Radu Soviani acuză jocurile politice ale BNR: Ținta de inflație, mai degrabă nimerită din întâmplare EXCLUSIV

Loading...

Din ce în ce mai multe voci din industrie își pun întrebarea dacă Banca Națională a României (BNR) urmărește într-adevăr să aducă inflația sub control sau are și alte obiective.

Procesul de țintire a inflației de către BNR, început în 2005, are un bilanț negativ: Banca Națională a reușit doar de 4 ori atingă ținta de inflație propusă pentru sfârșitul anului, iar în nouă ani și-a ratat obiectivul.

În aceste condiții, în care BNR a atins ținta de inflație de mult mai puține ori decât a ratat-o, eu personal trag o concluzie: atunci când BNR a nimerit ținta de inflație, mai degrabă a nimerit-o din întâmplare sau dintr-o anumită conjunctură”, a declarat analistul financiar Radu Soviani, pentru PSNews.

Este clar că BNR nu se uită doar la ce ar trebui să se uite, în privința inflației, respectiv la pârghiile pe care ar trebui să le folosească, fie că vorbim despre rata de dobândă, fie de rezervele minime obligatorii. Banca Națională urmărește și mai degrabă ia decizii și cu un ochi politic, ca să nu deranjeze administrațiile, acesta fiind, din punctul meu de vedere, motivul real pentru care BNR nu este consecventă, deseori este în contratimp față de ceea ce ar trebui să facă politica monetară”, a completat el.

Citeste si:  Premieră în Parlamentul Québecului: Centenarul României menționat într-o declarație politică

Dau ca exemplu luna mai a anului 2015, când politica fiscală se relaxa semnificativ și se anunța relaxare suplimentară, iar BNR în loc să întărească politica monetară, să majoreze rata de dobândă, ca să stăpânească așteptările inflaționiste, reducea și ea rata de dobândă, adică fix pe dos de ce ar fi trebuit să facă”, a mai spus analistul.

BNR nu trebuie să urmărească problema competitivității agenților economici, ci trebuie să se ocupe ca în primul și în primul rând rata inflației să fie sub nivelul stabilit, sub ținta de inflație. Banca Națională trebuie să se ocupe primordial de rata inflației și în subsidiar de stabilitatea financiară. Or, ținta de inflație stabilită de BNR a fost atinsă, așa cum spuneam, mai degrabă din întâmplare decât în urma folosirii unor instrumente judicioase pentru a ține inflația sub control”, a completat Soviani.

Din ratarea țintei de inflație are toată lumea de suferit, mai puțin pensionarii de la BNR, care își iau venituri din ce în ce mai mari și bonusuri de pensionare, chiar dacă rămân în activitate”, a mai spus el.

Citeste si:  Cristian Dima (ALDE Galaţi): România nu este pregătită să preia preşedinţia consiliului UE - Monitorul de Galati - Ziar print si online

În rest, nivelul de trai genaral al populației este diminuat printr-o inflație mai mare decât așteptările, prin confiscarea unei părți din puterea de cumpărare a populației.

Iar ezitarea BNR de a folosi în mod corect și judicios instrumentul de rată a dobânzii pentru politica monetară contribuie la efecte negative pe termen lung în ceea ce privește prețul creditului și dobânzile care urmează să fie plătite către bănci, atât de către persoanele fizice, cât și de către firme.

Banca Națională nici cu stabilitatea financiară nu și-a prea atins obiectivele

Mai grav e că nici în privința stabilității financiare nu a avut BNR un succes mai mare, să nu uităm că, în perioada crizei, la nivelul anilor 2009 – 2010, nivelul creditelor neperformante din economie era, în medie de 22%, iar Banca Comercială Română, cea mai mare din sistem, avea 30% credite neperformante, adică unul din trei credite era neperformant. Și acolo, dacă mai creștea puțin procentul ăsta, ajungeam la concluzia că mai degrabă din întâmplare dădeau băncile un credit corect, decât să urmărească niște norme prudențiale stabilite de BNR în mod adecvat”, ne-a mai declarat Radu Soviani.

Citeste si:  ​Politic show: Clientela politică a obținut în instanță apartamente la prețul unei nopți la hotel; Firea: „Nu sunt motive să fiu exclusă din PSD“. De ce nu va participa la şedinţa CEX; Cozmin Guşă: Sunt de acord cu amnistia şi graţierea, dar cu două condiţii!“

Problema e că a existat o laxitate și s-au acordat sume foarte mari pe condiții de bancabilitate foarte dubioase, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al Elenei Udrea, care a luat un credit de 3,2 milioane de euro de la BRD, fără să îndeplinească nici cele mai mici condiții de bancabilitate, sub ochii BNR.

Banca Națională nu a sesizat Parchetul lăsând rețeaua bancherilor să își facă de cap, inclusiv la BRD, unde a fost achetată de DIICOT. Prin faptul că nu a devoalat această rețea încă din fașă, BNR i-a permis să afecteze bugetul de stat, printr-un mecanism prin care creditele neperformante au fost exportate, în loc ca băncile să vină cu capital și să plătească impozitul pe profit cuvenit.

Putem vorbi chiar de o anumită complicitate, de la nivelul BNR, cu această rețea a bancherilor, pentru că, din moment ce au știut și nu au sesizat, nu vorbim doar de  aspectul implicării politice a oficialilor Băncii Naționale”, a adăugat el.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Mai este Simona Halep virgină?
  3. Home page
  4. Legatura dintre Președintele Klaus Iohannis si SECURITATE
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Ferma 2019. Unde se filmează emisiunea de la Pro Tv. Povestea uluitoare a locului
  7. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  8. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.