ROMÂNIA a preluat PREŞEDINŢIA Consiliului Uniunii Europene

Loading...

Într-o şedinţă solemnă a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, desfăşurată la 12 decembrie 2018, premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, potrivit http://www.romania2019.eu.

Cu acest prilej, au fost prezentate priorităţile preşedinţiei României, structurate pe patru piloni. Primul pilon vizează Europa convergenţei – creştere, coeziune, competitivitate, conectivitate. În cadrul acestuia, preşedinţia română îşi propune, printre altele, stimularea creşterii investiţiilor, sprijinirea reformelor structurate, educaţia inclusivă şi performantă, creşterea mobilităţii forţei de muncă pe Piaţa Internă, promovarea cercetării şi inovării, promovarea digitalizării şi implementarea inteligenţei artificiale în procesele industriale şi conectarea zonelor mai slab dezvoltate cu restul Europei.

Al doilea pilon al programului României este Europa siguranţei, vizând securitatea internă a Uniunii Europene, gestionarea frontierelor externe, securitatea cibernetică.

Europa – actor global este cel de-al treilea pilon din programul preşedinţiei, în cadrul căruia sunt gestionate acţiunile Uniunii Europene pe plan mondial, în principal prin respectarea angajamentelor comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă şi de Securitate a Uniunii Europene. De asemenea, vor fi promovate capacităţile de apărare şi de securitate ale Uniunii Europene, într-o legătură strânsă cu procesele similare din NATO.

Citeste si:  Lovitură de stat sau corupţie la vârf?

Cel de-al patrulea pilon este Europa valorilor comune, în acest sens fiind urmărită stimularea coeziunii europene cu referire directă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană. Combaterea rasismului, a intoleranţei, a antisemitismului şi a discursului bazat pe ură, susţinerea iniţiativelor legislative ce privesc participarea cetăţenilor la procesul legislativ european, a iniţiativelor care ţintesc progresul social şi reducerea inegalităţilor sociale, asigurarea egalităţii de gen se numără, de asemenea, printre ţintele asumate în cadrul acestui pilon, conform http://www.romania2019.eu.

Consiliul Uniunii Europene reprezintă guvernele statelor membre şi este format din miniştrii de resort sau secretarii de stat din fiecare ţară membră a Uniunii Europene.

Pe lângă rolul de reprezentare al guvernelor statelor membre, adoptă legislaţia europeană şi coordonează politicile comunitare, elaborează politica externă şi de securitate a Uniunii Europene. Împreună cu Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene este principalul organism cu putere decizională al Uniunii Europene, conform www.consilium.europa.eu. În majoritatea cazurilor, Consiliul Uniunii Europene decide, împreună cu Parlamentul European, prin intermediul procedurii legislative ordinare, cunoscută drept codecizie. Consiliul Uniunii Europene funcţionează din 1958 şi are sediul la Bruxelles.

Citeste si:  Rămâne Firea fără sprijin politic? Hotărâri luate în cerc restrâns în PSD, duminică seara, în sediul Parlamentului

Prima reuniune a Consiliului s-a desfăşurat la 8 septembrie 1952, la Hotel de Ville din Luxemburg. Consiliul a fost cea de-a doua instituţie care a început să funcţioneze în baza tratatului care a instituit Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului. Semnat la Paris, în 1951, acest tratat a creat cadrul instituţional ce reunea Înalta Autoritate, Consiliul Special, Adunarea şi Curtea. Principalul rol al Consiliului a fost de a exercita control asupra activităţilor Înaltei Autorităţi, prin emiterea de opinii.

Miniştrii de externe şi miniştrii economiei din cele şase state membre ale Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (Belgia, Franţa, Republica Federală Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda) s-au reunit în cadrul unei reuniuni conduse de cancelarul german Konrad Adenauer, pe baza sistemului inovativ prin care fiecare stat membru deţinea preşedinţia Consiliului pe o durată de trei luni. Germania a fost prima ţară care a deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului.

Citește mai departe …

Atac terorist sangeros, in noaptea de Revelion! Autoritatile sunt in alerta! Bilantul victimelor VIDEO

Citeste si:  Sintagma prin care SRI a devenit legal Poliția Politică Postdecembristă. România lui Cristoiu
ROMÂNIA a preluat PREŞEDINŢIA Consiliului Uniunii Europene 2 ROMÂNIA a preluat PREŞEDINŢIA Consiliului Uniunii Europene 3
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  5. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  6. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  7. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…