In plin scandal cu Rusia, Ucraina primeste prima transa de 500 de milioane de euro ca ajutor de la Uniunea Europeana

Loading...

Comisia Europeana a aprobat vineri plata primei transe de 500 de milioane de euro din cadrul noului program de asistenta macrofinanciara (AMF) pentru Ucraina, se arata intr-un comunicat de presa al executivului comunitar.

Odata cu aceasta plata, totalul asistentei macrofinanciare acordate Ucrainei de catre UE incepand cu anul 2014 va ajunge la 3,3 miliarde de euro, cea mai mare asistenta de acest tip acordata vreunei tari din afara UE.

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat: „Uniunea Europeana si-a manifestat constant sprijinul politic si financiar pentru Ucraina. Decizia de vineri a Comisiei Europene cu privire la efectuarea platii are loc intr-un moment crucial, atunci cand Ucraina si cetatenii sai se confrunta cu o noua agresiune din partea Rusiei si trebuie sa vada solidaritate din partea partenerilor internationali. Un astfel de comportament agresiv nu este acceptabil in Europa de astazi”.

Citeste si:  RENUNŢĂ la televiziune? Gabriela Cristea face anunțul ŞOC: Și alte vedete au luat decizia...

La randul sau, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: „Ucraina a indeplinit angajamentele de politica convenite cu UE pentru eliberarea primei transe din cadrul programului de asistenta macrofinanciara. Acesta este un semnal important si incurajator ca Ucraina continua sa faca progrese importante pe calea reformelor, in ciuda actualului mediu de securitate si a viitorului ciclu electoral”.

Citeste mai multe despre:In cadrul noului program AMF aprobat de Parlamentul European si de Consiliu in iulie 2018, pana la un miliard de euro sunt disponibili pentru Ucraina. Programul ajuta Ucraina sa isi acopere nevoile de finantare si sprijina punerea in aplicare a unei ample agende de reforme structurale. Fondurile AMF sunt disponibile sub forma de credite cu dobanda redusa pe termen lung, conditionate de punerea in aplicare a masurilor de politica specifice convenite in Memorandumul de intelegere.

Ucraina a indeplinit angajamentele de politica convenite cu UE pentru eliberarea primei transe din cadrul programului. Acestea au inclus masuri importante de intensificare a luptei impotriva coruptiei, de imbunatatire a transparentei registrelor comerciale, de imbunatatire a predictibilitatii mediului fiscal si de consolidare a guvernantei intreprinderilor de stat.

Citeste si:  Cum fac nemţii politică. Succesoarea Angelei Merkel a numit un rival în funcţia de secretar general al CDU

De asemenea, Ucraina a convenit cu Fondul Monetar International (FMI) asupra unui nou acord stand-by, care va inlocui programul anterior in cadrul mecanismului de finantare extinsa al FMI, continuand astfel angajamentul tarii fata de FMI. Adoptarea la 23 noiembrie de catre Parlament a unui buget pentru 2019, pe care FMI il considera satisfacator a reprezentat un pas important in vederea aprobarii noului program de catre Consiliul director al FMI, preconizat pentru luna decembrie.

UE va continua sa colaboreze cu autoritatile ucrainene in ceea ce priveste programul de reforma, inclusiv in acele domenii legate de urmatoarea plata din cadrul programului AMF. Acestea includ masuri suplimentare in lupta impotriva coruptiei, cum ar fi progresele inregistrate in ceea ce priveste operationalizarea Parchetului Anticoruptie din Ucraina, gestiunea finantelor publice, continuarea reformei sectorului energetic si a sectorului bancar si reforme in domeniul politicii sociale.

Comisia va continua sa urmareasca indeaproape evolutiile si sa monitorizeze implementarea.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste si:  Dăncilă, în Parlament: Adresez preşedintelui Iohannis un mesaj de pace politică, avem datoria de a coopera

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  4. De ce poartă Nina colanţi?
  5. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  6. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express
  7. Cele mai provocatoare ţinute de la VIVA! Party 2019. Vedetele s-au întrecut în ţinute fabuloase
  8. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator