Iohannis atacă din nou Guvernul: Trebuie să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile

Loading...

Iohannis atacă din nou Guvernul: Trebuie să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile 1

Președintele Klaus Iohannis a atacat din nou Guvernul, miercuri seară, spunând că ”pompoasa prognoză” pentru creștere economică de 5,5%” este de fapt de doar 4% și, fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuției bugetare, după trei trimestre bugetul național înregistrează un deficit mai mult decât dublu față de anul anterior, ceea ce sporește riscul depășirii pragului de 3% din PIB. El a atras atenția Executivului că România nu își poate permite pași greșiți și că trebuie „să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile”. De asemenea, Iohannis a spus că politicienii nu se mai pot preface că nu înțeleg semnalele repetate din partea românilor, care pur și simplu nu mai tolerează lipsa de integritate și de corectitudine în viața publică.

Președintele a făcut aceste declarații la Gala Topului Naţional al Firmelor, unde le-a transmis oamenilor de afaceri că, dincolo de recorduri temporare sau conjuncturale, dezvoltarea sustenabilă are loc doar dacă se bazează pe creșterea susținută și calitativă a investițiilor și a productivității.

„Este foarte îmbucurător să observăm rezultatele bune din Topul Național al Firmelor, dar acestea sunt umbrite de evoluția economiei, care în prima parte a anului este marcată de încetinirea creșterii economice spre 4%, comparativ cu pompoasa prognoză oficială de 5,5%. Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuției bugetare, după trei trimestre bugetul național înregistrează un deficit mai mult decât dublu față de anul anterior, ceea ce, evident, sporește riscul depășirii pragul de 3% din PIB. Lipsa de viziune, de anticipație și de prevedere în planul finanțelor publice este evidentă atunci când prognoza de creștere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele inițiale și sunt perpetuate carențe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investițiile publice rămân pe hârtie”, a declarat Iohannis. 

Citeste si:  Companiile low-cost și-au schimbat politica de bagaje

El a spus că pentru a reuși să profite de oportunitățile specifice tehnologiilor viitorului România trebuie să iasă din logica simplistă a exportului de materii prime și să intre în logica exporturilor de produse cu valoare adăugată ridicată. 

„În acest sens, atrag atenția că România nu își poate permite pași greșiți în cursa competitivității economice, iar aceasta este responsabilitatea esențială a decidenților politici. Preocupările și îngrijorările dumneavoastră ar trebui să fie și ale Guvernului. Acesta trebuie să asigure respectarea regulilor economiei de piață, să creeze infrastructura de care economia și cetățenii au nevoie pentru a prospera, să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile, bazate pe consultarea permanentă și onestă a actorilor relevanți din economie și societate.Mediul de afaceri așteaptă din partea decidenților mai multă implicare, mai multe rezultate concrete și mai puține măsuri anunțate și adoptate ad-hoc. Vocea oamenilor de afaceri din România trebuie să fie ascultată cu atenția și respectul cuvenite, întrucât pe umerii dumneavoastră este așezată responsabilitatea creșterii performanțelor economice”, a afirmat șeful statului.

Citeste si:  Situație INCREDIBILĂ în POLITICA din România. Este CONSILIER în Vrancea, dar locuiește în ITALIA. Cine face „naveta” lunar pentru a participa la ȘEDINȚE

El a  mai spus că lipsa forței de muncă nu semnifică doar o dificultate a mediului de afaceri, ci o temă majoră de politică publică responsabilă, orientată pe termen lung și că pentru reîntoarcerea în țară a lucrătorilor români trebuie ca economia să genereze încredere pe termen lung și oportunități clare de reintegrare pe piața muncii.

Președintele le-a mai spus oamenilor de afaceri că oO altă problemă o reprezintă infrastructura deficitară, care nu este doar un impediment pentru dezvoltarea mediului de afaceri, ci și pentru progresul regiunilor și al comunităților locale, iar în absența infrastructurii de transport unele regiuni ale țării ajung să fie pur si simplu ocolite de investitori,.

„Nu mai putem accepta o Românie cu mai multe viteze, la fel cum nu putem să fim de acord cu o  Uniune Europeană cu mai multe viteze.Infrastructura trebuie tratată ca prioritate zero, cu seriozitate, profesionism și responsabilitate, pentru că influențează în mod direct și decisiv viitorul acestei țări. Consider că situația actuală, în care se vorbește mult, mult prea mult, dar se face prea puțin pentru infrastructură, trebuie să se schimbe cât mai rapid. Trebuie să fie un semnal de alarmă și faptul că oamenii de afaceri percep că, în ultimul an, corupția a crescut. Acest lucru, percepția – a fost măsurată de instituții de specialitate. Politicienii nu se mai pot preface că nu înțeleg semnalele repetate din partea românilor, care pur și simplu nu mai tolerează lipsa de integritate și de corectitudine în viața publică. Avem nevoie de schimbări profunde, care să restabilească încrederea cetățenilor în cei care îi reprezintă. Statul de drept trebuie să devină ancora esențială de stabilitate și predictibilitate în economie și în viața socială. Cred că sunt în asentimentul mediului de afaceri când spun că existența unui stat de drept cu instituții puternice și politici predictibile este vitală pentru dezvoltarea unei economii competitive și prospere, așa cum ne-o dorim cu toții”, a adăugat președintele.

Citeste si:  ROVANA PLUMB: Suntem pregătiţi să ducem Preşedinţia CE
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Mai este Simona Halep virgină?
  3. Home page
  4. Legatura dintre Președintele Klaus Iohannis si SECURITATE
  5. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  6. Ferma 2019. Unde se filmează emisiunea de la Pro Tv. Povestea uluitoare a locului
  7. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  8. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.