Mugur Isărescu le dă vești proaste guvernanților:

Loading...

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus că noua taxă impusă băncilor nu afectează independența instituției, așa cum a auzit, dar nici nu va ajuta Guvernul, informează mediafax.

Citește și: Locuri de care trebuie să te fereşti: De unde iei cel mai uşor virusuri şi bacterii

Senatorul liberal Florin Cîțu a susținut, luni, pe Facebook, că, prin noua taxă pentru bănci, PSD dorește să controleze Banca centrală.

„Nu independența va fi afectată (n.red. – a Băncii centrale), ci flexibilitatea și eficiența politicii monetare, ceea ce, așa să spun direct, nu va ajuta Guvernul”, a spus, marți, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în briefing-ul de presă de după prima ședință de politică monetară din acest an.

Oficialul Băncii centrale a insistat că instituția a reușit, anul trecut, să ducă rata anuală a inflației în țintă, care este 2,5%, plus/minus 1%, menținând dobânda de politică monetară la 2,5% pe an.

„Acest lucru s-a reușit, pentru că am avut o anumită flexibilitate și eficiență a politicii monetare. Ori, când vii cu măsuri din acestea, scade eficiența politicii monetare. Ne vom vedea de treabă. Nu avem restricții legate de deciziile noastre. Vom fi mai atenți la cât de eficientă va fi o măsură sau alta”, a atenționat Isărescu.

Citeste si: 

Guvernatorul Băncii centrale a mai spus că BNR nu face presiuni asupra băncilor comerciale prin dobânda de politică monetară. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a susținut, duminică seara, o asemenea variantă.

„Ce presiuni? Acesta este instrumentul nostru? Dacă apare vreo problemă, mișcăm dobânda, în sus și în jos, cum am mai făcut-o. Credeți că ne jucăm cu asta? Este principalul instrument de politică monetară. Este o aiureală că am făcut noi presiuni. ”, a subliniat Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marți, să menţină dobânda de politică monetară la 2,50%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

„În şedinţa din 8 ianuarie 2019 Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (n.red. – RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, au anunțat, marți, reprezentanții Băncii centrale.

Citeste si:  Lovitură în politică! Un nou partid a fost lansat astăzi. Se încinge lupta în alegeri

Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în ședința de politică monetară din 7 mai 2018, începând cu 8 mai 2018 și fiind menținute în următoarele patru ședințe – din 4 iulie, din 6 august, din 3 octombrie și din 6 noiembrie.

Nivelurile actuale ale RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt de 8%. Pentru rezervele în lei, nivelul a fost stabilit începând cu 24 mai 2015, iar pentru cele în valută începând cu 6 mai 2017.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  5. Secretul prin care Iohannis a ajuns Presedintele Romaniei
  6. Mai este Simona Halep virgină?
  7. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…