Politica

Primele audieri despre amestecul Fundației Open Dialog în politica internă a ţării şi finanţarea unor partide

Loading...

Comisia de anchetă a Parlamentului privind amestecul Fundației „Open Dialog” în politica internă a ţării şi finanţarea unor partide a organizat, astăzi, primele audieri. La şedinţa închisă au fost invitaţi reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai ministerului Afacerilor Interne, cei de la Comisiai Electorală Centrală, dar şi angajaţi ai Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Potrivit comisiei de anchetă, în cadrul şedinţei au fost prezentate mai multe informaţii relevante, care, deocamdată, vor rămâne confidenţiale. De asemenea, s-a constatat că există nu doar una, dar mai multe ONG-uri din străinătate, activitatea cărora ar fi neconformă cu legislaţia țării noastre.

Totodată, informațiile obţinute relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz. În special, membrii comisiei au dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei.

„Ministerul de Interne a fost invitat, ca şi alte instituții de aplicare a legii la audieri la comisia de anchetă. Şedinţele s-au derulat în regim închis şi sub un regim secret. Îmi pare rău, dar nu vă pot da detalii despre conţinut discuţiilor”, a comunicat secretarul de stat al MAI, Dorin Purice.

Săptămâna viitoare, la audieri vor fi invitaţi reprezentanţii unor partide şi organizaţii, care ar putea avea legături cu fundaţia „Open Dialog”.

În aceasta vară, şefa ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale ruseşti.

Recent, la Varşovia, delegați din mai multe țări OSCE au acuzat fundația că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass. Jurnaliştii de la Zeppelin au scris anterior că Fundația „Open Dialog” finanțată de controversatul oligarh Muhtar Abliazov a făcut lobby în Europa și pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase.

În această listă figurează și interlopul Veaceslav Platon.

Join the LARGEST XXX Cam Site

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.