Mugur Isărescu nu vede cu ochi buni noua taxă aplicată băncilor de Guvernul Dăncilă: Taxa nu afectează independenţa BNR, dar nici nu va ajuta Executivul

Loading...

Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu nu vede cu ochi buni noua taxă aplicată băncilor de Guvernul Dăncilă: Taxa nu afectează independenţa BNR, dar nici nu va ajuta Executivul

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, marţi, că noua taxă impusă băncilor nu afectează independenţa instituţiei, aşa cum a auzit, dar nici nu va ajuta Guvernul.

Senatorul liberal Florin Cîţu a susţinut, luni, pe Facebook, că, prin noua taxă pentru bănci, PSD doreşte să controleze Banca centrală.

„Nu independenţa va fi afectată (n.red. – a Băncii centrale), ci flexibilitatea şi eficienţa politicii monetare, ceea ce, aşa să spun direct, nu va ajuta Guvernul”, a spus, marţi, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în briefing-ul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din acest an.

Oficialul Băncii centrale a insistat că instituţia a reuşit, anul trecut, să ducă rata anuală a inflaţiei în ţintă, care este 2,5%, plus/minus 1%, menţinând dobânda de politică monetară la 2,5% pe an.

„Acest lucru s-a reuşit, pentru că am avut o anumită flexibilitate şi eficienţă a politicii monetare. Ori, când vii cu măsuri din acestea, scade eficienţa politicii monetare. Ne vom vedea de treabă. Nu avem restricţii legate de deciziile noastre. Vom fi mai atenţi la cât de eficientă va fi o măsură sau alta”, a atenţionat Isărescu.

Citeste si:  Time to think big, Romania!

Guvernatorul Băncii centrale a mai spus că BNR nu face presiuni asupra băncilor comerciale prin dobânda de politică monetară. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a susţinut, duminică seara, o asemenea variantă.

„Ce presiuni? Acesta este instrumentul nostru? Dacă apare vreo problemă, mişcăm dobânda, în sus şi în jos, cum am mai făcut-o. Credeţi că ne jucăm cu asta? Este principalul instrument de politică monetară. Este o aiureală că am făcut noi presiuni. ”, a subliniat Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, să menţină dobânda de politică monetară la 2,50%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

„În şedinţa din 8 ianuarie 2019 Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (n.red. – RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, au anunţat, marţi, reprezentanţii Băncii centrale.

Citeste si:  Viorica Dăncilă: Preluarea preşedinţiei Consiliului UE e un examen pe care îl dăm în faţa Europei

Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în şedinţa de politică monetară din 7 mai 2018, începând cu 8 mai 2018 şi fiind menţinute în următoarele patru şedinţe – din 4 iulie, din 6 august, din 3 octombrie şi din 6 noiembrie.

Nivelurile actuale ale RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt de 8%. Pentru rezervele în lei, nivelul a fost stabilit începând cu 24 mai 2015, iar pentru cele în valută începând cu 6 mai 2017.

Mugur Isărescu nu vede cu ochi buni noua taxă aplicată băncilor de Guvernul Dăncilă: Taxa nu afectează independenţa BNR, dar nici nu va ajuta Executivul 1
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  3. Home page
  4. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  7. Brigitte Năstase, eliminată din Ferma! Vedeta a pierdut duelul cu Otniela
  8. HOROSCOP CHINEZESC 2019 Dragnea, Iohannis și Tăriceanu