MAE: Ne-am atins obiectivele urmărite în negocierea retragerii Marii Britanii din UE

Loading...

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă agrearea Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi aprobarea Declaraţiei politice privind cadrul relaţiilor viitoare UE-UK. „Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK”, arată MAE.

brexit shutterstock_417868516

FOTO: Shutterstock

Reprezentanţii MAE anunţă, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, cu referire la reuniunea specială a Consiliului European (articolul 50), desfăşurată la Bruxelles, agrearea Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din UE şi aprobarea Declaraţiei politice privind cadrul relaţiilor viitoare UE-UK.

Acordul oferă un fundament juridic solid retragerii Marii Britanii din UE.

„Andosarea acordului reprezintă o etapă cheie în procesul de finalizare a retragerii Marii Britanii din UE. În perioada următoare, Acordul de retragere va urma procedurile de ratificare la nivelul Uniunii Europene şi al Marii Britanii, unde este esenţială aprobarea de către Parlamentul britanic”, se arată în comunicat.

Citeste si:  CRIZĂ majoră în Germania. Partidul antisistem, Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit a doua forță politică din țară (sondaj)

Conform MAE, retragerea Marii Britanii din UE, eveniment nedorit de către statele membre, va avea un caracter ordonat asigurat de către Acordul de retragere. Acesta stabileşte un cadru legal care conferă claritate şi certitudine juridică cetăţenilor şi mediului de afaceri din UE 27 şi din UK.

„Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK. Acordul prevede că cetăţenii UE27 din Regatul Unit şi cetăţenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziţie) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de şedere în UK ale cetăţenilor UE şi ale membrilor familiilor a acestora, precum şi aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale”, scrie în comunicatul MAE.

În ceea ce priveşte Declaraţia politică, aceasta cadrează principiile pentru un parteneriat viitor ambiţios şi cuprinzător şi stabileşte domeniile cooperării viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit. Din perspectiva României, menţinerea unei viitoare relaţii cât mai apropiate de cooperare cu Regatul Unit este un factor important în contextul european actual, mai spun reprezentanţii MAE.

Citeste si:  VIDEO Președintele Fed spune că este flexibil în privința politicii monetare, dar nu va demisiona dacă Trump îi va cere acest lucru

Preşedintele României s-a declarat mulţumit de faptul că drepturile conaţionalilor din Marea Britanie vor fi protejate după Brexit

Klaus Iohannis: Nu putem să considerăm această zi o zi fericită. Evenimentul rămâne unul care pe majoritatea ne întristează. Un mare stat membru pleacă. Pentru românii aflați în Marea Britanie, el protejează românii și pe ceilalți europeni care sunt în Marea Britanie. Le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obținut. Pot munci, studia, primi pensii, asigurări de sănătate.

Este cel mai bun acord posibil. Acesta a fost mesajul presedintelui României după reuniunea extraordinară a Consiliului European. Klaus Iohannis a susţinut că s-a insistat cu succes ca lucrurile să fie clarificate în cele mai mici detalii, astfel încât să nu existe discriminării între membrii Uniunii Europene, să nu se schimbe foarte multe lucruri pentru românii care sunt stabiliţi în Marea Britanie, iar cei care doresc să călătorască ulterior acolo să nu aibă nevoie de vize.

Etichete: marea britanie
Citeste si:  Care au fost cadourile de Crăciun cu umor primite de vedete în trecut
, brexit , negocieri brexit , negociere marea britanie
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  6. De ce poartă Nina colanţi?
  7. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  8. Top 30 - Vedetele din România care s-au iubit în locuri publice