Igor Munteanu: Sărăcia e doar un rezultat al cleptocraţiei foarte puternice din Moldova

Loading...

„Şi aceasta pentru că Republica Moldova este una din cele mai puternic afectate ţări de pe glob de emigraţia masivă a populaţiei, ceea ce într-un fel iarăşi a creat o oportunitate de joc pentru această elită, pe care eu o numesc în continuare cu insistenţă cleptocratică”, a declarat fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

 

Întrebat despre recenta sa vizită în SUA, Igor Munteanu a spus că aceasta a avut loc la  iniţiativa partenerilor, dar şi a activiştilor societăţii civile. „Pentru că şi noi avem nişte puncte de vedere atunci când vorbim de politica externă şi de politica internă, iar subiectele care frământă în egală măsură, aş putea spune, şi decidenţii americani, şi think-thank-urile din Washington, şi think-thank-urile din Republica Moldova, şi mediul academic din Republica Moldova sunt legate de tipul de regim politic care se instalează în regiunea noastră, în Republica Moldova, în special, care este numit cleptocraţie. Şi această formă de exercitare a puterii politice prin consolidarea elementelor extrapolitice, prin acumulare de bogăţii imense în mâinile câtorva grupuri singulare, care îşi pot ulterior cumpăra loialitate politică, presă, instituţii politice este un produs al globalizării”, a opinat directorul IDIS.

Citeste si:  Un nou partid de extremă-dreapta apare pe scena politică din Germania. Logo-ul va fi un fost semn secret al naziştilor

 

Potrivit lui, după destrămarea regimurilor comuniste, multă lume considera că globalizarea la care participă toate naţiunile – dacă vor sau dacă nu vor – va crea instituţii de piaţă în economia funcţională şi apetit al elitelor naţionale de a se integra în economia globală. Din păcate, în opinia sa, această globalizare nu a adus doar răspunsuri pozitive pentru societate, deşi integrarea economiilor este un produs pozitiv, dar a adus şi un instrument extraordinar la cheremul elitelor politice, probabil nepregătite pentru rolurile pe care ar trebui să le exercite într-o societate democratică şi care au folosit globalizarea ca modalitate de a-şi extinde şi de a-şi expanda puterea economică.

 

„Prima etapă a acestei cleptocraţii este achiziţionarea de influenţe asupra economiei şi statului şi preluarea controlului asupra unor proprietăţi valoroase pentru naţiunea sau pentru statul respectiv. Toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile unei lipse totale de reguli, ale lipsei de stat de drept, ale lipsei de justiţie. Asta facilitează achiziţionarea primară a banilor şi proprietăţilor, după care fiecare cleptocrat fericit trebuie să-şi transmită, să-şi transforme şi să expedieze aceşti bani într-o zonă sigură”, a notat Igor Munteanu.

Citeste si:  Dacian Cioloş: Ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Dăncilă prin care se introduc noi taxe e un act de iresponsabilitate politică

 

Igor Munteanu a mai spus că Republica Moldova este un furnizor important de bani toxici în Occident şi în jurisdicţiile offshore, pornind de la faptul că prin Republica Moldova s-au tranzitat circa 30 de miliarde de dolari, bani ruseşti, numai cei care au putut fi constataţi de către anumite agenţii care au supravegheat aceste fluxuri, fără ca judecătorii care au legalizat aceste surse din Federaţia Rusă să fie traşi la răspundere. „Unii dintre ei au fost chiar promovaţi în funcţii protejate politic. Nu avem nicio certitudine asupra recuperării banilor din miliardul furat, iar cei care au fost în spatele acestei crime financiare deţin funcţii publice, sunt protejaţi iarăşi de aceeaşi camarilă politică şi creează acest mecanism de impunitate, pentru că, dacă lor le-a mers, de ce altora nu le va merge în continuare, creează”, a menţionat directorul IDIS.

 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  3. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Anevoiosul Drum al Elefantului a început! 18 vedete în cursa Asia Express
  6. Caru cu vedete: Nicole Scherzinger, in stare de SOC! Hackerii i-au spart telefonul si au publicat un clip intim cu Hamilton; Cu totul la vedere! Kim Kardashian, într-un outfit extrem de sexy pe covorul roşu; Reacția lui Trăistariu, după ce Ester Peony a câștigat Eurovision România;
  7. E cea mai proasta perioada a muzicii romanesti de pana acum, si nu vad nicio luminita la capatul tunelului !
  8. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!