Igor Dodon, declaraţie în contextul încheierii mandatului Parlamentului: Noi, cetăţenii statalişti şi patrioţi, suntem mai mulţi decât toţi eurounioniştii

Loading...

„Adevărul” publică integral mesajul preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

 

„Stimaţi concetăţeni!

 

Astăzi se încheie mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a, se încheie una dintre cele mai discreditate perioade din istoria parlamentarismului din Republica Moldova – o perioadă pe care trebuie s-o lăsăm trecutului şi să facem tot posibilul ca ea să nu se mai repete niciodată.

 

Chiar din primele zile ale activităţii sale, majoritatea parlamentară aşa-zis proeuropeană, s-a poziţionat ca una antipopulară, ghidându-se strict de interese partinice. Diferiţi deputaţi transfugi (peste 1/3 din întreg corpul de deputaţi) şi-au abandonat ideologia şi promisiunile politice, ignorând voinţa şi aşteptările cetăţenilor care au votat pentru ei.

 

În patru ani, cei care au format coaliţii parlamentare declarate proeuropene au instalat în funcţie trei guverne (Gaburici, Streleţ şi Filip) şi au acordat suport altor două guverne interimare (Gherman şi Brega). Ştim cu toţii, că anume în această perioadă nu a fost soluţionată problema restituirii banilor furaţi din sistemul bancar, ci din contra, miliardele de lei furate au fost puse pe spatele cetăţenilor, Moldova şi-a consolidat imaginea de cea mai săracă ţară din Europa, emigraţia a atins cote catastrofale, iar conducerea politică şi-a viciat relaţiile cu marii actori politici internaţionali, inclusiv a promovat o politică externă rusofobă şi iresponsabilă.

 

Citeste si:  ADOPTAT DE GUVERN, Proiectul legii pensiilor intra in dezbaterea Parlamentului - Politica - Ziarul BURSA

Pe durata ultimilor aproape doi ani, făcând uz de puţinele prerogative pe care le-am avut în calitate de Preşedinte al statului, am făcut tot posibilul ca să redresez situaţia politică, diplomatică, socială şi economică din ţară.

 

Astfel, în perioada menţionată, instituţia prezidenţială a elaborat 76 de iniţiative (proiecte de lege, programe, demersuri), care au reieşit strict din interesele cetăţenilor.

Printre acestea se numără:

–        abrogarea legii cu privire la „furtul miliarduluiˮ, prin care cetăţenii au fost impuşi să restituie banii furaţi din sistemul financiar-bancar;

–        plafonarea salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat/autorităţilor de reglementare, a căror remunerare să nu depăşească suma de două salarii medii de la întreprinderea pe care o conduc;

–        instituirea capitalului familial prin acordarea unui suport social sporit la naşterea fiecărui copil;

–        anularea majorării vîrstei de pensionare, indexarea pensiilor de două ori pe an şi majorarea acestora pînă la nivelul minim de trai, precum şi stabilirea unui termen minim garantat de primire a pensiei de către urmaşi în cazul decesului prematur al beneficiarului pensiei pentru limita de vîrstă;

–        interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul Republicii Moldova;

–        acordarea pachetului social pentru militarii Armatei Naţionale şi angajaţii Ministerului de Interne;

–        reducerea numărului deputaţilor în Parlament de la 101 la 71;

–        trecerea de la studierea disciplinei „Istoria Românilor” la „Istoria Moldovei”.

 

Citeste si:  Caru cu vedete: Ce le răspunde Ricky Martin băieților săi când ei întreabă de ce au doi tați; Kim Kardashian, desemnată cea mai periculoasă celebritate; Fostul Principe Nicolae și Alina Binder, primele declarații după nuntă. Iată unde își vor petrece luna de miere

Zeci de proiecte de lege au intrat în circuitul legislativ, venind din partea Preşedinţiei, însă majoritatea acestora au fost avizate negativ de Guvern şi/sau Legislativ, fără prezentarea argumentelor plauzibile în acest sens. În paralel, colegii din fracţiunea PSRM au venit cu sute de propuneri în Legislativ, pentru a schimba starea de lucruri dezastruoasă din ţară. Inclusiv, în repetate rânduri au fost înaintate moţiuni simple de demitere a miniştrilor incompetenţi şi chiar moţiuni de cenzură privind demisia Guvernului.

 

Toate aceste propuneri au fost făcute reieşind din doleanţele cetăţenilor, cu care şi eu, şi colegii din PSRM, suntem într-o comunicare permanentă. De aceea, blocându-le, majoritatea parlamentară  şi Guvernul au sfidat nu doar Preşedintele ţării, ci sute de mii de cetăţeni şi chiar întreaga ţară.

 

Dragi compatrioţi!

 

În curând Parlamentul condus de majoritatea antipopulară a aşa-zişilor proeuropeni va pleca în istorie. Dar noi trebuie nu doar să petrecem acest Parlament pe ultimul său drum (dacă e să utilizez o expresie populară), ci şi să facem concluziile de rigoare. Iar cel mai important, e să ştim, în baza lecţiei triste oferite de actuala legislatură, să acţionăm astfel ca pe viitor să nu se mai repete situaţii similare.

 

Citeste si:  Cel mai mare cadou pentru PSD. Opozitia perfecta

Alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019 sunt o bună oportunitate pentru a aduce lucrurile pe un făgaş normal de dezvoltare. Noi, cetăţenii statalişti şi patrioţi, suntem mai mulţi decât toţi eurounioniştii care doresc să folosească Parlamentul şi Guvernul în interesele lor înguste, de aceea trebuie să ne unim pentru a deveni şi mai puternici!

 

Împreună, cu gândul la salvarea Moldovei, vom învinge!

 

Datoria următoarei legislaturi este să asigure un prezent şi un viitor prosper tuturor cetăţenilor şi viitoarelor generaţii. Iată de ce următorul Parlament trebuie să aibă o altă majoritate şi o altă abordare politică faţă de propria ţară”.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Home page
  3. Ferma 2019. Unde se filmează emisiunea de la Pro Tv. Povestea uluitoare a locului
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Planurile de acasă nu se potrivesc cu realitatea din sezonul 2 „Asia Express”, cel mai dur reality show de aventură!
  6. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  7. Cum iti promovezi clipurile de pe YouTube
  8. Nadina Zisu îţi aduce în fiecare dimineaţă ştiri mondene la Observator