Politica

Klaus Iohannis umilit la o intalnire oficiala

Preşedintele a fost întâmpinat cu mare pompă însă a luat ultimul cuvântul la evenimentul ce avea drept temă ”Decalogul – fundament al justiţiei.” Şi asta deşi în program figura ca al doilea vorbitor, după Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel. Pe parcursul evenimentului însă circumstanţele au făcut ca organizatorii să-i dea cuvântul premierului Ponta. Vizibil iritat, preşedintele a fost la un pas de a pleca de la eveniment fără să vorbească. Şi a fost nevoie de insistenţe pentru ca acesta să-şi ţină totuşi discursul.

„O Românie care încurajează diversitatea şi toleranţa e o ţară mai puternică şi mai prosperă, a apreciat preşedintele. În viaţa românească, comunitatea evreiască a impulsionat dezvoltarea economică, a alimentat viaţa culturală, a îmbogăţit identitatea noastră. De aceea, generaţiile anterioare merită cuvântul meu bun şi mai ales convingerea adâncă a faptului că România vă este astăzi recunoscătoare pentru ceea ce suntem ca naţiune”.

Deputatul Aurel Vainer a explicat, ulterior, ceea ce a numit ”o inadvertenţă” în program.

„S-a convenit iniţial ca primul să fie vorbitor Preafericitul Patriarh, al doilea preşedintele României. Între timp a apărut o informaţie că s-a schimbat programul şi a fost un lucru total neplăcut”.

Evenimentul a fost organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu ocazia sărbătorii Şavuot, care aminteşte de momentul în care Moise a primit Tora pe Muntele Sinai. Respectând tradiţia, şeful statului a purtat tot timpul pe cap kipa, scufia tradiţională evreiască. Premierul, în schimb, a venit cu capul descoperit şi aşa a şi asistat la ceremonii.

Originally posted 2015-05-26 15:35:13.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.