La multi ani, euro! Moneda europeana a implinit 20 de ani

Loading...

Moneda euro a implinit 20 de ani, marti, in prima zi a anului. A ajuns a doua cea mai folosita moneda din lume, dar parcursul si perspectivele sunt departe de a fi optimiste.

La data de 1 ianuarie 1999, 11 tari din Uniunea Europeana (UE) si-au fixat cursurile de schimb, au adoptat o politica monetara comuna sub coordonarea Bancii Centrale Europene (BCE) si au lansat o moneda comuna: euro. Pregatirile pentru trecerea la euro incepusera cu aproape un deceniu inainte, cand, in decembrie 1991, a fost instituit prin Tratatul de la Maastricht.

Cum a inceput totul

Initial, euro a fost o moneda electronica utilizata pe pietele financiare si pentru efectuarea de plati fara numerar. Bancnotele si monedele euro au intrat in circulatie trei ani mai tarziu. In 2002, 12 tari adoptasera euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia (2001), Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania, care cumulau 302 milioane de cetateni. In prezent, euro este moneda a 19 tari din UE, care cuprind peste 340 de milioane de cetateni, dupa ce alte sapte tari au aderat ulterior: Slovenia (2007), Cipru (2008), Malta (2008), Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014) si Lituania (2015).

Astfel, euro este a doua cea mai folosita moneda din lume, dupa dolar. Doar intre ianuarie 2000 si decembrie 2002 euro a avut un nivel mai scazut fata de dolar, iar de-atunci este considerat mai puternic decat moneda americana.

Ce urmeaza

In plus, chiar daca numarul de tari se va reduce la 18, din martie 2019, odata cu iesirea Marii Britanii din UE, numarul acestor tari poate creste. Danemarca foloseste Mecanismul ratei de schimb II, inca din 1999, aceasta fiind antecamera zonei euro. Bulgaria s-a aratat interesata sa adere la Mecanismul ratei de schimb II, deoarece trebuie sa iasa din Consiliul Monetar care ii guverneaza sistemul bancar. Astfel, monedele celor doua tari, coroana daneza si leva, sunt legate de euro, fluctuand in functie de acesta. Impreuna cu acestea, alte aproape 60 de monede sunt legate de euro.

Citeste si:  Maria Grapini reacționează la noua palmă dată de UDMR României: “Să cataloghezi Unirea de la 1918 drept o cutremurătoare experiență, în An Centenar, e o mojicie impardonabilă!“

Romania planuieste sa adere la zona euro, iar un an initial a fost anuntat de liderul PSD Liviu Dragnea la data de 10 martie 2018: anul 2024. Ulterior, o comisie care sa puna la punct un plan si un calendar de aderare a functionat intre martie si noiembrie, dar rezultatele trase de aceasta nu au fost anuntate public inca.

Cateva date statistice


Initial, au fost tiparite circa 14 miliarde de bancnote si batute 52 de miliarde de monede, dintre care circa 7,8 miliarde de bancnote si 40 de miliarde de monede au fost distribuite la inceputul lunii ianuarie 2002 catre 218.000 de banci si oficii postale, 2,8 milioane de puncte de vanzare. In paralel, majoritatea celor 9 miliarde de bancnote nationale si 107 miliarde de monede nationale aflate in circulatie au fost retrase.

Ulterior, alte miliarde de bancnote au fost tiparite, in cele 11 tiparnite dedicate, pentru a le inlocui pe cele distruse sau pentru a creste masa monetara. De exemplu, bancile centrale din Franta, Germania si Italia au tiparit 1,7 miliarde de bancnote de 50 de euro, anul trecut. La finele lunii noiembrie 2018, 21,8 miliarde de bancnote euro euro in circulatie.

Citeste si:  Rusia a oferit „cooperare politică” lui Trump încă din 2015 - MagnaNews

Punctul de cotitura

Povestea euro este marcata de un punct de cotitura: 26 iulie 2012. Pe fondul crizei economice, moneda era tot mai slabita si se punea serios in discutie disparitia ei. In acea zi de vara, Mario Draghi, presedintele BCE (noiembrie 2011 – noiembrie 2019), a tinut, la Londra, un discurs prin care se considera ca a salvat euro. Atunci a rostit cuvintele: „cu orice pret”, cand a spus ce se va face pentru a salva euro. Pana in prezent, cuvintele rostite de respectatul bancher italian, fost Guvernator al Bancii centrale a Italiei si ocupantul unor functii de conducere la Banca Mondiala si OECD, au fost suficiente, pentru ca moneda europeana sa supravietuiasca.

Nu doar atat. BCE a inceput un program de achizitii de active si obligatiuni de miliarde de euro, pe care l-a inchis in decembrie 2018, dar a anuntat ca sumele obtinute la maturitate vor fi reinvestite, in conditiile in care cresterea zonei euro este redusa, fiind mult sub a tuturor celorlalte tari care si-au revenit din criza.

Din punct de vedere economic, euro a contribuit la consolidarea pozitiei blocului european in sfera globala, dar si la modificari importante ale mix-ului de politici economice implementat in tarile membre (reducerea instrumentelor de politica monetara).

Citeste si:  Politică și apatie

Astfel, ponderea PIB-ului zonei euro in PIB-ul global si-a intensificat tendinta descendenta dupa 2009, spre un nivel de aproximativ 16% in prezent (minimul istoric), conform directorului de Analiza Macroeconomica al BT. Totodata, din aceasta perspectiva, diferenta fata de SUA s-a adancit in ultimii ani, situandu-se la cel mai ridicat nivel de la inceputul anilor 2000.

Totodata, masurile de politica economica implementate in ultimii ani au contribuit si la ameliorarea indicatorilor de integrare a pietelor financiare din regiune, afirma Andrei Radulescu, directorul departamentului de Analiza Macroeconomica al Bancii Transilvania (BT).

„Cu toate acestea, rolul EURO ca moneda internationala s-a diminuat in ultimii ani, pe fondul impactului Marii Recesiuni, dar si al cresterii importantei YUAN-ului. In incheiere, subliniem faptul ca zona euro se confrunta, in prezent, cu finalul ciclului economic post-criza, iar integrarea monetara europeana nu a fost definitivata – structura continua sa fie incompleta. In acest context, apreciem ca, pe masura incidentei unor noi socuri, decidentii de politica economica din regiune vor reactiona cu noi masuri de consolidare a arhitecturii Uniunii Monetare Europene”, a concluzionat Radulescu.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  2. Home page
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. ”Mihai Constantinescu a murit!” Știrea care a pus pe jar o lume întreagă
  6. Referendumul a băgat zâzanie între vedete! Ionuț Cristache, atac la adresa Oanei Pellea:
  7. Liderul unionist George Simion şi-a lansat oficial candidatura la Europarlamentare. De ce?
  8. Top 15 idei de rochii pentru banchet