Scandalul Iliescu – Le Figaro. Cum a pus fostul preşedinte oglinda în faţa PSD, iar apoi s-a speriat. Dragnea, văzut vinovat pentru problemele din partid

Loading...

„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trece prin cea mai gravă criză politică a sa”, a declarat Iliescu fost şef de stat jurnaliştilor Thierry Portes şi Paul Cozighian de la ziarul francez „Le Figaro“, aceste cuvinte regăsindu-se în articolul „România, ţara unui singur partid“. În timpul interviului luat pe 9 noiembrie 2018 şi publicat luni, jurnaliştii remarcă faptul că Iliescu „nu are niciun pic de stimă pentru Liviu Dragnea“. Mai mult, aceştia obţin de la fostul preşedinte declaraţia că „situaţia personală (n.r. – a lui Liviu Dragnea), cu problemele lui juridice, a dat naştere unor fracturi” în PSD.

De altfel, în articol se aminteşte faptul că PSD a schimbat în doi ani de guvernare două Cabinete şi peste 70 de miniştri, reuşind chiar „performanţa“ de a dărâma prin moţiune de cenzură echipa Grindeanu. Şi Ion Iliescu a precizat că PSD, pentru a rezista atacurilor politice şi a se menţine la guvernare, ar trebui să întoarcă „pagina numită Dragnea“, după cum notează presa din Hexagon.

Iliescu: „Am citit cu uimire amestecată cu dezgust“

La scurt timp după apariţia articolului în mediul online, Ion Iliescu a reacţionat dur într-un text pe blogul personal, acuzând faptul că nu au fost prezentate declaraţiile aşa cum le-ar fi spus. „Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care nu le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva“, a scris Ion Iliescu, pe blogul personal. 

Citeste si:  Acordul ONU asupra migrației produce prima victimă politică de rang înalt din UE. Primul Ministru belgian a demisionat după ce a pierdut majoritatea în parlament

Răfuială cu presa străină şi în cazul plagiatului lui Ponta

Nu este prima dată când liderii acestui partid fac afirmaţii în presa străină pe care apoi le retractează. În iunie 2012, Victor Ponta, pe atunci premier al României, declara pentru ziarul spaniol „El Pais“ că îşi va da demisia dacă se dovedeşte că şi-a plagiat teza de doctorat. „Îmi voi asuma răspunderea (în cazul în care Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti va confirma acuzaţiile de plagiat, n.r.), dar am fost acuzat pe criterii politice şi aş vreau să îmi fac auzit punctul de vedere”, declara Ponta, potrivit înregistrării publicaţiei, completând că se va „retrage“, în cazul în care nu i se va da dreptate. Ulterior, Ponta a negat că a vorbit de demisie.

Ministrul de Externe de atunci, Andrei Marga, a subliniat, la rândul său, că premierul nu a spus niciun moment că demisionează, sugerând că spaniolii nu au înţeles ce a spus Ponta, deşi cei de la „El Pais“ întrebaseră cu subiect şi predicat dacă va renunţa la funcţia deţinută. De altfel, Comisia de Etică a Universităţii a dat verdictul că Ponta a plagiat. Nu a urmat nicio demisie a şefului Guvernului din funcţia deţinută, ci înlocuirea Comisiei de Etică cu persoane favorabile politic PSD-ului.

Citeste si:  Sinteza zilei. Lia Olguța Vasilescu, atac dur la DNA

Fostul preşedinte susţine că s-a îndepărtat de viaţa politică a PSD şi că demersul „Le Figaro“ ar face parte dintr-un război mediatic, fără a detalia care ar fi părţile conflictului. „În ultima perioadă, am ales să fiu cât mai puţin implicat în viaţa politică din PSD şi din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine. Nu cred că avem în faţă un fake news, ci un act de război mediatic“, a completat fostul şef de stat.

Jurnaliştii „Le Figaro“ au reacţionat după acuzaţiile lui Ion Iliescu şi au precizat că vor da înregistrarea audio de 70 de minute, până atunci făcând publice primele trei minute ale înregistrării cu fostul şef de stat, cel care de la început insistă pe tema problemelor din PSD şi aminteşte faptul că Liviu Dragnea nu are o situaţie aşa de uşoară, sugerând problemele pe care le are liderul social-democraţilor cu legea, în condiţiile în care şeful PSD are deja o condamnare în primă instanţă de trei ani şi şase luni, plus încă un dosar în care e acuzat de fraudare a fondurilor europene.

Citeste si:  Referendum familie. Vâlcu: Tabloul momentului PSD, PNL, USR. Cea mai mare lovitură politică

Rămas doar cu legătura sentimentală

„Partidul trece printr-o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză“, le spune Iliescu jurnaliştilor, la începutul interviului, subliniind totuşi că PSD e singurul partid adevărat din România. Mai mult, acesta le spune că nu mai e preşedinte de onoare al PSD şi că are doar „o legătură sentimentală“ cu oamenii din partid cu care a lucrat. De altfel, Iliescu nu a mai fost prezent la ultimele congrese şi Consilii Naţionale ale PSD, aşa cum făcea în perioada în care Victor Ponta era şef al partidului.  Cu toate acestea, fostul preşedinte al României rămâne fidel PSD şi îl laudă, considerând că este singurul partid adevărat. „Este singurul partid puternic şi serios. Al doilea partid, Partidul Liberal, care se află în opoziţie, este slab în general. Ca poziţionare, ca teorie, ca practică politică, dar şi ca personalităţi per ansamblu…. Prin urmare, singurul partid serios este PSD“, a declarat Iliescu.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  5. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  6. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  7. Secretul prin care Iohannis a ajuns Presedintele Romaniei
  8. Mai este Simona Halep virgină?