Refuzul Guvernului de a investi în infrastructură „federalizează“ România

Loading...

Patru mari oraşe, Clujul, Aradul, Timişoara şi Oradea, au anunţat, prin primarii lor, constituirea Alianţei Vestului pentru a avea acces la fondurile europene în condiţiile în care guvernul de la Bucureşti blochează şansele accesării acestor bani.

Cei patru primari care conduc comunităţi în plină dezvoltare economică îşi dau seama că procesul de creştere al oraşelor lor nu va mai dura multă vreme fără infrastructură, în special în ceea ce priveşte transporturile, trenuri de mare viteză şi autostrăzi.

Un al cincelea oraş, Câmpia Turzii, a anunţat că vrea să se alăture Alianţei Vestului.

Exemplul ar putea să creeze un fenomen la scară naţională.

Pe măsură ce tot mai mulţi primari vor afla că au de câştigat, atât pentru oraşele lor, cât şi din punct de vedere politic, pentru că orice proiect de infrastructură realizat le va sigura realegerea fără probleme, vor iniţia astfel de Alianţe. De ce primarii din Moldova nu ar urma acelaşi drum ca omologii lor din Transilvania şi Banat?

Citeste si:  Erdogan: Asasinarea lui Khashoggi este o crimă politică

Degeaba au organizat oamenii disperaţi din judeţele Moldovei marşuri pentru realizarea de autostrăzi care să scoată din izolare cele mai sărace regiuni ale României! Degeaba au înaintat ministerelor doleanţele lor! Nimeni nu a mişcat un deget!

La fel în Sud, altă zonă cu judeţe fără şanse de dezvoltare! Poate se vor găsi şi aici câţiva primari mai curajoşi care să ceară bani direct de la Bruxelles, fără a mai trece pe la Bucureşti, unde, oricum, nu le deschide nimeni uşa.

Fără o presiune care să vină de jos în sus, România va ajunge o ţară polarizată economic, cu câteva judeţe şi Bucureştiul relativ prospere şi restul un deşert investiţional.

Strategia de a ţine ţara în subdezvoltare pentru că banii europeni sunt mai greu de furat a funcţionat bine până acum. După cum merg lucrurile, va funcţiona şi mai bine pentru viitor. Guvernul nu mai trimite proiecte noi la Comisia Europeană, ceea ce va bloca definitiv orice investiţie majoră în infrastructura României. Fără proiecte, Comisia nu are ce plăti, banii nu vor fi accesaţi, primăriile vor depinde exclusiv de bugetul de stat, ceea ce va însemna controlul politic absolut.

Citeste si:  VAL DE REACŢII după ce Orban a numit-o „tăntică incultă” pe Dăncilă. PSD-işti se întrec în a-i da o lecţie: Demersurile Guvernului nu pot fi influenţate de comportamente deviante/ Trădează o crasă neputinţă politică!

Spargerea acestui monopol este esenţială. Comunităţile trebuie să se gândească dacă nu este mai bine să-şi ia soarta în mâni şi să încerce să se dezvolte pe cont propriu. Este un fel de „federalizare“, nu în sensul spargerii caracterului unitar al statului, ci pentru dărâmarea unui monopol decizional îndreptat împotriva intereselor societăţii.

Dacă ar apărea cât mai multe astfel de „Alianţe“, cei de la Palatul Victoria şi-ar da seama că politicile lor nu mai au efect. Accesul la fondurile europene le-ar scăpa printre degete şi degeaba ar continua să blocheze dezvoltarea proiectelor de infrastructură, dacă ele ar fi aprobate pe plan regional.

Dar pentru asta este nevoie de iniţiativă şi de curaj. Mai ales în Sudul şi în Estul ţării, unde sunt judeţele cele mai defavorizate. Fără o presiune care să vină de jos în sus, România va ajunge o ţară polarizată economic, cu câteva judeţe şi Bucureştiul relativ prospere şi restul un deşert investiţional părăsit de forţa activă de muncă şi scufundat în subdezvoltare.

Citeste si:  Decăderea politică a României. Vinovați și efecte. Partea I
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  5. De ce poartă Nina colanţi?
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  8. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express