Omul care a contribuit decisiv la căderea lui Ceauşescu. Fostul preşedinte al SUA, George H.W. Bush, a murit de Ziua României

Loading...

Pe 2 şi 3 decembrie 1989, în largul Maltei, George H.W. Bush şi Mihail Gorbaciov au trasat destinul politic şi economic al ţărilor est-europene, conduse de regimuri comuniste la acea vreme.

O serie de documente ale CIA (Agenţia Centrală de Informaţii din SUA) care datează din acel an arată cum s-a pregătit Bush senior pentru convorbirile care au pus capăt Războiul Rece. 

Unul dintre documente se referă la politica Statelor Unite pentru Europa de Est. „O Europă (…) întreagă şi liberă este principiul de ghidare al politicii Statelor Unite în privinţa Europei de Est. Viziunea noastră include alegeri libere şi deschise şi economii de piaţă“. 

Totodată, se arată în document, Statele Unite „fac diferenţe în relaţiile sale cu diferite ţări din Europa de Est. Diferenţierea se bazează pe progresul înregistrat de fiecare stat în parte spre o reformă reală şi instituţionalizată“. 

În ceea ce priveşte schimbarea din această regiune, Statele Unite nu o considera o ameninţare de securitate la adresa Uniunii Sovietice. „Reformele în Estul Europei care să conducă la o participare politică deschisă şi la economii întărite – încurajate de perestroika (reformă, în trad.)  şi glasnost (deschidere, în trad.) – sunt în interesul Statelor Unite şi al URSS, precum şi în interesul stabilităţii“.

Citeste si:  CGMB a respins proiectul care propunea decontarea benzinei pentru părinții care își duc copiii la școală cu aceeași mașină

În acelaşi timp, arată documentul desecretizat de CIA, Statele Unite susţineau obiectivul reunificării Germaniei, precum şi schimbări politice paşnice în Europa Răsăriteană, care să pună capăt divizării postbelice. 

„Cu privire la ţara noastră, Bush va releva că statele membre ale NATO vor continua aplicarea de restricţii în relaţiile lor cu România şi va solicita ca şi URSS să acţioneze în mod similar, mai ales prin reducerea livrărilor sovietice de ţiţei, gaz metan şi minereu de fier“, a atenţionat ultimul şef al Securităţii, Iulian Vlad,într-un raport trimis lui Ceauşescu în legătură cu această întâlnire.

„Sfatul preşedintelui Americii pentru partea sovietică era să acţioneze în consecinţă şi să constrângă România să cedeze într-un fel sau altul. Ceauşescu a făcut o greşeală politico-diplomatică importantă. El a denunţat unilateral clauza naţiunii celei mai favorizate, pe care America o oferise României. Adică în relaţiile economice se lucra conform prevederilor acestei clauze. America s-a simţit ofensată şi probabil că Ceauşescu n-a intuit cât de grave ar putea să fie urmările şi în plan politic. Pentru că, în plan economic, într-adevăr: ai renunţat la nişte avantaje pe care ţi le oferea această clauză. Dar în plan politic, pierderile erau cu mult mai mari“, a explicat ulterior generalul Iulian Vlad pentru Adevărul.

Citeste si:  Noul lider al CDU vrea să revadă politica migraționistă a lui Merkel

În opinia sa, „România era deja condamnată“ la Malta.

De fapt, Malta este considerat locul unde s-a decis soarta lui Ceauşescu, care era refractar la orice schimbare în blocul comunist.

La 22 de zile de la acea întâlnire, Nicolae Ceauşescu intra în istorie.

Pe de altă parte, odată devenit liderul lumii libere, George H.W. Bush a trimis trupele americane în prima lor intervenţie în Irak. Operaţiunea „Furtună în deşert“ a început la 3 ianuarie 1991 şi s-a încheiat la 27 februarie acelaşi an cu eliberarea Kuweitului de trupele invadatorului irakian Saddam Husssein, un fost tovarăş al lui Ceauşescu.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Anevoiosul Drum al Elefantului a început! 18 vedete în cursa Asia Express
  6. Caru cu vedete: Nicole Scherzinger, in stare de SOC! Hackerii i-au spart telefonul si au publicat un clip intim cu Hamilton; Cu totul la vedere! Kim Kardashian, într-un outfit extrem de sexy pe covorul roşu; Reacția lui Trăistariu, după ce Ester Peony a câștigat Eurovision România;
  7. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  8. Globurile de Aur 2019: Tul, paiete îndrăznețe, rochii cu corset și cu fuste extrem de voluminoase au dominat pe covorul roșu