Declaraţia comună privind relaţiile post-Brexit, finalizată. Urmează aprobarea țărilor UE

Loading...

Negociatorii britanici şi cei ai UE au convenit textul declaraţiei comune privind relaţiile post-Brexit, anunţă Tusk.

Negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoare relaţie post-Brexit, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit dpa. Documentul are nevoie acum de aprobarea politică a Londrei şi a restului de 27 de state, care se vor reuni duminică într-un summit extraordinar la Bruxelles.

Tocmai am trimis UE-27 proiectul unei declaraţii politice cu privire la relaţia viitoare între UE şi Marea Britanie. Preşedintele Comisiei m-a informat că el a fost convenit la nivel de negociatori şi, în principiu, la nivel politic, sub rezerva aprobării sale de către liderii‘ UE, a scris Donald Tusk pe Twitter. Declaraţia politică comună merge mână în mână cu acordul de retragere a Marii Britanii, detaliind termenii divorţului. Ea acoperă obiectivele viitoare comune în domeniile comerţului, securităţii şi cooperării politice, punând bazele negocierilor care pot începe imediat după ieşirea Regatului din UE.

Citeste si:  UE și Marea Britanie au căzut de acord asupra textului privind relația post-Brexit

Consens solid

Oficiali UE au declarat că există un consens solid că aspectele rămase în suspensie nu sunt de natură să blocheze parafarea acordului final la summitul extraordinar care va avea loc duminică, la Bruxelles. Principalul semn de întrebare este dacă Spania, care vede în Brexit un prilej de a lansa o ofensivă pentru revendicarea Gibraltarului, poate fi convinsă să îşi păstreze răbdarea.

După ce săptămâna trecută un proiect de acord a stabilit termenii retragerii Regatului Unit din UE, premierul britanic Theresa May s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în speranţa de a finaliza o declaraţie politică ambiţioasă, un document de 26 de pagini, privind viitoarele relaţii UE-Londra. May se va întâlni din nou cu Juncker sâmbătă la ora 17:00 GMT, în ajunul summitului extraordinar al UE. Surse europene au declarat pentru Reuters solicitările altor state membre vor fi incluse într-o anexă de maxim 2 pagini care va fi adoptată la summitul de duminică.

Citeste si:  Puterea PSD/ALDE vrea un „armistiţiu politic“, pe perioada preşedinţiei române a UE, cu o opoziţie care nu există

Relaţia post-Brexit

Textul principal al declaraţiei politice, consultat de Reuters, relevă că UE şi Londra ‘sunt de acord să dezvolte un parteneriat economic ambiţios, extins şi echilibrat’. ”Acest parteneriat va fi cuprinzător, acoperind o zonă de comerţ liber şi o cooperare sectorială mai extinsă”, se stipulează în documentul citat. Esenţial pentru Theresa May este faptul că documentul obligă UE să caute modalităţi de a se evita activarea unei clauze de tipul ‘plasă de siguranţă’, care să garanteze că la frontiera irlandeză nu vor fi reintroduse controalele vamale. Textul afirmă că relaţia post-Brexit va respecta ‘integritatea pieţei unice a Uniunii şi Uniunea Vamală, precum şi piaţa internă a Regatului Unit, şi va recunoaşte dezvoltarea unei politici comerciale independente din partea Regatului Unit dincolo de acest parteneriat economic’.

Un aspect important în negocieri a fost perioada de tranziţie. Aceasta, care ar urma să se încheia după 21 de luni, respectiv la finalul lui decembrie 2020, poate fi extinsă cu până la doi ani. Theresa May a declarat luni că doreşte ca orice etapă de tranziţie post-Brexit să se încheie până la data când în ţara sa vor avea loc alegerile parlamentare din 5 mai 2022.

Citeste si:  CÂND A FOST ULTIMA DATĂ MAIA SANDU ÎN RISIPENI ?
Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Mai este Simona Halep virgină?
  3. Home page
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Chiar din prima seara m-au luat in primire. M-au fortat sa ma asez in genunchi si sa pun gura pe marginea băncuței de lângă pat.
  6. Multumesc Klaus Iohannis pentru cadoul de 19 miliarde de euro
  7. "Sânii mei sunt naturali.." Cristina, piti de Romania cu sâni imenşi.
  8. Cine sunt vedetele care participă în show-ul „Scena misterelor“, prezentat de Dan Negru şi Romică Ţociu FOTO