Macron face un pas important către o posibilă alianță cu ALDE european și trimite reprezentanți la congresul grupului liberalilor

Loading...

Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron (La Republique en Marche) va trimite reprezentanţi la congresul liberalilor europeni, făcând astfel un pas important către o posibilă alianţă cu grupul liberal ALDE, în cadrul demersurilor prin care liderul de la Elysee caută aliaţi pentru alegerile europarlamentare care să susţină viziunea sa ‘progresistă’ asupra Uniunii Europene, se arată într-un articol publicat luni de politico.eu și citat de Agerpres.

Acţiunea lui Macron de căutare a unor astfel de aliaţi îi are în vedere şi pe unii social-democraţi şi Verzi europeni, fapt ce riscă să-i nemulţumească pe acei liberali care îi consideră adversari pe cei din urmă.

Prin trimiterea a trei reprezentanţi ai partidului La Republique en Marche la congresul Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), care începe joi la Madrid, preşedintele Macron îşi înteţeşte campania de construcţie a unei baze proprii de putere la Bruxelles, el căutând prin participarea la congresul grupului ALDE european să convină cu acesta o platformă de campanie comună.

Citeste si:  Merkel, atacată din interior. Ministru german, critici la adresa cancelarului

Dacă va reuşi, Macron ar replica în Europa construcţia politică din Franţa prin care a creat o forţă politică ce se consideră a fi o contrapondere la curentele tradiţionale de stânga şi dreapta, prin implementarea unei viziuni reprezentate de politici centriste şi de o integrare europeană sporită, combătând totodată partidele de dreapta populiste care în ultimii ani au luat avânt în UE.

În plus, pe măsură ce Angela Merkel îşi face treptat ieşirea de pe scena politică, liderul francez vede acum o oportunitate de a prelua de la cancelarul german haina leadership-ului european.

Dar dacă eşuează, Macron riscă să-şi piardă semnificativ influenţa la nivel european, întrucât nu ar mai fi sprijinit de un grup de aliaţi în rândul liderilor europeni şi în Parlamentul European care să-i susţină agenda.

O eventuală alianţă între La Republique en Marche şi ALDE european ar oferi acesteia o influenţă sporită în procesul de împărţire a posturilor importante la nivelul instituţiilor europene. Conform planului dorit de partidul La Republique en Marche, socialiştii europeni ar urma să fie retrogradaţi în poziţia a treia în rândul grupurilor politice din Parlamentul European, pe locul întâi rămânând totuşi popularii europeni.

Citeste si:  Ministrul de externe al Iranului a început un turneu cu miză politică şi economică în Irak

Potrivit politico.eu, în cadrul demersului său de apropiere de ALDE european, preşedintele Emmanuel Macron a ajuns luna trecută la un acord preliminar cu premierul olandez Mark Rutte – al cărui partid VVD face parte din ALDE european – şi cu alţi prim-miniştri liberali pentru a face la europarlamentare campanie pe o platformă comună, alianţă care însă l-ar putea eclipsa pe liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

Lideri liberali europeni ar urma să discute despre o astfel de posibilă alianţă şi la o întâlnire organizată pe 13 noiembrie la Copenhaga de premierul danez Lars Lokke Rasmussen, afirmă oficiali din cadrul partidului liberal al acestuia din urmă şi din ALDE european.

De altfel, Danemarca a fost una dintre ţările pe care Macron le-a vizitat în ultimele luni în căutare de aliaţi pentru un ‘arc progresist’ în UE care să combată politicile naţionaliste şi conservatoare promovate de politicieni precum premierul ungar Viktor Orban sau vicepremierul italian Matteo Salvini, pe care preşedintele francez îi consideră principalii săi adversari în UE şi la adresa cărora el a formulat critici foarte agresive, ce au primit răspunsuri pe măsură din partea celor doi.

Citeste si:  Caru' cu vedete: 4 văduve care au devenit bogate după moartea soților celebri; Emilia Clarke, la un pas de moarte din cauza unor probleme grave de sănătate; S-a aflat motivul pentru care Liviu Vârciu și Anda Călin s-au împăcat.

În opinia preşedintelui francez, confruntarea dintre ‘progresişti’ şi ‘naţionalişti’ va fi determinantă pentru rezultatul alegerilor europarlamentare, un scrutin pe care formaţiunile naţionaliste îl văd ca pe o oportunitate de a-şi extinde influenţa şi de a combate nu doar imigraţia ilegală, ci şi aprofundarea integrării europene, aceasta din urmă fiind o altă idee pentru care pledează Macron, el susţinând diminuarea rolului statelor naţionale în favoarea Bruxelles-ului.

(Sursa Foto: Facebook)

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. De ce poartă Nina colanţi?
  3. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  6. Home page
  7. Cele mai provocatoare ţinute de la VIVA! Party 2019. Vedetele s-au întrecut în ţinute fabuloase
  8. Anda Ruga beata crita in club