De ce sunt importante alegerile intermediare din SUA

Loading...

Politica externă: 

De obicei, politica externă nu e un subiect prea important în alegerile prezidențiale din SUA, iar un scrutin intermediar se concentrează cu atât mai mult asupra problemelor naționale și locale. Dar nu trăim în vremuri normale. La alegerile prezidențiale câștigate de Trump în 2016, politica externă a jucat un rol neobișnuit de mare, și s-ar putea ca această tendință să se facă observată și la scrutinul intermediar din 6 noiembrie – cel puțin în mod indirect. 

„Alegerile preliminare arată, de obicei, cât de popular e un președinte”, spune Trevor Thrall, un expert în politică externă de la Universitatea George Mason și Institutul Cato. „Eforturile lui Trump din domeniul politicii externe au fost destul de controversate în rândurile publicului american – o arată cele mai recente sondaje – iar efectul asupra popularității președintelui a fost negativ.”

Rezultatul scrutinului pentru Congresul american ar putea influența politica externă a lui Trump în diferite moduri. Dacă republicanii ar pierde controlul asupra Senatului – un scenariu considerat puțin probabil, dar nu imposibil – democrații vor avea un impact semnificativ asupra politicii externe.

Din moment ce e nevoie de acordul Senatului pentru diverse nominalizări în executiv și pentru încheierea unor tratate internaționale, democrații ar putea să blocheze numirea unor oficiali din domeniul politicii externe și să amâne tratate comerciale, un element important din agenda politică a lui Trump, sau alte acorduri internaționale. De aceea, pentru Trump și republicanii din Congres un astfel de scenariu e un coșmar. 

Citeste si:  Doliu în politică! Un primar PSD a murit într-un accident de mașină

Și în cazul în care democrații recâștigă Camera Reprezentanților, un scenariu considerat probabil, dar nu sigur, ei ar putea să influențeze politica externă a lui Trump, chiar dacă impactul nu ar fi la fel de puternic ca în cazul victoriei lor în Senat. Frances Lee, expertă în politică la Universitatea din Maryland, spune că s-ar schimba multe dacă democrații ar obține majoritatea în Camera Reprezentanților, spre exemplu datorită unor comisii care ar investiga acțiunile administrative, inclusiv schimbările privind aplicarea politicii de migrație – cum ar fi măsurile foarte dure împotriva imigranților fără documente valabile. O altă consecință posibilă ar fi o accelerare a investigațiilor existente și inițierea unor noi investigații privind legăturille cu Rusia ale taberei lui Trump în campania electorală din 2016.  

Nici unul dintre aceste scenarii nu ar schimba complet direcția politicii externe a lui Trump, dar i-ar fi mai greu să-și impună planurile și ar dura mai mult. Din acest motiv, s-ar putea ca președintele să se întrebe mai des dacă un anumit obiectiv merită prețul politic pe care ar putea să-l plătească pentru a se impune împotriva unui blocaj din partea democraților în Congres.

Citeste si:  Politic show: Toader: Cultura eliberează, pregătește deținuții pentru reintegrarea socială; Ponta îl susține pe Iohannis, după ce a refuzat-o pe Adina Florea la conducerea DNA; O prostie cât casa într-una din Legile Justiţiei

Un aspect pe care mulți îl trec cu vederea e că aproape toate posturile de conducere în domeniul politicii externe vor fi reocupate după scrutinul intermediar. Liderul Comitetului pentru Relații Internaționale din Camera Reprezentanților, republicanul Ed Royce, iese la pensie, la fel ca omologul său din Senat, republicanul Bob Corker. Paul Ryan renunță la președinția Camerei Reprezentanților, o poziție cheie în politica externă a Congresului. În plus, rezultatul scrutinului din 6 noiembrie va determina și ocuparea funcției foarte influente de președinte al Comitetului pentru Forțele Armate, pe care a avut-o în trecut regretatul John McCain.

Politica internă:

La fel ca în cazul politicii externe, o majoritate democrată într-o cameră a Congresului sau chiar în ambele ar putea să blocheze sau măcar să amâne planurile lui Trump pe plan intern. Democrații ar avea o influență și mai mare decât pe plan extern, deoarece Constituția Statelor Unite îi permite Congresului să facă mai multe propuneri privind politica internă.

În cazul unei majorități democrate, s-ar spulbera speranțele republicanilor de a elimina complet reforma sănătății inițiată de Barack Obama. În plus, democrații ar putea să îngreuneze eforturile republicanilor de a reduce ajutoarele sociale sau de a lansa noi reduceri de impozite.

La un nivel foarte elementar, o majoritate democrată în Camera Reprezentanților ar însemna că Trump trebuie să se confrunte cu partidul de opoziție într-o manieră mai cumpătată decât până acum, pentru că ar avea nevoie de democrați pentru niște obiective aparent banale, dar decisive: de exemplu, să împiedice un „shutdown” guvernamental sau să ridice plafonul de datorii.

Citeste si:  Observatorul, candidat la Premiile TVmania pentru cea mai bună emisiune de ştiri

La prima vedere, acest scenariu sugerează că președintele va fi obligat să adopte un ton mai prietenos și să se apropie de democrați, dar astfel de atitudini convenționale nu pot fi aplicate în mod automat când e vorba de Trump. El ar putea să adopte un curs al confruntării, sperând să incite furie împotriva democraților în rândurile electoratului său de bază și ale națiunii în general. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, climatul politic ar putea să devină și mai toxic.

Recensământul din 2020: 

Dincolo de cursa pentru Congresul de la Washington, rezultatele alegerilor intermediare sunt importante pentru recensământul programat pentru anul 2020. Împărțirea districtelor electorale se bazează pe recensămintele care au loc din 10 în 10 ani. În multe state, legislativul poate să influențeze împărțirea acestor districte în așa fel încât să fie favorizat propriul partid – așadar, cine câștigă acum va avea o influență asupra viitoarelor alegeri.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  2. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  3. De ce poartă Nina colanţi?
  4. Top 15 idei de rochii pentru banchet
  5. Anda Ruga beata crita in club
  6. E mai bine sa spui ceea ce simti si sa regreti pe moment,decat sa nu o faci si sa regreti o viata…
  7. Home page
  8. Jojo, CRBL, Bianca Drăguşanu, Cosmin Seleși, Ruby, Iuliana Luciu și Anca Sigartău printre vedetele care vor participa la cel de-al doilea sezon Asia Express