„Prognosticul european pentru România este mai sumbru decât cel pentru Polonia sau Ungaria” (V.Naumescu/ Contributors)

Loading...

Analistul politic Valentin Naumescu scrie pe site-ul contributors că „prognosticul european pentru România este mai sumbru decât cel pentru Polonia sau Ungaria, din motive ce ţin de o reticenţă oricum mai veche faţă de ce se întâmplă pe aici”. E vorba de mineriade, de interminabila tranziţie postcomunistă, de retardul de dezvoltare economică, administrativă, instituţională şi de infrastructură al României, de corupţie, deficit educaţional şi calitate slabă a resursei umane din politică şi de la guvernare.

„Or fi Orban sau Kaczynski populişti, naţionalişti, conservatori şi eurosceptici, spune Naumescu, dar cel puţin nu sunt cretini şi nu sunt cu degetele ridicate sfidător prin parlament, în lipsa oricărui alt argument”. În aceste condiții, „şansa istorică şi oportunitatea deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene se poate uşor transforma într-o vulnerabilitate şi un deficit de imagine/ prestigiu european vecine cu dezastrul naţional”.

Din păcate, soluțiile „întârzie”, adaugă Naumescu, încercând să evite defetismul. Nu există alternativă ca lumea la Partidul Social-Democrat. Alegătorii aşteaptă un proiect politic al opoziţiei, „puternic, eficient şi credibil, nici încremenit în cadre politice care arată tot mai mult ca un PSD cu L în coadă, dar nici împopoţonat în rozuri civice şi mesaje puerile sau în farafastâcuri lipsite de substanţă politică”.

Citeste si:  Jornal Economico: Aruncarea unei priviri spre UE în 2019 chiar dă fiori

„Nu vrem să combatem un populism cu populismul în sens contrar”. Starea politică a României e definită în această analiză prin afirmația că „se formulează, pe bună dreptate, mai multe întrebări decât răspunsuri”.

Andrei Pleșu, preluat pe blogurile Adevărul cu comentariul săptămânal din Dilema veche, se referă la ciudata alergie la personalități a noilor partide sau mișcări. S-ar zice că Marx are „în ochii generaţiilor mai noi un succes pe care nu l-a avut când era la putere…”. Așa că, spune Pleșu, slogane precum „Partidul înainte de toate!“, „Să terminăm cu parada figurilor notorii, suspecte de autopromovare egolatră!“, „Nu ne trebuie VIP-uri, ne trebuie tovarăşi devotaţi cauzei!“ sunt greu digerabile greu pentru generația sa. Soluția e una singură: „organizare, loialitate de partid, simţ comunitar, dar şi criterii de excelenţă, voci articulate şi răsunătoare, personalităţi. Spun platitudini? Desigur! Dar n-aţi observat că platitudinile au devenit subtilităţi irealizabile?”

Triumful lui Dragnea echivalează cu „sfârşitul intervalului istoric definit de occidentalizare şi debutul glaciaţiunii autocratice”…

„Regimul Dragnea este primul care, în anii de după 2007, optează, programatic, pentru o cale de dezvoltare care să contrazică angajamentele occidentale ale României. Nu ne aflăm în faţa unui accident, scrie Ioan Stanomir, pe platforma de dezbateri marginalia, ci a unui proiect de ţară. Obiectivul implică despărţirea de Uniunea Europeană, dacă nu formal, măcar de facto, prin asumarea de politici care sunt incompatibile cu valorile ei”.

Citeste si:  Lev Ponomarev, militant pentru drepturile omului: FSB, fostul KGB, este principalul actor politic în Rusia

Numai că: „De această dată, miza politică depăseşte venalitatea şi corupţia, spre a atinge zona delicată a identităţii noastre ca naţiune. România, remodelată de regimul Dragnea, va avea profilul şi practica unei autocraţii. O asemenea cotitură politică în relaţia cu Occidentul este fără precedent”. Triumful lui Dragnea echivalează, pentru acest analist politic, cu „sfârşitul intervalului istoric definit de occidentalizare şi debutul glaciaţiunii autocratice”.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!
  6. Asia Express 2019 începe azi! Câți bani ia câștigătorul competiției - Stiri Mondene
  7. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  8. E cea mai proasta perioada a muzicii romanesti de pana acum, si nu vad nicio luminita la capatul tunelului !