Democrație sau oligarhie? Presa germană, despre situația politică din Republica Moldova

Loading...

Republica Moldova este condusă de oligarhi – asta spun moldovenii care mărșăluiesc pe străzile din Chișinău pentru o democrație adevărată, relatează jurnaliștii germani. Reportajul se referă la modul în care, în ajun de Ziua Independenței, poliția a intervenit în forță și a evacuat brutal protestatarii rămași peste noapte în fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare, iar a doua nu au permis oamenilor să depună flori, fiind încercuiți de sute de polițiști.

„Am vrut să depunem flori, dar ne-au blocat. Independența nu este doar pentru cei aflați la putere: pentru oligarhul Plahotniuc și rudele sale. El este un hoț sub masca integrării în UE! Ca și cum independența ar fi numai pentru el! Ca și cum nu ar însemna nimic pentru popor!”, îl citează postul de radio din Germania pe jurnalistul Vasile Năstase.

Vasile Năstase este un veteran al mișcării pentru renaștere națională. În urmă cu 27 de ani, în august 1991 a fost unul dintre deputații care a votat pentru independența Republicii Moldova.

Citeste si:  Faceți ce spune, nu ce face Pentagonul

„În acel moment, eram cel mai tânăr membru al Parlamentului. Și am votat pentru separarea de Uniunea Sovietică. Ne-am luptat pentru democrație, statul de drept, o dezvoltare economică solidă și salarii decente. Au fost mulți oameni adunați aici, în acest perimetru. Și toți erau pentru independență și voiau să fie fericiți!”, spune deputatul din primul Parlament.

Moldova a căzut în mâinile unui oligarh, continuă Năstase. Vladimir Plahotniuc, președinte al PD, un partid care se pretinde proeuropean, se află în spatele tuturor deciziilor guvernamentale. Cumpărând deputați, și-a făcut o majoritate parlamentară și chiar și l-a făcut vasal pe președintele pro-rus Igor Dodon. Anularea alegerilor pentru funcția de primar, deturnarea de milioane, asigurarea impunității pentru cei care nu-și pot justifica averile – toate astea, crede Năstase, sunt pentru bunăstarea păpușarului.

„Trebuie să mărturisesc astăzi că niciuna dintre speranțele noastre nu a fost îndeplinite. Instituțiile statului sunt deturnate. Moldovenii sunt împrăștiați în toate colțurile lumii, deoarece nu își pot hrăni familiile în țara lor. Avem cel mai mic salariu în Europa, iar pensiile sunt de 40 sau 50 de dolari pe lună. Nu, nu am vrut asta!”, a declarat Vasile Năstase pentru postul de radio german.

Citeste si:  Iohannis: ”România are nevoie de tineri în politică, în administrația publică”
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Horoscop politic 2019, Cristina Demetrescu despre Dăncilă, Dragnea, Iohannis
  3. Home page
  4. Proxeneta de lux la doar 14 ani si venituri de peste 100.000 euro pe luna
  5. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  6. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  7. Oferte pentru români de muncă în abatoarele din Germania
  8. Cutremurător! ASTROLOGUL vedetelor din ROMÂNIA lansează profeția DUREROASĂ: ‘Se va omorî... Destinul va dărâma tot din temelii’