Politica

MFP zice ca se incadreaza in politica de finantare pentru anul 2018

Loading...

MFP zice ca se incadreaza in politica de finantare pentru anul 2018

MFP zice ca se incadreaza in politica de finantare pentru anul 2018

Tags: datorie romaniaimprumuturi mfplicitatii mfptitluri de stat centenar
Referitor la informatiile aparute in spatiul public cu privire la planul de imprumuturi pe 2018, Ministerul Finantelor Publice a precizat ca acoperirea necesitatilor de finantare pentru acest an se desfasoara conform Programului indicativ de titluri de stat.

Atragerea resurselor financiare de pe piata interna se realizeaza prin intermediul licitatiilor de titluri de stat organizate cu caracter regulat de catre Banca Nationala a Romaniei, in calitate de agent al statului, iar volumul estimat al acestora se anunta in prealabil la sfarsitul fiecarei luni pentru luna urmatoare.

Potrivit mfp, in 2018, necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 72 miliarde de lei, volumul total al imprumuturilor de pe pietele interne si externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,97% din PIB (aproximativ 28 miliarde de lei) precum si de volumul datoriei de refinantat in anul 2018.

 

Volumul indicativ de titluri de stat estimat a fi emise in 2018 pe piata interna este de aproximativ 46 de miliarde de lei, in timp ce finantarea deficitului bugetar de pe pietele externe se realizeaza prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de aproximativ 5 miliarde de euro in cadrul Programului MTN si prin contractarea/trageri de imprumuturi de la institutiile financiare internationale.

 

Pana in prezent, MFP a realizat implementarea planului de finantare pentru 2018 in conditiile pietei si in conformitate cu programul anuntat. 

 

Astfel, pana pe 31 octombrie 2018, MFP a atras 37 de miliarde de lei pe piata interna (lei si euro, inclusiv emisiunile de titluri de stat pentru populatie) si aproximativ 4,6 miliarde de euro, de pe pietele externe, totalizand aproximativ 59,2 miliarde de lei.

 

De asemenea, MFP a anuntat, pentru luna noiembrie 2018, un volum de 4,2 miliarde de lei, la care se pot adauga 540 de milioane de lei din alocarile sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive, acest volum fiind stabilit prin consultare cu investitorii locali (dealeri primari, administratori de fonduri) luand in considerare cererea acestora si conditiile de piata.

 

Totodata, rezerva financiara in lei si in valuta este de aproximativ 42,1 miliarde de lei, acoperind mai mult de 7 luni din necesitatile brute de finantare.

 

Rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului are rolul unei rezerve care asigura protectie in contextul unor perioade de volatilitate si incertitudine mare in pietele financiare care s-ar materializa in mod direct si negativ asupra termenilor si conditiilor de imprumut ale statului roman pe piete financiare, diminuand astfel riscul de refinantare la nivelul portofoliului de datorie guvernamentala.

 

MFP sustine ca nu intampina probleme de lichiditate, avand in vedere nivelul rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului si a disponibilitatilor in lei aflate in contul curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea necesitatilor de finantare rezultate din finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

 

Utilizarea rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului si a disponibilitatilor in lei aflate in contul curent general al Trezoreriei Statului depinde de tipul de operatiune efectuat pentru acoperirea necesitatilor de finantare, rezultand un efect de contrabalansare a disponibilitatilor existente in lei si in valuta in functie de instrumentul utilizat. 

 

 

MFP adauga ca, in cadrul activitatii de asigurare a surselor de finantare, Trezoreria Statului actioneaza responsabil si prudent, astfel incat prin iesirile sale pe pietele financiare sa nu determine cresterea ratelor de dobanda si sa nu afecteze lichiditatea de pe piata interbancara.

Join the LARGEST XXX Cam Site

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.