Politica

Proiect. Primarii care refuză arborarea drapelului îşi pot pierde mandatul


Sursă fotografie: archive.defense.gov

 

Primarii care refuză să arboreze drapelul sau să poarte eşarfa tricoloră în timpul manifestărilor oficiale sau în cadrul oficierii ceremoniilor de căsătorie îşi vor pierde mandatul, potrivit unui proiect de lege formulat de ministrul Apărării, deputatul social-democrat Mircea Duşa.

Legea actuală prevede sancţiuni contravenţionale cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, pentru edilii care refuză să arboreze sau să afişeze astfel de simboluri ale identităţii naţionale.

„Considerăm că măsurile actuale propuse prin lege nu sunt suficiente pentru o astfel de faptă. S-a întâmplat ca primarii să primească sancţiunea în bani, să o plătească, după care să recurgă iarăşi şi iarăşi la aceleaşi comportamente. Astfel, prin noul proiect de lege, vrem să sancţionăm într-un mod corespunzător abaterea de la litere legii”, se arată în motivarea acestui document.

Făcută pe data de 19 octombrie, propunerea lui Mircea Duşa se află acum în dezbatere publică la Camera Deputaţilor.

Un proiect similar a fost depus de peste 30 de parlamentari ai PSD şi ai UNPR, la începutul lunii. Potrivit acestuia, defăimarea simbolurilor naţionale va putea fi pedepsită prin condamnarea la închisoare, pentru o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani.

Potrivit analiştilor politici, cele două proiecte de lege vor stârni cele mai aprinse controverse tocmai în comunităţile din Ardeal, unde românii trăiesc alături de numeroşi membri ai comunităţiimaghiare. De-a lungul timpului, presa a relatat numeroase situaţii în care regulile statului de drept au fost încălcate de către membrii acestei comunităţi, totul spre nemulţumirea opiniei publice din toate colţurile ţării.

Cel mai sonor şi recent eveniment de acest gen s-a petrecut în oraşul Sfântul Gheorghe, acolo unde primarul a refuzat să arboreze tricolorul pe clădirea Municipalităţii, cu ocazia împlinii a 71 de ani de când oraşul i-a revenit României, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ministrul de Interne i-a cerut atunci prefectului de Covasna să verifice dacă legea a fost încălcată şi să dea sancţiunile necesare, dacă este cazul.

 

Originally posted 2015-10-23 13:57:41.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.