Politica

Dăncilă: Şedinţa de Guvern se va desfăşura în două etape – una referitoare la apărare, politică externă şi ordine publică şi o alta referitoare la probleme economice

Loading...

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la şedinţa de Guvern la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis – care a precizat că prezenţa şefului statului nu poate fi nici îngrădită, nici limitată în timp – că şedinţa se va desfăşura în două etape, una referitoare la apărare, politică externă şi ordine publică – domenii indicate expres în Constituţie ca ţinând şi de atribuţiile şefului statului – şi o alta referitoare la probleme economice.

„Şedinţa de astăzi va avea loc în două etape: o primă etapă în care vom face referire la cele trei domenii – apărare, ordine publică şi politică externă – şi a doua etapă, care cuprinde actele normativre referitoare la domeniul economic”, a anunţat Dăncilă, după ce preşedintele Iohannis afirmse că, potrivit deciziei CCR, prezenţ preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici .limitată în timp.

La începutul şedinţei, Iohannis a explicat xă participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, fiind vorba despre atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, coroborate.

Dăncilă s-a referit exclusiv la atribuţiile prevăzute de articolul 87.

Articolul 80 din Constituţie stabileşte că:

„(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

Articolul 86 prevede că Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

Conform articolului 87, „preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii” şi că „preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Join the LARGEST XXX Cam Site

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.