Marea Britanie în anul 2019: Brexit dur, soft sau … deloc?

Loading...

Anul 2019 începe așa cum s-a terminat 2018: fără niciun fel de certitudine cu privire la modul în care va ieși Marea Britanie din UE sau chiar dacă Brexit va avea loc.

Prim ministrul Theresa May a spus că dacă deputații vor aproba în ianuarie acordul negociat cu UE atunci Marea Britanie va putea face un pas înainte concentrându-se pe chestiuni ca sănătatea sau construcția de locuințe. 

Premierul May a amânat votul din Camera Comunelor în decembrie când a devenit clar că deputații vor vota împotrivă și nu e deloc clar că peste două săptămâni rezultatul votului ar fi unul faborabil premierului.

Liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn consideră că acordul cu UE este total nesatisfăcător și a promis introducerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului, dacă deputații resping acordul cu UE. 

În cazul unui vot pozitiv, atunci acordul va oficial adoptat de liderii UE și trimis spre ratificare parlamentului britanic și celui european, caz în care data ieșirii va fi 29 martie 2019, cu o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pe timpul căreia toate regulile actuale, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor, rămân în vigoare.

Citeste si:  Tăriceanu, mesaj tranșant despre Viorica Dăncilă: Este pregătită pentru aceste șicane

În cazul în care Camera Comunelor respinge planul la jumătatea lui ianuarie, atunci orice scenariu devine posibil, în primul rând ieșirea din UE fără acord, cu consecințe negative pentru economie, de pildă o posibilă recesiune de 8% cu o depreciere a lirei în raport de euro cu 25%, așa cum avertiza un raport al Băncii Angliei. 

Nou referendum?

Politicienii pro-europeni, bazându-se pe un important curent de opinie publică, sugerează varianta organizării unui nou referendum cu privire la rămânerea sau ieșirea din UE, deși atât premierul May cât și Corbyn resping posibilitatea anulării Brexit, invocând rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 când electoratul a votat cu 52% – 48% în favoarea ieșirii. 

În orice caz, pentru ca un referendum să poate fi convocat ar trebui adoptată o lege de către parlament, iar termenul de 29 martie 2019 ar trebui prelungit printr-o decizie unanimă a celor 27 de lideri ai statelor membre UE. 

O asemenea ipoteză este îndoielnică, dat fiind că la sfârșitul lunii mai vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, forul care trebuie să ratifice acordul cu Marea Britanie privind Brexit. 

Citeste si:  Sondaj CURS. Cum văd românii Opoziţia: cel mai activ partid şi cel mai activ lider

Premierul May mai are posibilitatea suspendării Brexit, în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, așa cum a decis în luna decembrie Curtea Europeană de Justiție, dar și aceasta este o mișcare politică îndoielnică. 

Incertitudinea generată de Brexit se reflectă în economie, prin nivelul scăzut al lirei sterline față de euro, amânarea investițiilor, existând și riscul prăbușirii prețurilor la imobiliar.

Ce va fi în 2019 este o întrebare pe care și-o pun cu acuitate și cei 3,5 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie și un milion de cetățeni britanici din țările UE.

Marea Britanie a promis garantarea unilaterală a drepturilor cetățenilor UE în caz de Brexit fără acord după 29 martie 2019, precum și introducerea unui nou sistem de imigrație care să suspende libertatea de mișcare pe viitor pentru  cetățenii europeni. 

Dar toate acestea sunt sub semnul întrebării câtă vreme nu se cunoaște rezultatul votului din Camera Comunelor asupra acordului cu UE. 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  3. Home page
  4. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  7. Brigitte Năstase, eliminată din Ferma! Vedeta a pierdut duelul cu Otniela
  8. HOROSCOP CHINEZESC 2019 Dragnea, Iohannis și Tăriceanu