Mugur Isărescu critică taxa pe lăcomia băncilor a lui Eugen Teodorovici: Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăsnaia

Loading...

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat, marţi, despre impunerea noii taxe pentru activele fianciare ale băncilor că este o trăsnaie care trebuia discutată cu sistemul bancar, scrie Mediafax.

„Principalul element de nemulţumire (al băncilor faţă de taxa pe activele financiare – n.red.) este că (…) nu s-a discutat cu industria. Aşa se construieşte Constituţia, aşa se construiesc legile în România: discuţi cu industria bancară. Nu, la sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din aceasta greu de înţeles. Cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înţelegem”, a spus, marţi, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în briefing-ul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din acest an.

De asemenea, Guvernatorul a precizat că în Europa există taxe pe activele băncilor, dar nu sunt legate de un indice precum ROBOR, iar această legare a caracterizat-o drept „o inovaţie”.

Citeste si:  Un nou partid de extremă-dreapta apare pe scena politică din Germania. Logo-ul va fi un fost semn secret al naziştilor

Taxa pe activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5% pentru media ROBOR trimestrială de 2-4%, de la începutul acestui an.

„Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia”, a mai spus Isărescu, întrebat despre cum va afecta această taxă băncile şi oamenii.

În plus, Guvernatorul a menţionat că intenţionează să iniţieze o discuţie despre această taxă în cadrul Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, al cărui preşedinte este şi din care face parte ministrul Finanţelor Publice, respectiv Eugen Teodorovici, în prezent.

„Trebuie să discutăm serios în cadrul legal pe care-l avem, votat de Parlamentul României, este cadrul legal al Uniunii Europene: se numeşte Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Nu facem şuetă la televizor. Este un impact de miliarde de euro Avem dreptul să facem propuneri, sugestii”, a subliniat Isărescu.

De asemenea, oficialul Băncii centrale a precizat că analiza BNR despre noua taxă pentru bănci, care a fost transmisă la Ministerul Finanţelor, a fost cerută după anunţarea acestei taxe şi că BNR le-a precizat reprezentanţilor MFP că este un efort preliminar, „făcut în câteva zile”.

Citeste si:  Vlad Enăchescu, despre Asia Express, pe Facebook: E un exemplu de urmat, deși nu este deloc ușor
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  3. Home page
  4. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  5. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  6. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  7. Imaginile surprinse într-un hotel din Mamaia. Planul unor turiști ca să economisească bani: Mirosea ca la mama acasă
  8. Cutremurător! ASTROLOGUL vedetelor din ROMÂNIA lansează profeția DUREROASĂ: ‘Se va omorî... Destinul va dărâma tot din temelii’