OUG pentru modificarea legilor justitiei – Politica – Ziarul BURSA

Loading...

OUG pentru modificarea legilor justi” title_b=””> m

     Ministrul Justiiei Tudorel Toader a pregtit proiectul de ordonan de urgen prin care dorete s pun n acord opinia Comisiei de la Veneia cu modificrile la legile justiiei fcute n Parlament de coaliia majoritar PSD-ALDE.
     Tudorel Toader a declarat, ieri, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii, c proiectul de ordonan de urgen este gata i va fi trimis ctre CSM: „Un proiect de OUG se dis-cut oficial, CSM stabilete procedura, exist comisia de legislaie, care trimite la membrii CSM, ei se ntrunesc, discut i dau avizul”.
     Ministrul de resort a anunat n urm cu dou zile, dup audierea premierului Viorica Dncil n plenul Parlamentului European cu privire la situaia statului de drept din ara noas-tr, c a primit acceptul Comisiei de la Veneia pentru modificarea legilor justiiei prin OUG. La acel moment, Tudorel Toader a spus: „Am mers la Comisie cu mai multe soluii legislative prin care s fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneia. (…) Am avut apte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncionaliti. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiiei? Ordonana de Urgen! Comisia de la Veneia nu e deschis la OUG, dar se refer la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentar constituional. n cazul acesta, este vorba despre prentmpinarea unor efecte mai puin dorite, efecte care pot s rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dnii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG n sensul celor discutate i le-am spus c voi spune public”.
     Ministrul Justiiei susine c le-a cerut membrilor CSM s emit ct mai repede avizul necesar, pentru ca sptmna viitoare, n cadrul edinei de guvern, ordonana de urgen s fie adoptat. Graba lui Tudorel Toader este justificat de faptul c pe 17 i 18 octombrie Comisia de la Veneia va prezenta raportul privind opinia sa referitoare la modificarea legilor justiiei i legislaiei penale din ara noastr. Prin adoptarea unei OUG n acest domeniu, ministrul de resort sper s mai reduc din criticile pe care oficialii europeni sunt pregtii s le insereze n acel raport referitoare la modificrile legislative care ar afecta independena justiiei, modul de numire i revocare a procurorilor efi de la Parchetul General, DIICOT i DNA i lupta anticorupie.
     OUG a fost discutat de Tudorel Toader i cu efii celor dou camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea i Clin Popescu Triceanu. La finalul discuiei, ministrul justiiei a menionat c n OUG va fi preluat din recomandrile Comisiei de la Veneia ceea ce este necesar i ceea ce trebuie.
     Referitor la legile justiiei, preedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. n comunicatul de pres emis de Adminis-traia Prezidenial se arat: „Modificrile aduse cadrului legal existent n domeniul justiiei reprezint un regres pentru democraia din Romnia. Pentru prima dat de la aderarea la Uniunea European, este pus sub semnul ntrebrii angajamentul Romniei privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept i separaia puterilor n stat, pericol semnalat de ctre Comisia European i GRECO. Preedintele Romniei reitereaz c nu susine modificrile aduse acestei legi, la fel ca n cazul Legii pentru modificarea i completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciar, respectiv al Legii pentru modificarea i completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judectorilor i procurorilor”.
     Klaus Iohannis menioneaz c dorete reluarea parcursului legislativ n Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiiei n acord cu toate recomandrile Comisiei de la Veneia, pentru a nltura toate efectele negative ce ar putea perturba buna funcionare a justiiei i calitatea actului de justiie. 

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Citeste si:  PSD ar putea recurge la PLÂNGERE PENALĂ contra lui Klaus Iohannis pentru nerevocarea lui Augustin Lazăr
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. De ce poartă Nina colanţi?
  5. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  6. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  7. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  8. Liderul unionist George Simion şi-a lansat oficial candidatura la Europarlamentare. De ce?