"Noi europenii trebuie să învățăm să gândim mai suveran"

Loading...

Săptămânalul „Der Spiegel” și-a surprins cititorii cu un supliment în care investighează opinia cetățenilor germani față de alegerile preliminare din SUA. Formularul cu întrebări pentru cititori este legat de o acțiune promoțională, prin care ziarul vrea să câștige noi abonați. Dar sondajul dovedește cât de mare este interesul opiniei publice germane față de scrutinul intermediar pentru Congresul american. Altfel nu ar fi fost aleasă tocmai această temă pentru acțiunea promoțională din Spiegel.

Germanii, ca și ceilalți europeni, sunt interesați în principal de un aspect al alegerilor intermediare americane: ei vor să știe dacă rezultatul votului va determina o schimbare de direcție în politica externă a președintelui Donald Trump – în cazul unei victorii a opoziției reprezentate de Partidul Democrat. Unii se gândesc chiar la o majoritate democrată în Congres, care să faciliteze o eventuală procedură de „Impeachment”, destituirea șefului statului de către legislativ. În SUA, pe 6 noiembrie, au loc alegeri pentru toate locurile din Camera Reprezentanților și pentru o treime din locurile din Senat. În prezent, republicanii dețin majoritatea în ambele camere din Congres.

Un control sporit asupra președintelui american?

În mod tradițional, așa-numitele Midterms duc în general la întărirea opoziției. Pe acest lucru se bazează și Elmar Brok, expert în politici europene al CDU și apropiat al cancelarei Angela Merkel. Brok deține de ani buni șefia Comisiei de Politică Externă în Parlamentul European. El a declarat pentru DW că ar fi bine pentru echilibrul politic ca democrații să câștige majoritatea măcar într-una din camerele legislativului de la Washington – probabil în Camera Reprezentanților. Dar Brok vede și cealaltă față a monedei: „În acest caz, președintele Trump se va concentra total pe politica externă, pentru că pe plan intern nu ar mai putea impune nicio reformă avută în vedere de Casa Albă. Ceea ce ne-ar putea irita pe noi și mai mult.”

Citeste si:  Vedetele îndeamnă românii să voteze într-o campanie Pro TV: ce mesaje au transmis VIDEO
Elmar Brok

Eurodeputatul german Elmar Brok

Europenii sunt deja neliniștiți din cauza războiului comercial cu SUA. Noua direcție impusă de Donald Trump în politica comercială a Statelor Unite a provocat practic dispute între SUA și toate celelalte țări puternic industrializate. Trump amenință UE că va impune taxe vamale punitive nu doar la importurile europene de oțel și aluminiu, ci și la cele de automobile. Ar fi o lovitură mai ales pentru Germania, care exportă masiv mașini pe piața auto americană. În problemele comerciale, UE vorbește cu o singură voce, toate statele membre fiind reprezentate în politica comercială de Comisia Europeană. Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker a reușit să încheie „un fel de armistițiu” – după cum îl numește chiar el – cu Trump: fără taxe vamale noi, atât timp cât cele două părți negociază politica comercială bilaterală.

Război comercial între aliați

Și dacă democrații ar câștiga cu adevărat alegerile preliminare, tot nu se întrevede prea curând o relaxare în tensionatul conflict comercial transatlantic. La „Societatea Germană pentru Politică Externă”, Josef Braml este expertul pentru SUA. El nu se așteaptă la nicio schimbare în politica comercială americană: „Democrații sunt deja demult radicalizați în privința comerțului liber. Ei au de multă vreme o atitudine protecționistă. Noutatea cu Trump este că el a dat și forțelor protecționiste de la republicani șansa să se exprime.”

Citeste si:  ​Caru' cu vedete: ​Premiile Grammy 2019: Cel mai prost îmbrăcate vedete; Laura Bretan, câștigătoare Eurovision 2019: „E chiar mai bună decât Madonna”; Fostă Miss Universe, diagnosticată cu cancer de piele
Josef Braml

Josef Braml, de la „Societatea Germană pentru Politică Externă”

Braml crede chiar că o majoritate democrată ar reprezenta o „șansă” pentru Trump, pentru că președintele ar putea trece astfel prin Congres, cu voturile democraților, programe de investiții în infrastructură în valoare de miliarde de dolari. Mai exact: o victorie democrată în alegerile preliminare ar putea pune bazele unei realegeri a lui Trump la prezidențialele de peste doi ani.

Proiectele lui Trump amenință UE

Poziția lui Donald Trump față de Uniunea Europeană este clară: în probleme comerciale, el numește UE un „dușman” al SUA – deci nu un rival sau un concurent, ci un dușman. Planurile politice ale lui Trump funcționează ca un scenariu de intimidare: „Pe termen lung, UE ar putea avea de suferit de pe urma planificatei reforme fiscale americane, a politizării politicii monetare americane și a anulării reglementărilor stricte vizând piața financiară”, conform analizei făcute de Laura von Daniels de la „Fundația Știință și Politică” de la Berlin – un think-tank care consiliază și guvernul german.

La Berlin și Bruxelles, eventualitatea unei destituiri timpurii a președintelui Trump este privită cu reținere. Anchetatorul special Mueller verifică dacă Trump sau echipa sa de campanie au primit ajutor electoral ilegal de la Rusia și dacă este vorba de acțiuni cu eventuale consecințe juridice. Dacă Mueller va găsi dovezi în acest sens, atunci procedura de impeachment împotriva lui Trump ar deveni posibilă. Iar o majoritate democratică în Camera Reprezentanților ar putea demara întregul proces.

Citeste si:  DRAGNEA, DESPRE REMANIERE: Premierul trebuie sa cantareasca foarte bine orice propunere - Politica - Ziarul BURSA

Impredictibilitatea lui Trump îi irită pe aliați

În Germania, unii observatori se tem că Trump ar putea încerca să iasă dintr-o astfel de criză existențială printr-un război împotriva unor țări ca Iranul sau Coreea de Nord. Prin urmare, procedura de destituire a lui Trump s-ar transforma rapid într-un joc cu focul. „În perioada în care s-ar derula procedura de Impeachment, ar crește și pericolul unei manevre externe de amploare”, avertizează eurodeputatul conservator Elmar Brok.

USA Washington Donald Trump

Pe ce direcție o va apuca Donald Trump după alegerile din 6 noiembrie?

În alte cuvinte: pentru europeni, nu se anunță o îmbunătățire semnificativă a relațiilor cu SUA, indiferent de rezultatul alegerilor preliminare. Mai ales pe teme comerciale, disputa transatlantică pare una de durată. Mandatul de președinte al lui Trump este deja caracterizat de încălcarea a numeroase norme internaționale. Pentru aliații din NATO, șeful de la Casa Albă este extrem de imprevizibil, ceea ce face posibile toate scenariile după scrutinul din 6 noiembrie.

„SUA și ale lor ‘Checks and Balances’ nu ne rezolvă nouă problemele. Noi europenii trebuie să gândim cu capul nostru, să învățăm să fim mai suverani”, crede Josef Braml de la „Societatea Germană pentru Politică Externă”. El pledează pentru emanciparea Europei, pentru elaborarea unei strategii comune ample și credibile a UE de poziționare în politica mondială. Și asta indiferent de cine este ocupantul Biroului Oval și de rezultatul alegerilor preliminare de peste Ocean.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  5. De ce poartă Nina colanţi?
  6. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  7. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  8. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express