„Populismul radical al lui Șor” și „anularea alegerilor din cauza Facebook”. Trei cele mai importante trenduri și evenimente politice în 2018, în opinia politologului Dionis Cenușă

Loading...

În opinia lui Dionis Cenușă, 2018 a fost marcat, în primul rând, de alegerile locale anticipate invalidate.

„La baza invalidării rezultatelor alegerilor în turul doi al alegerilor municipale a stat interpretarea eronată a agitației electorale. În consecință, circa 246.000 de voturi au fost anulate de către instanța de judecată pe 19 iunie 2018, iar opoziția nu a preluat controlul politic asupra primăriei, a cărei administrare a fost preluată de către Partidul Popular European, aliatul apropiat al Partidului Democrat”, ne spune Cenușă.

Pe locul doi, după părerea expertului, se situează trendul „fortificării pozițiilor Partidului Democrat în pofida naturii sale oligarhice”.

„Pe parcursul anului 2018, partidul de la guvernare a reușit să depășească sprijinul public mediocru înregistrat în 2017, depășind pragul critic de 6% în sondajele de opinie. Mai mult ca atât, Partidul Democrat este într-o competiție strânsă cu opoziția extra-parlementară pentru locul doi în cadrul alegerilor parlamentare din februarie 2019. În linii mari, creșterea PDM se datorează manipulării cu resursele administrative, monopulul asupra surselor media și accesul la surse financiare substanțiale, inclusiv din zonele offshore”, crede Cenușă.

Citeste si:  Referendum familie. Vâlcu: Tabloul momentului PSD, PNL, USR. Cea mai mare lovitură politică

2018 a fost, nu în ultimul rând, marcat de „emanciparea populismului radical în frunte cu Ilan Șor”. 

„Impunitatea juridică de care beneficiază omul de afaceri, primarul de Orhei și principalul suspect în frauda sistemului bancar, Ilan Șor, i-a permis acestuia să-și creeze vizibilitate politică. Prin intermediul instrumentelor populiste (în principal, magazinele sociale), acesta și-a adâncit bazinul electoral și a început chiar să-l răspândească în mod rapid. Potrivit unor sondaje, acesta ar putea intra în legislativ pe liste de partid. Dacă nu, atunci este cert că acesta va obține mandat în baza circumcripției uninominale. Sporirea sprijinului public l-a încurajat pe Șor să amenințe cu răfuială atât opoziția politică, cât și instituțiile media critice și anumiți reprezentanți ai societății civile”, conchide expertul.

Citește aici analiza AGORA: Anul suspendărilor și remanierilor. Topul evenimentele politice din 2018 (INFOGRAFIC)

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  5. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  6. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  7. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…