MFP zice ca se incadreaza in politica de finantare pentru anul 2018

Loading...

MFP zice ca se incadreaza in politica de finantare pentru anul 2018
MFP zice ca se incadreaza in politica de finantare pentru anul 2018
Tags: datorie romaniaimprumuturi mfplicitatii mfptitluri de stat centenar Referitor la informatiile aparute in spatiul public cu privire la planul de imprumuturi pe 2018, Ministerul Finantelor Publice a precizat ca acoperirea necesitatilor de finantare pentru acest an se desfasoara conform Programului indicativ de titluri de stat.

Atragerea resurselor financiare de pe piata interna se realizeaza prin intermediul licitatiilor de titluri de stat organizate cu caracter regulat de catre Banca Nationala a Romaniei, in calitate de agent al statului, iar volumul estimat al acestora se anunta in prealabil la sfarsitul fiecarei luni pentru luna urmatoare.

Potrivit mfp, in 2018, necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 72 miliarde de lei, volumul total al imprumuturilor de pe pietele interne si externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,97% din PIB (aproximativ 28 miliarde de lei) precum si de volumul datoriei de refinantat in anul 2018.

Citeste si:  În loc de producție, spirale inflaționiste. Adrian Bența: Guvernul duce o politică păguboasă pe termen lung EXCLUSIV

 

Volumul indicativ de titluri de stat estimat a fi emise in 2018 pe piata interna este de aproximativ 46 de miliarde de lei, in timp ce finantarea deficitului bugetar de pe pietele externe se realizeaza prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de aproximativ 5 miliarde de euro in cadrul Programului MTN si prin contractarea/trageri de imprumuturi de la institutiile financiare internationale.

 

Pana in prezent, MFP a realizat implementarea planului de finantare pentru 2018 in conditiile pietei si in conformitate cu programul anuntat. 

 

Astfel, pana pe 31 octombrie 2018, MFP a atras 37 de miliarde de lei pe piata interna (lei si euro, inclusiv emisiunile de titluri de stat pentru populatie) si aproximativ 4,6 miliarde de euro, de pe pietele externe, totalizand aproximativ 59,2 miliarde de lei.

 

De asemenea, MFP a anuntat, pentru luna noiembrie 2018, un volum de 4,2 miliarde de lei, la care se pot adauga 540 de milioane de lei din alocarile sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive, acest volum fiind stabilit prin consultare cu investitorii locali (dealeri primari, administratori de fonduri) luand in considerare cererea acestora si conditiile de piata.

Citeste si:  Fost lider social-democrat din PE spune tranşant că PSD nu e din familia lor politică: Să ne despărțim! - MagnaNews

 

Totodata, rezerva financiara in lei si in valuta este de aproximativ 42,1 miliarde de lei, acoperind mai mult de 7 luni din necesitatile brute de finantare.

 

Rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului are rolul unei rezerve care asigura protectie in contextul unor perioade de volatilitate si incertitudine mare in pietele financiare care s-ar materializa in mod direct si negativ asupra termenilor si conditiilor de imprumut ale statului roman pe piete financiare, diminuand astfel riscul de refinantare la nivelul portofoliului de datorie guvernamentala.

 

MFP sustine ca nu intampina probleme de lichiditate, avand in vedere nivelul rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului si a disponibilitatilor in lei aflate in contul curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea necesitatilor de finantare rezultate din finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

 

Utilizarea rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului si a disponibilitatilor in lei aflate in contul curent general al Trezoreriei Statului depinde de tipul de operatiune efectuat pentru acoperirea necesitatilor de finantare, rezultand un efect de contrabalansare a disponibilitatilor existente in lei si in valuta in functie de instrumentul utilizat. 

Citeste si:  Greu din PSD INTERCEPTAT ŞI DE RUŞI, ŞI DE AMERICANI. Înregistrări explozive în care apar Dragnea şi un ÎNALT OFICIAL AL SUA

 

 

MFP adauga ca, in cadrul activitatii de asigurare a surselor de finantare, Trezoreria Statului actioneaza responsabil si prudent, astfel incat prin iesirile sale pe pietele financiare sa nu determine cresterea ratelor de dobanda si sa nu afecteze lichiditatea de pe piata interbancara.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  6. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  7. Vrei sa faci Karaoke cu marile vedete? Afla aici cum poti deveni si tu vedeta
  8. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.