O carte pe zi:

Loading...

Politica Bucureştiului a fost structurată pornind de la un obiectiv mai amplu – acela de a atrage Uniunea Sovietică spre o abordare consultativă instituţională.

După cele două volume monumentale despre istoria politică şi militară a României în perioada Războiului Rece („Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” şi „Cei dintâi vor fi cei din urmă”), istoricul american Larry Watts „oferă publicului o nouă lucrare în care analizează evenimentele şi acţiunile care au conturat politica României în anii de confruntare dintre Est si Vest. Aici, autorul examinează demersurile României de după moartea lui Stalin în vederea ieşirii de sub controlul sovietic, detaliază rolul pe care l-a jucat Criza Rachetelor din Cuba în a determina România să-şi schimbe politica în domeniul dezarmării, în 1962, analizează felul în care Bucureştiul a intermediat contactele între Washington şi Hanoi în timpul Războiului din Vietnam şi explicitează modul în care şi-a folosit calitatea de membru al Pactului de la Varşovia pentru a influenţa politica Moscovei şi a transforma agenda de securitate a alianţei” (editorii)

Citeste si:  Silviu Manastire indica amanuntele ce ar putea dinamita scena politica: ce pregatesc disidenții din PSD alaturi de gruparea lui Ponta

De asemenea, lucrarea prezintă în detaliu eforturile Kremlinului şi ale aliaţilor săi loiali, de la începutul anilor ’60 până la sfârşitul lui 1989, pentru a „neutraliza” impactul „cursului special” adoptat de România – mai cu seamă referitor la disputele privind identitatea şi sensibilităţile populaţiei din Republica Socialistă Sovietică Moldovenească – discreditând ţara, poporul şi conducerea ei şi folosind tehnici de dezinformare care s-au dovedit extrem de influente în rândul analiştilor occidentali, în speţă americani, scrie Mediafax.

Autorul subliniază faptul că acţiunile politice ale României nu au fost concepute doar, şi nici măcar în primul rând, pentru a se opune Uniunii Sovietice – o percepţie eronată care a dus deseori la interpretări greşite ale eforturilor depuse de România pentru a ajunge la o înţelegere echitabilă cu Moscova. Politica Bucureştiului a fost structurată pornind de la un obiectiv mai amplu – acela de a atrage Uniunea Sovietică spre o abordare consultativă instituţională şi pentru a crea un climat global de securitate care să împiedice Moscova să folosească unilateral forţa militară coercitivă, susţinând concomitent dezideratul de egalitate al statelor mici şi mijlocii pe scena internaţională – împingând necontenit conducerea sovietică pe calea dezarmării nucleare şi a unei abordări a relaţiilor interstatale pe baze eliberate de considerente ideologice.

Citeste si:  Federal Reserve l-a lăsat în ofsaid pe preşedintele SUA?

Larry L. Watts – „Oaia albă în turma neagră. Lupta pe frontul intern: politica de securitate a României în perioada Războiului Rece”. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu. 416 pag.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Anevoiosul Drum al Elefantului a început! 18 vedete în cursa Asia Express
  6. Caru cu vedete: Nicole Scherzinger, in stare de SOC! Hackerii i-au spart telefonul si au publicat un clip intim cu Hamilton; Cu totul la vedere! Kim Kardashian, într-un outfit extrem de sexy pe covorul roşu; Reacția lui Trăistariu, după ce Ester Peony a câștigat Eurovision România;
  7. E cea mai proasta perioada a muzicii romanesti de pana acum, si nu vad nicio luminita la capatul tunelului !
  8. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna