Posibile scenarii pentru parlamentarele din Moldova în cadrul sistemului electoral mixt, prezentate de IPRE

Loading...

Astfel, potrivit unei analize IPRE prezentate în cadrul evenimentului, principalii factori care ar putea avea un impact asupra rezultatelor scrutinului parlamentar din 2019 sunt: rata de participare, acoperirea mediatică a circumscripţiilor uninominale şi clivajul partidelor în eşichierul de dreapta sau de stânga (în termeni de politică externă) în diferite regiuni ale Moldovei.
 
Unul din principalele probleme identificate de experţii IPRE, Mihai Mogîldea şi Diana Kralova (Slovacia), o constituie lipsa televiziunilor locale în 14 din cele 46 de circumscripţii electorale analizate, care ar putea influenţa într-un mod negativ asupra dezvoltării campaniei electorale la nivel de circumscripţii uninominale. Ţinând cont de faptul ca televiziunile sunt principala sursa de informare pentru mai mult de 85% din moldoveni, există un risc vizibil că reflectarea campaniei electorale va avea de suferit. Mai mult decât atât, televiziunile cu acoperire naţională vor avea exclusivitatea de a-şi promova propriile programe analitice legate de campania electorală în aceste circumscripţii. Totdată, 6 dintre cele mai urmărite 10 canale TV sunt afiliate politic, televiziunile locale şi radio difuzorii ar putea să asigure o transparenţă mai ridicată şi o informare corectă a potenţialilor votanţi din respectivele circumscripţii.
 
„Rata de participare la scrutinele electorale reprezintă un indicator semnificativ a modului în care votanţii percep procesul de guvernanţă. Analiza cantitativă a demonstrat că votanţii percep alegerile parlamentare ca fiind mai importante decât cele locale. Rata de participare la alegerile parlamentare a depăşit procentajul de 50% în 36 de circumscripţii electorale, în comparaţie cu 14 circumscripţii la alegerile locale. Datele agregate au indicat o diviziune clară în termeni de preferinţe electorale între regiunile de  Nord, Centru şi Sud. În timp ce în Nord spectrul politic este dominat de partidele de stânga şi centru-stânga, în Centru şi Sud acest clivaj este mult mai evident”, consideră Mihai Mogîldea.
 
Analiza IPRE demonstrează că vectorul geopolitic promovat de partidele politice tinde să mobilizeze electoratul şi să aibă un impact major asupra preferinţelor de vot ale acestuia. Astfel, spectrul politic al partidelor de centru-stânga şi stânga are potenţialul de a obţine majoritatea mandatelor în circumscripţiile uninominale. Această constatare este confirmată de exerciţiul de simulare dezvoltat în cadrul studiului. Rezultatele posibile în cele 46 (+5) circumscripţii sunt: (a) partidele de centru-stânga şi stânga – 27 (+1) mandate, (b) partidele de centru-dreapta şi dreapta – 15 (+2) mandate şi, respectiv, (c) 4 mandate pentru partidele centriste.

Citeste si:  Traian Băsescu, puternic semnal de alarmă: Îngrozitoare! S-a ajuns prea departe în bătălia politică

Partidul Socialiştilor ar putea fi unul din principalii beneficiari ai sistemului electoral mixt. În viitoarele alegeri parlamentare, Socialiştii vor fi favorizaţi în mod clar de construcţia circumscripţiilor electorale din Chişinău din cauza fenomenului de „gerrymandering”, care a fost utilizat pentru a oferi un avantaj electoral masiv pentru Partidul Socialiştilor şi a deschis drumul pentru posibila victorie a socialiştilor în 9 din cele 11 circumscripţii electorale.

Un alt partid care ar putea fi favorizat în circumscripţiile uninominale ar putea fi Partidul Democrat, în special din cauza următorilor factori: (a) resursele financiare, (b) media afiliată, (c) controlul ridicat asupra autorităţilor locale şi centrale. Afilierea politică a primarilor are o relevanţă particulară pentru rezultatele alegerilor în circumscripţiile electorale, ceea ce ar putea creşte considerabil şansele partidului respectiv. În acest context, din cei 989 de primari, 402 sunt afiliaţi Partidului Democrat (40, 64%) şi neoficial peste 700.

Creşterea recentă în sondaje a Partidului Şor, un nou partid de centru-stânga cu o agendă populistă, ar putea fi un indicator al unei posibile competiţii între candidaţii acestui partid, socialiştii şi, potenţial, democraţii, în anumite circumscripţii. În acelaşi timp, PAS şi PPDA (blocul electoral ACUM) au un potenţial ridicat să concureze pentru obţinerea a cel puţin 15 mandate (+2 în afara ţării) pe dimensiunea circumscripţiilor electorale, pe spectrul politic de centru-dreapta şi dreapta.

Citeste si:  Iohannis: Preşedintele George H.W. Bush a lăsat o moştenire politică deosebit de valoroasă, inclusiv pentru Europa de Est şi România. A contribuit decisiv la încetarea Războiului Rece

Analiza potenţialelor rezultate ale alegerilor pe dimensiunea circumscripţiei naţionale demonstrează că patru partide politice ar putea să obţină locuri în viitorul legislativ, dacă ţinem cont de rezultatele combinate ale celor mai recente sondaje analizate în cadrul acestui studiu (PSRM cu 20 de mandate, PAS – 11 mandate, PAS – 9 şi PDM – 10).

Totodată, analiza posibilelor rezultate în cadrul sistemului mixt actual indică următoarea distribuţie a mandatelor pentru viitorul Parlament: (1) 48 de mandate – partidele de centru-stânga şi stânga, (2) 14 mandate – partidele centriste, (3) 37 de mandate – partidele de centru-dreapta şi dreapta. Aceste date prefigurează o diviziune geopolitică aproape egală în viitorul Parlament.

„Una din principalele concluzii ale acestei cercetări este că există o probabilitate redusă ca unul din cei trei concurenţi (PSRM, ACUM, PDM) să obţină numărul necesar de locuri în viitorul Parlament pentru a forma un Guvern monopartid. Acest lucru va deschide calea pentru mai multe posibile scenarii după alegerile parlamentare”, este de părere Diana Kralova.

Citeste si:  Bianca Drăguşanu, nevoită să meargă într-o remorcă plină cu nuci de cocos, în „Asia Express”
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  5. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  6. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  7. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…