Omul care a contribuit decisiv la căderea lui Ceauşescu. Fostul preşedinte al SUA, George H.W. Bush, a murit de Ziua României

Loading...

Pe 2 şi 3 decembrie 1989, în largul Maltei, George H.W. Bush şi Mihail Gorbaciov au trasat destinul politic şi economic al ţărilor est-europene, conduse de regimuri comuniste la acea vreme.

O serie de documente ale CIA (Agenţia Centrală de Informaţii din SUA) care datează din acel an arată cum s-a pregătit Bush senior pentru convorbirile care au pus capăt Războiul Rece. 

Unul dintre documente se referă la politica Statelor Unite pentru Europa de Est. „O Europă (…) întreagă şi liberă este principiul de ghidare al politicii Statelor Unite în privinţa Europei de Est. Viziunea noastră include alegeri libere şi deschise şi economii de piaţă“. 

Totodată, se arată în document, Statele Unite „fac diferenţe în relaţiile sale cu diferite ţări din Europa de Est. Diferenţierea se bazează pe progresul înregistrat de fiecare stat în parte spre o reformă reală şi instituţionalizată“. 

În ceea ce priveşte schimbarea din această regiune, Statele Unite nu o considera o ameninţare de securitate la adresa Uniunii Sovietice. „Reformele în Estul Europei care să conducă la o participare politică deschisă şi la economii întărite – încurajate de perestroika (reformă, în trad.)  şi glasnost (deschidere, în trad.) – sunt în interesul Statelor Unite şi al URSS, precum şi în interesul stabilităţii“.

Citeste si:  Băsescu spune că România este la un nivel internaţional de neîncredere care a mai atins cote atât de joase doar după Mineriada din iunie 1991: Schimbaţi mumia de la Ministerul de Externe

În acelaşi timp, arată documentul desecretizat de CIA, Statele Unite susţineau obiectivul reunificării Germaniei, precum şi schimbări politice paşnice în Europa Răsăriteană, care să pună capăt divizării postbelice. 

„Cu privire la ţara noastră, Bush va releva că statele membre ale NATO vor continua aplicarea de restricţii în relaţiile lor cu România şi va solicita ca şi URSS să acţioneze în mod similar, mai ales prin reducerea livrărilor sovietice de ţiţei, gaz metan şi minereu de fier“, a atenţionat ultimul şef al Securităţii, Iulian Vlad,într-un raport trimis lui Ceauşescu în legătură cu această întâlnire.

„Sfatul preşedintelui Americii pentru partea sovietică era să acţioneze în consecinţă şi să constrângă România să cedeze într-un fel sau altul. Ceauşescu a făcut o greşeală politico-diplomatică importantă. El a denunţat unilateral clauza naţiunii celei mai favorizate, pe care America o oferise României. Adică în relaţiile economice se lucra conform prevederilor acestei clauze. America s-a simţit ofensată şi probabil că Ceauşescu n-a intuit cât de grave ar putea să fie urmările şi în plan politic. Pentru că, în plan economic, într-adevăr: ai renunţat la nişte avantaje pe care ţi le oferea această clauză. Dar în plan politic, pierderile erau cu mult mai mari“, a explicat ulterior generalul Iulian Vlad pentru Adevărul.

Citeste si:  Coaliția pentru Familie: ”Un vot covârșitor. Data viitoare vom reuși”. VIDEO

În opinia sa, „România era deja condamnată“ la Malta.

De fapt, Malta este considerat locul unde s-a decis soarta lui Ceauşescu, care era refractar la orice schimbare în blocul comunist.

La 22 de zile de la acea întâlnire, Nicolae Ceauşescu intra în istorie.

Pe de altă parte, odată devenit liderul lumii libere, George H.W. Bush a trimis trupele americane în prima lor intervenţie în Irak. Operaţiunea „Furtună în deşert“ a început la 3 ianuarie 1991 şi s-a încheiat la 27 februarie acelaşi an cu eliberarea Kuweitului de trupele invadatorului irakian Saddam Husssein, un fost tovarăş al lui Ceauşescu.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  7. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  8. Top 15 idei de rochii pentru banchet