cvorumul de vot i cvorumul de dezbatere i lucrul acesta e stabilit prin hotrrea CCR 1237/2010. (…) La un moment dat, unii dintre acetia au hotrt s prseasc sala, nu am neles motivul”, a explicat Manda. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.