Meleşcanu şi Ciamba, replică la Juncker: Preşedinţia română a Consiliului UE, proiect de anvergură europeană, nu instrument de luptă politică internă

Loading...

Teodor Meleşcanu şi George Ciamba transmit, printr-o declaraţie comună, că eforturile insituţionale angrenate pe parcursul Preşedinţiei Românei la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către acest scop comun, dezvoltarea şi consolidarea proiectului european, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât şi din punct de vedere tehnic.

 

Cei doi oficiali mai spun că gestionarea Preşedinţiei Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României şi este un efort coordonat al tuturor actorilor relevaţi în acest context în plan european, iar Executivul de la Bucureşti a făcut şi continuă să facă toate eforturile pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE.

 

„Înţelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum şi provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluţiei sale. Astfel, prin implicarea directă a Premierului României, întregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanţa dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât şi pregătirilor logistice“, scrie în declaraţia comoună a miniştrilor români.

 

Totodată, Meleşcanu şi Ciamba spun că România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârşit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel instituţional şi la nivelul societăţii, în ansamblul ei, „fapt recunoscut inclusiv de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari şi neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanţii Executivului român“.

Citeste si:  Profetiile lui Nostradamus pentru urmatorii 5 ani: „Puterea politica pierde suprematia”

 

Potrivit celor doi, la nivelul Guvernului preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este considerată un proiect strategic care trebuie susţinut indiferent de dezbaterile politice interne, iar pregătirea acestui proiect a presupus un efort instituţional colectiv al Guvernului şi Ministerului Afacerilor Externe.

 

În mesajul comun, Meleşcanu şi Ciamba afirmnă că premierul Viorica Dăncilă a prezentat priorităţile Preşedinţiei României în faţa camerelor reunite din Parlament în 12 decembrie, astfel exitând evidenţa faptului că România are legitimitate din partea legislativului să îndeplinească acest mandat, iar Guvernul este pregătit pentru gestionarea Preşedinţiei şi a confirmat disponibilitatea pentru cooperare în plan intern faţă de toate instituţiile naţionale, fără a exporta divergenţele politice interne în plan extern.

 

„Guvernul României consideră că tema exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România nu trebuie să fie instrumentalizată politic pentru a ne asigura că printr-un angajament comun putem aduce o reală contribuie proiectului european in urmatoarele sase luni. Miniştrii Teodor Meleşcanu şi George Ciamba au întărit faptul că acest proiect nu reprezintă un instrument de luptă politică internă, ci un proiect de ţară şi european major”, mai spun cei doi miniştri.

Citeste si:  Un nume GREU din POLITICĂ aruncă BOMBA. Soluția SALVATOARE pentru ROMÂNIA: CĂDEREA GUVERNULUI

 

Potrivit oficialilor de la Bucureşti, România înţelege perfect rolul de mediator imparţial pe care îl implică acest mandat, precum şi contextul complex în care îşi va exercita mandatul, stadiul curent al lucrărilor şi şi-a fixat un nivel de ambiţie realist în obţinerea de rezultate concrete în avansarea agendei europene pe durata mandatului.

 

Principalele obiective în acest sens vizează procesul actual de reflecţie asupra viitorului Uniunii, procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi clarificarea viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi acest partener, finalul de mandat al Parlamentului European şi al Comisiei Europene şi trecerea spre un nou ciclu legislativ şi instituţional ca urmare a alegerilor europene, negocierile privind viitorul Cadru Financiar al Uniunii post 2020, mai scrie în declaraţia asumată de miniştrii Meleşcanu şi Ciamba.

 

„În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, aşa cum România a confirmat în dialogul cu forurile instituţionale europene şi cu partenerii externi, Preşedinţia la Consiliul UE va urmări să contribuie la asigurarea convergenţei şi coeziunii europene în scopul unei dezvoltări durabile şi echitabile pentru toţi cetăţenii şi statele membre. Consolidarea unei Europe mai sigure printr-un plus de coeziune între statele membre reprezintă aşadar, punctul de pornire pentru implementarea politicilor necesare pentru gestionarea noilor provocări de securitate şi pentru continuarea consolidării rolului global al UE. Acţiunile României se subscriu, aşadar, principiului solidarităţii, având obiectivul comun de a contribui la dezvoltarea Europei unite puternicde, printr-un efort susţinut“, mai spun Teodor Meleşcanu şi George Ciamba.

Citeste si:  Dragnea le cere „specialiștilor în politică externă” Iohannis și Meleșcanu să explice amenințarea lui Vladimir Putin față de țările care găzduiesc sisteme balistice americane

 

 

Jean-Claude Juncker a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, relatează dpa.

 

România este “din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită” pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag, citat de Agerpres. “Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE”, a adăugat el.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator
  5. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  6. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  7. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  8. De ce poartă Nina colanţi?