Dezbatere RRA – Referendum pentru revizuirea Constituţiei – Politică

Loading...

radu-dobritoiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 octombrie, ora 13:20) – Realizator: Ianna Ioniţă – Bun găsit, stimaţi ascultători. Sâmbătă şi duminică suntem chemaţi la referendum. Vorbim despre asta cu invitaţii noştri de astăzi: domnul Daniel Breaz, senator PSD, bine aţi venit la Radio; Ionel Dancă, purtător de cuvânt PNL; Emanuel Ungureanu, deputat USR, şi domnul Petru Movilă, deputat PMP. UDMR, ALDE şi minorităţile naţionale au declinat participarea la această dezbatere. Îi întreb pe invitaţii noştri care e de fapt miza acestui referendum. Cine doreşte să înceapă?
Daniel Breaz: Aş dori să încep eu. Nu vreau să comentez de ce acele grupuri parlamentare au poziţia pe care o adoptă în momentul de faţă , fiecare decide ceea ce doreşte să facă. Până la urmă, a fost un referendum care a fost generat de peste 3 milioane de locuitori ai României, au strâns semnături şi trebuie să respectăm dorinţa lor, trebuie să punem în aplicare, trebuie să avem referendumul şi rezultatul referendumului cu siguranţă trebuie pus în aplicare.
Realizator: Aceasta este miza referendumului. Care e miza referendumului, domnule Ionel Dancă?
Ionel Dancă: La modul oficial, miza referendumului este aplicarea, respectarea unei iniţiative cetăţeneşti. La modul neoficial, miza referendumului este ca noi să vorbim astăzi despre cu totul altceva decât ceea ce s-a ntâmplat în Parlamentul European, unde România a avut parte astăzi de o dezbatere foarte dură cu privire la respectarea statului de drept, a principiilor statului de drept şi propaganda pesedistă se foloseşte de această iniţiativă legitimă, cetăţenească, pentru a distrage atenţia de la alte probleme.
Realizator: Mulţumesc. Vreţi să răspundeţi?
-: Da, aş vrea. Eu spun că pentru prima dată un premier al României s-a dus şi a avut o poziţie şi a arătat că noi suntem parteneri egali în UE în acest moment, nu am mai mers cu capul plecaţi, am mers acolo, am avut un punct de vedere corect şi acest punct de vedere ne va fi respectat.
Realizator: Revenind şi la ceilalţi invitaţi. Domnul Emanuel Ungureanu, miza referendumului.
Emanuel Ungureanu: Eu mă gândesc că la o prietenă care este medic urolog este singură şi a adoptat un copil dintr-o familie tradiţională, care şi l-a abandonat. Mă gândesc că domnul Dragnea este necăsătorit şi mă gândesc la domnul Tăriceanu este la a cincea căsătorie, şi mă gândesc la miile de copii abandonaţi din România şi la discuţiile care nu există despre drepturile lor, despre adopţiile care se fac cu atâta dificultate şi, iată, tot atâtea teme care nu există despre familie, care sunt reale, şi se aruncă pe piaţă pentru a-l scăpa de Dragnea de un alt subiect, cel al gazării unor familii cu copii, inclusiv eu am fost în 10 august gazat, deci temele acestea, aşa cum spunea şi domnul Dancă, nu există, familia este definită clar în Codul civil astăzi, nu există nevoie de o redefinire atâta timp cât o mamă, repet, care a adoptat un copil şi devine mamă adoptivă, din punctul meu de vedere reprezintă o familie.
Realizator: Miza referendumului, Petru Movilă?
Petru Movilă: Miza referendumului este familia românească tradiţională. Clar că românii, fie că vorbim de Biserică sau de ONG-uri, au început să aibă această reacţie după ce în anii 2013-2014 au fost depuse proiecte de lege privind modificarea Codului civil în sensul instituirii în România a parteneriatului civil. Sunt ţări în UE care au definit foarte clar în Constituţie ce înseamnă căsătoria între un bărbat şi o femeie şi asta, România, probabil prin vot, va adopta acest lucru. De asemenea, foarte important de spus că această modificare a Constituţiei nu schimbă cu nimic drepturile niciunui cetăţean român, care există până acum, în legislaţia românească. Trebuie spus foarte clar acest lucru. Iar prin familie tradiţională românească, da, sunt familii formate din soţ şi soţie, dar şi situaţiile care pot rezulta: ca urmare a decesului unui soţ, ca urmare a decesului ambilor părinţi, dar nu exclude nimeni familia monoparentală, nu exclude nimeni că copiii din care unul din fraţi este major nu pot forma împreună o familie românească – nu sunt excluse aceste lucruri.
Realizator: Să vedem dacă, de fapt, acest referendum va rezolva de fapt problemele cu adevărat ale familiilor din România, dacă nu cumva faptul că sunt familii monoparentale şi care din cauza mesajului comunicat în puţină vreme sau defectuos se simt lezate.
-: Nici nu şi-a propus acest lucru acest referendum. Asta, din păcate, trebuie să o afirm, face parte dintr-o propagandă nocivă la adresa acestei iniţiative./avladucu
Realizator: De ce n-aţi contracarat-o atunci?
 

Citeste si:  Parlamentul European pregateste o rezolutie dura pentru Romania - Politica - Ziarul BURSA

Etichete Referendum 2018Dezbateri ReferendumReferendum familie
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  3. Home page
  4. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  5. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  6. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  7. Au apărut 3 noi filmări din noaptea incendiului din Colectiv.
  8. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate