Indicii ROBOR și inflația, la sfârșitul anului 2018. Veste importantă pentru toți românii

Loading...

Indicele ROBOR și inflația, la sfârșitul anului 2018. Veste importantă pentru toți românii! Economiștii UniCredit Bank au anunțat, vineri, o prognoză în scădere pentru inflație și în creștere pentru indicele ROBOR la 3 luni, comparativ cu nivelurile din iulie. Informațiile au fost transmise vineri în ”Raportul macroeconomic pentru trimestrul al treilea”.

„Estimăm că inflaţia anuală va ajunge la 3,6% la finalul acestui an şi la 3,3% la finalul anului 2019, în cazul în care cursul EUR-USD va urca la 1,25 şi dacă preţul petrolului va scădea la 70 de dolari pe baril”, au scris economiștii UniCredit Bank.

În Raportul pentru trimestrul al doilea, publicat în iulie, aceștia estimau o inflație de 4,1% pentru finele acestui an și de 3,4% pentru sfârșitul anului viitor.

„Presupunând un curs EUR-USD şi preţuri ale petrolului constante, inflaţia ar rămâne în afara intervalului ţintit pe parcursul anului viitor. Riscuri inflaţioniste suplimentare provin din creşterea preţurilor produselor alimentare şi ale produselor de bază din coşul de consum, dar şi din posibile majorări ad-hoc ale preţurilor reglementate cu scopul de a acoperi golurile neprevăzute de venituri fiscale”, au mai susținut reprezentanții UniCredit Bank.

Citeste si:  Băsescu:"Nu poți sabota politica externă pentru că nu-l suporți pe Meleșcanu"

CITEȘTE ȘI: SURPRIZĂ PE PIAȚA MONETARĂ! CE S-A ÎNTÂMPLAT CU INDICELE ROBOR ÎN PRIMA ZI DE ȘCOALĂ

Indicii ROBOR și inflația, la sfâșitul anului 2018. ”Înăsprirea condiţiilor monetare va fi inevitabilă”

Rata anuală a inflației din septembrie a fost de 5,03%, în urcare de la 5,1% în august, potrivit datelor Institutului Național de Statistică – INS. BNR estimează că în decembrie va coborî la 3,5%, astfel că se va încadra în propria țintă care este de 1,5%-3,5%.

„Chiar dacă BNR a sugerat că ciclul de majorare a dobânzii de politică monetară a ajuns la final, înăsprirea condiţiilor monetare va fi inevitabilă dacă riscurile fiscale şi politice vor rămâne ridicate. Cu toate acestea, înăsprirea respectivă ar putea fi realizată prin intervenţii pe piaţa valutară şi prin reducerea operaţiunilor repo, ambele conducând la majorarea dobânzilor ROBOR spre 3,5% sau chiar peste acest nivel”, mai apreciază economiștii UniCredit.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut puternic vineri la 3,28%, de la 3,17% joi, nivel la care a stagnat trei zile, potrivit datelor transmise de BNR. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. Indicele ROBOR a mai atins un nivel apropiat la 27 august, când a fost 3,27%, iar atunci era în scădere de la 3,30% la data de 24 august.

Citeste si:  Ponta: Unii de rea credinţă cred că port sacou cu Pro România şi pe dedesubt am cămaşă cu alt partid. Vreau să fie clar de la început că nu sunt alte gânduri

Cel mai ridicat nivel al indicelui ROBOR la 3 luni din acest an a fost de 3,47%, la atât fiind cotat în toată săptămâna 30 iulie – 3 august.

CITEȘTE ȘI: INDICELE ROBOR LA TREI LUNI A STAGNAT DUPĂ CREȘTEREA SPECTACULOASĂ DE VINERI

Indicii ROBOR și inflația, la sfâșitul anului 2018. Eforturi BNR pentru stoparea creșterii indicilor ROBOR

Pentru a opri creșterea indicilor ROBOR, BNR a făcut șapte operațiuni repo în acest an, cele mai multe în august. Cea mai recentă a fost la 1 octombrie, în valoare de 9,7 miliarde de lei, rostogolind-o pe cea de săptămâna precedentă.

Consiliul de Administraţie al BNR a menținut, în ședința din 3 octombrie, dobânda de politică monetară la 2,50%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%. Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în ședința de politică monetară din 7 mai, fiind menținute în următoarele două ședințe, cea din 4 iulie și cea din 6 august.

Citeste si:  Cine sunt experţiiComisiei de la Veneţia care au desfiinţat legile PSD

În plus, Banca Centrală a păstrat nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit la 8%, primul fiind stabilit începând cu 24 mai 2015, iar al doilea începând cu 6 mai 2017.

Nota Redacției –  Operaţiunile repo sunt tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei. Maturitatea actualei operaţiunii este de 7 zile, la o dobândă de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018.

Prin aceste operaţiuni, BNR încearcă să ofere suficientă lichiditate pieţei, astfel încât să tempereze creşterea ROBOR.

CITEȘTE ȘI: SURPRIZA ANUNȚATĂ AZI! CE S-A ÎNTÂMPLAT CU INDICELE ROBOR

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Anevoiosul Drum al Elefantului a început! 18 vedete în cursa Asia Express
  6. Caru cu vedete: Nicole Scherzinger, in stare de SOC! Hackerii i-au spart telefonul si au publicat un clip intim cu Hamilton; Cu totul la vedere! Kim Kardashian, într-un outfit extrem de sexy pe covorul roşu; Reacția lui Trăistariu, după ce Ester Peony a câștigat Eurovision România;
  7. E cea mai proasta perioada a muzicii romanesti de pana acum, si nu vad nicio luminita la capatul tunelului !
  8. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!