Legile justiţiei. Tăriceanu: Probleme de opţiuni politice

Loading...

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că niciuna dintre observaţiile din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia referitor la legile justiţiei nu se referă la probleme de constituţionalitate, organismul sesizând „probleme de natură tehnică sau de opţiuni politice”.

Domnul Toader ne-a făcut o informare (n.r. – săptămâna trecută), dar între timp nu a apărut nimic nou, o informare succintă despre ce a apărut la Strasbourg cu membrii Comisiei de la Veneţia. Eu am stat şi am recitit raportul preliminar. Am văzut observaţiile făcute de Comisia de la Veneţia şi pot să vă spun următorul lucru.

Niciuna dintre observaţiile din raportul preliminar nu se referă la probleme de constituţionalitate. Ar fi fost într-un fel şi puţin deplasat, având în vedere că România a fost cred că prima ţara care a apelat la avizul Comisiei de la Veneţia după şi-a întocmit proiectul de Constituţie din 1991. Dacă Constituţia a fost atunci găsită în regulă, acum ar fi greu ca cineva şi să spună că nu este bine. Observaţiile din avizul preliminar nu ridică probleme de constituţionalitate. Ele ridică, mai degrabă, probleme de natură tehnică sau de opţiuni politice„, a spus Tăriceanu luni la Senat.

Citeste si:  Politolog german: Situaţia din România e riscantă pentru ea însăşi, ca stat membru UE

Procedura de numire şi revocare a procurorului general

Se spune că modificarea reduce rolul preşedintelui în această procedură şi întăreşte rolul ministrului. După cum ştiţi, procedura prevăzută în legile justiţiei este următoarea: ministrul propune, CSM dă aviz şi preşedintele aprobă, dar poate refuza o singura dată – lucru care nu era prevăzut în forma veche a legii. Comisia de la Veneţia spune că se afectează controlul şi echilibrul reciproc al puterilor pentru că preşedintele este de altă culoare politică decât majoritatea.

Dar nu ştiu dacă peste un an va fi aceeaşi situaţie. Justificarea pe care o dă Comisia de la Veneţia, faţă de care am respect (…), dar în cazul ăsta, îmi pare rău, e o justificare care nu stă în picioare. E o chestiune de opţiune politică, de alegere politică. (…) Controlul legitim este al Curţii Constituţionale. Comisia de la Veneţia nu dă decât o opinie. Şi în cazul acesta nu este o opinie juridică, ci este o opinie politică„, a adăugat Tăriceanu.

Citeste si:  Ministrul Justiției, despre discursul lui Timmermans: A fost oarecum preventiv

De asemenea, Tăriceanu a spus că sesizările la CCR „se fac prea prea frecvent”.

Se încearcă introducerea CCR de către Opoziţie într-un joc politic atunci când este vorba de o alegere făcută de o majoritate în mod democratic„, a mai spus Tăriceanu.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!
  5. Cum iti promovezi clipurile de pe YouTube
  6. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  7. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  8. Asia Express 2019 începe azi! Câți bani ia câștigătorul competiției - Stiri Mondene