Manifest – Politica: 32 de artişti expun opere cu mesaj social la Cetatea Oradea

Loading...

Galeriile de Artă Reperaj din Corpul C al Cetăţii Oradea găzduiesc, până în 19 octombrie, expoziţia „Manifest – Politica”, organizată de UAP Oradea în colaborare cu Primăria municipiului, în cadrul căreia expun nu mai puţin de 32 de artişti.

Mesajul expoziției  Manifest – Politica  deschisă  la ,,Galerii de Artă – Reperaj. Cetate’’ nu trebuie confundat cu conținutul ideologic al partidelor politice. În traducerea limbajului vizual, operele de artă reflectă  conflictul dintre libertatea individului și justiția socială, problemele cu care se confruntă un sistem și care sunt trecute prin prisma artistului în funcție de propriile repere psihologice, filosofice sau sociale.

Frustările, defulările sunt exprimate printr-un limbaj variat de expresii, de la realismul franc la abstractionismul expresionist, de la suprarealism la  informal: metafora, simbolul, alegoria, ironia sau grotescul sunt formule des uzitate artiștii expoznți.

Necesitatea de a manifesta prin artă imprimă ideea unui conflict perpetuu, în care viața e sfârtecată în fiecare clipă de vitregiile sorții. Sunt multe lucruri care DOR. Este suficient pentru un artist să le vadă, să le simtă, și să le exprime. Un semnal de alarmă exprimat prin limbajul vizual, și nu numai, devine  un mesaj la trezirea conștiinței sociale. Vorbim de lucruri mari: da, lucrurile mari sunt făcute din lucruri mici.

Citeste si:  Descoperiți. Operațiunea de dărâmare a Executivului și a Coaliției de guvernare

Fiecare din cei 32 de artiști expozanți au adus un plus de originalitate în opera lor, prin exprimarea unui concept cu mesaj social.

Aceștia sunt: Olivia Angyal, Raluca Emilia Avrămuț, Daniel Bălănescu (Anglia), Vioara Bara, G. Diana Bohnstedt Gavrilaș, Maria Bronț, Dates Câmpeanu, Simona Derecichei, Gheorghe Dican, Darie Dup, Cosmin Durgheu, Dorel Găină, Dan Hora, Florina Iepure, Remus Ilisie, Zoltan Imre, Juhasz Imre, Maria Braun Klosowski, Ștefan Daniel Lăzărescu, Michal Liszka (Polonia), Darius Martin, Terez Matza, Mihaly Muranyi, Ovidiu Pascu, Ioan Augustin Pop, Horea Sălăgean, Diana Suigan, Tiberiu Zoldi, Mihaela Tătulescu, Gheorghe Tirla, Radu Tîrnovean, Mirela Trăistaru.

Dr. Vioara Bara, artist plastic


PERFORMANCE
„Un abis între bestie și supraom”

Expoziția   Manifest – Politica, s-a deschis cu performance-ul Vioarei Bara, care  pe parcursul unei acțiuni și-a citit manifestul, „Un abis între bestie și supraom”:

NU călcați iarba, NU rupeți florile, NU stricați aerul.
NU  abandonați copiii, NU furați inocența, NU ucideți visele.
NU murdăriți apele, NU tăiați pădurile, NU omorâți păsările.
NU alungați bătrânii, NU scuipați mâncarea, NU otrăviți apa.
Lacrimile dor.  miros A sânge. Respirăm. Simțim. Iubim.
NU călcați, NU rupeți, NU stricați, NU abandonați, NU furați, NU ucideți, NU murdăriți, NU tăiați, NU omorâți, NU alungați, Nu scuipați, NU otrăviți, NU MANIPULAȚI.

Citeste si:  Iohannis i-a primit pe ambasadorii Marii Britanii, Muntenegrului, Danemarcei si Omanului - Politica - Ziarul BURSA
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. De ce poartă Nina colanţi?
  3. Home page
  4. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  5. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  6. Top 30 - Vedetele din România care s-au iubit în locuri publice
  7. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  8. Anda Ruga beata crita in club