Pavel Filip: Voința politică și atmosfera de încredere, factorii necesari pentru soluţionarea conflictului transnistrean

Loading...

Importanța soluționării conflictelor regionale și identificării noilor abordări în materie de securitate, a fost discutată astăzi în cadrul reuniunii Grupului de bază al Conferinţei de securitate de la Munchen, care se desfăşoară zilele acestea în Minsk.

După dezbateri interactive cu participarea profesioniștilor din domeniul politicii externe și securității, premierul Pavel Filip a concluzionat că în pofida eforturilor depuse, inclusiv la nivel internațional, avansarea în soluționarea conflictelor înghețate rămâne a fi una dificilă și problematică.

„Există multiple paradigme și strategii de reglementare, dar cu regret prea puține conflicte au ajuns la faza găsirii acelei soluții unice și viabile care poate fi acceptată de toate părțile implicate. Atunci când procesele de reglementare vor înceta să servească drept instrumente de manipulare și influență geopolitică cu destinele popoarelor, șansele soluționării vor crește substanțial”, a spus premierul.

În context, Pavel Filip a vorbit despre experiența Republicii Moldova în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind că în acest caz soluția nu va putea fi adusă sau impusă din exterior – ea trebuie găsită și asumată doar de cei care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

Citeste si:  OPERAŢIUNEA SOVIETICĂ prin care au fost INFILTRATE 3 persoane în CONDUCEREA ROMÂNIEI. Spionaj, politică și REVOLUȚIE

Pe de altă parte, implicarea partenerilor externi este importantă pentru a ajuta părțile să ajungă la un compromis. În determinarea sa de a soluționa problema transnistreană, țara noastră este ajutată de UE, organizațiile internaționale precum ONU și OSCE, un rol activ revenind și colaborării cu Ucraina și Statele Unite ale Americii.

„Doi factori determinanți în găsirea soluției sunt voința politică și atmosfera de încredere. Iată de ce autoritățile Republicii Moldova depun toate eforturile pentru a clădi cărămidă cu cărămidă o atmosferă de încredere și a-i convinge inclusiv cei sceptici că soluțiile pot fi găsite”, a spus premierul.

Pavel Filip a reiterat că țara noastră va continua să facă pași decisivi în direcția soluției finale, dar și să insiste asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre.

Pentru a nu admite situații similare celei din regiunea transnistreană și a proteja interesele fiecărui stat, atenția urmează a fi concentrată pe prevenirea conflictelor.

„Este important de consolidat și de dezvoltat tot ce înseamnă diplomație preventivă, avertizare timpurie și intervenție timpurie, ceea ce va permite evitarea conflictelor noi și concentrarea eforturilor pe reglementarea conflictelor existente”, a conchis Pavel Filip.

Citeste si:  Teodorovici vrea ca politicienii să nu mai aibă imunitate pentru declarațiile politice
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  6. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  7. Asia Express 2019 începe azi! Câți bani ia câștigătorul competiției - Stiri Mondene
  8. Cum iti promovezi clipurile de pe YouTube