Politica

Femeilor din ţara noastră le este greu să se impună în politică

Loading...

Femeilor din ţara noastră le este greu să se impună în politică. O spun primăriţele şi consilierele locale, care s-au adunat să-şi spună păsul în cadrul unei întruniri organizate cu sprijinul organizaţiei pentru femei a Naţiunilor Unite. Potrivit lor, cele mai mari probleme apar din cauza stereotipurilor, dar şi a tradiţiilor înrădăcinate la sate.

Natalia Petrea este prima femeie primar din satul Costeşti, Ialoveni. În primul său mandat, ea a reuşit să implementeze noi proiecte, printre care şi construcţia unui complex turistic în valoare de 32 de milioane de lei. Primăriţa spune că la început i-a fost greu din cauza stereotipurilor.

„La Costeşti şi pariuri puneau bărbaţii că aici niciodată nu va domina şi nu va conduce o femeie, pentru că stereotipul acesta încă domină în localităţile noastre, în mediul nostru”, a povestit primarul satului Costeşti din raionul Ialoveni, Natalia Petrea.

În Consiliul Local Costeşti, doar patru dintre cei 23 de membri sunt femei.

„Sunt mai sensibile la problemele satului. Mai greu reuşim să-i convingem pe bărbaţi că a fi consilier înseamnă a te dărui satului, a face tot posibilul şi a te implica în proiectele satului”, a menţionat primarul satului Costeşti din raionul Ialoveni, Natalia Petrea.

Cu astfel de probleme se confruntă şi alte primăriţe din ţară. Elena Nicolaev din Şerpeni, Anenii Noi este la finalul celui de-al doilea mandat. Spre uimirea localnicilor, ea a reuşit să renoveze clădirile mai multor instituţii sociale din sat, să repare drumuri, să ilumineze străzile şi să conecteze satul la apeduct. Şi ei i-a fost greu să convingă că poate.

„Cel mai vădit a fost când am început proiectul cu apă. De fiecare dată mi se spunea că nu s-a mai văzut că o femeie să facă apă. După asta am înţeles că era şi undeva în poporul nostru o dogmă, că se spune că atunci când se face o fântână, femeile nu se apropie”, a afirmat primarul satului Şerpeni, raionul Anenii Noi, Elena Nicolaev .

Reprezentanţii organizaţiei Naţiunilor Unite Women Moldova spun, totuşi, că lucrurile merg spre bine. Deşi sunt puţine femei în funcţii de conducere, a crescut numărul celor active în politică.

„Sunt mult mai multe femei activiste care fac multe lucruri concrete pentru societate şi au rezolvat foarte multe probleme precum aprovizionarea cu apă, diferite cluburi în cadrul şcolilor”, a comunicat reprezentanta de ţară UN WOMEN MOLDOVA, Ulziisuren Jamsran.

Şi în Parlament sunt puţine femei – doar 21 din cei 101 de deputaţi. Iar la Guvern, din cei 12 de membri ai Cabinetului de Miniştri, cinci sunt femei.

Foto: publika.md

Join the LARGEST XXX Cam Site

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.