Ministrul de externe al Iranului a început un turneu cu miză politică şi economică în Irak

Loading...

Ministrul de externe al Iranului a început duminică un turneu cu miză politică şi economică în Irak, la câteva zile după ce secretarul de stat american Mike Pompeo i-a cerut Bagdadului să înceteze să depindă energetic de Iran, informează AFP, potrivit Agerpres.


Iranul este al doilea, după Turcia, furnizor de produse petroliere al Irakului, ţară vecină. 

Prins între cei doi mari aliaţi ai săi, Teheranul şi Washington, ei înşişi duşmani, Irakul a obţinut de la SUA o exceptare temporară după intrarea în vigoare a celei mai recente serii de sancţiuni americane împotriva Iranului. 

Însă, dacă Pompeo i-a cerut miercuri Irakului să nu mai depindă de Iran pentru energia sa, crucială într-o ţară în care penuria este una cronică de ani de zile, Bagdadul şi Teheranul au pledat duminică pentru mai multe schimburi. 

„Am discutat despre măsurile economice unilaterale americane şi am lucrat împreună cu vecinul (iranian) asupra acestui subiect”, a declarat duminică, la Bagdad, şeful diplomaţiei irakiene, Mohammed Ali al-Hakim. 

Citeste si:  Împodobeşte, mamă, cactusul: noul trend de sărbători promovatde vedete şi instagrameri

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, cei doi oameni de stat au afirmat că au discutat despre relaţiile politice şi economice dintre ţările lor.

Citește și: Poliţiştii au confiscat peste 37 de tone de articole pirotehnice

Joi, ministrul iranian al petrolului a pledat la Bagdad pentru „întărirea cooperării cu Irakul”, în special în ceea ce priveşte petrolul şi energia. 

Începând de luni, Zarif va participa la mai multe forumuri economice în diferite oraşe din Irak, printre care Souleimaniyeh în Kurdistan, regiune autonomă din nordul ţării. 

În 2017, Irakul a importat bunuri de consum iraniene în valoare de 5,7 milioane de euro. În plus, Bagdadul cumpără 28 de milioane de metri cubi de gaz iranian în fiecare zi, pentru a alimenta între altele centralele sale electrice şi importă direct 1.300 de megawaţi electricitate. 

Evocând Siria, unde Iranul se implică puternic alături de regimul lui Bashar al-Assad, cei doi miniştri de externe au pledat pentru „revenirea Siriei în Liga Arabă”, după suspendarea ei în 2011 din cauza războiului.

Citeste si:  Parlamentul examinează raportul Comisiei de anchetă privind imixtiunea în politica moldovenească a Fundației Open Dialog
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  5. Secretul prin care Iohannis a ajuns Presedintele Romaniei
  6. Mai este Simona Halep virgină?
  7. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  8. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…