Joc politic de Bruxelles

Loading...

Ieri a fost o zi mare pentru România şi Bulgaria. S-a prezentat MCV. Aşa cum îi spune şi numele, acesta este un „mecanism” care verifică şi se controlează temperatura statului de drept. Acest Mecanism funcţionează doar pentru ultimele două sosite în UE.

Sunt practic două restanţe pe care România şi Bulgaria nu au reuşit să le treacă în 11 ani. Şi dau în continuare examene. Concret, este vorba despre Justiţie, despre independenţa justiţiei. Într-o primă etapă s-a spus că politicul îşi subordona justiţia.

După un timp, practic după înfiinţarea DNA, justiţia a câştigat toate rundele cu politicul. Nicio ţară din UE nu a avut atâţia demnitari cu dosare penale, cu atâţia demnitari şi foşti demnitari condamnaţi.

Cu toate acestea, România a rămas cu eticheta de cea mai coruptă ţară din UE. Şi rămâne în continuare. Dar s-au ivit noi probleme. România este altfel privită acum faţă de cum era văzută în timpul regimului Băsescu.

Citeste si:  Cadoul de Anul Nou primit de PSD de la IMAS

Actualul guvern PSD are o imagine deplorabilă. Comisia Europeană nu priveşte cu ochi buni modificările legilor Justiţiei. Nu pare deloc impresionată de protocoalele secrete dintre SRI şi diversele departamente ale Justiţiei. Amestecul serviciilor secrete în sistemul juridic nu este taxat ca o încălcare a independenţei justiţiei.

Nu sunt acceptate nici demiterile procurorilor din fruntea DNA şi Procuratura Generală. Acest demers, în cazul lui Augustin Lazăr, fiind în derulare, va avea un impact direct asupra evoluţiei raporturilor dintre guvernul de la Bucureşti şi comisia MCV. Se cere renunţarea la propunerea de revocare din funcţie a procurorului general.

Ultimul raport MCV pune gaz pe foc în bătălia dintre PSD şi opoziţie, dar şi dintre taberele din PSD. Este un război politic fără precedent. PSD este prins la mijloc. Este momentul culminant al confruntărilor din ultimii doi ani. Este cel mai potrivit moment pentru un transfer de putere.

Se pare însă că PSD s-a obişnuit cu criticile devastatoare de la Bruxelles ca oaia cu râia. Ia avertismentele din raportul MCV cu titlul de atacuri politice şi îşi vede mai departe de propriul program. Ce va urma? Ceea ce a urmat cu ocazia altor rapoarte, la fel de critice, dar fără mare ecou în rândul guvernelor şi majorităţilor parlamentare de la vremea respectivă.

Citeste si:  Despre „Muistul suedez” şi „Ciciolina”, sau de ce este politica o curvă

În aceeaşi zi s-a votat şi o Rezoluţie la adresa României. Acest document are doar un caracter politic, dar şi acesta este la fel de critic la adresa României. Parlamentul European, cu o majoritate de dreapta, pune presiune pe România, oferind opoziţiei din România un adevărat arsenal de luptă politică. Preşedintele Iohannis este însă într-o poziţie delicată.

Pe de o parte un MCV şi o Rezoluţie negativă îi confirmă poziţia critică faţă de PSD, pe de altă parte are şi el o parte de vină. Totuşi, preşedintele, ca parte a Executivului, este responsabil de politica externă.

Fără îndoială, există un joc politic la nivel european. Actualul parlament îşi încheie mandatul în luna mai. Alegerile europarlamentare angajează partidele într-o bătălie de o duritate extremă. Tot ce se întâmplă de aici înainte trebuie privit prin prisma marilor interese electorale.

România are un guvern socialist, în vreme ce majoritatea parlamentară din PE este şi sunt toate semnele că va fi de dreapta. Mergem în alt sens faţă de majoritatea ţărilor din UE. La ce să ne aşteptăm? În acelaşi timp, actualul guvern nu străluceşte deloc.

Citeste si:  Pavel Filip: Voința politică și atmosfera de încredere, factorii necesari pentru soluţionarea conflictului transnistrean

Are atâtea hibe încât este o pradă uşoară pentru nişte partide puternice, bine ancorate în politica europeană.
PSD nu se lasă impresionat de aceste realităţi ale Europei de azi. Merge înainte. Nu are decât o soluţie: ori se va reforma, ori se va dezintegra. Deocamdată a ales calea luptei cu orice preţ.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Anevoiosul Drum al Elefantului a început! 18 vedete în cursa Asia Express
  6. Caru cu vedete: Nicole Scherzinger, in stare de SOC! Hackerii i-au spart telefonul si au publicat un clip intim cu Hamilton; Cu totul la vedere! Kim Kardashian, într-un outfit extrem de sexy pe covorul roşu; Reacția lui Trăistariu, după ce Ester Peony a câștigat Eurovision România;
  7. E cea mai proasta perioada a muzicii romanesti de pana acum, si nu vad nicio luminita la capatul tunelului !
  8. Nouă cupluri de vedete pleacă în aventura vieții! ”Asia Express” revine la Antena 1, din 10 februarie!