Culisele unui fake-news rusesc. Cum a ajuns Universitatea din Craiova să colaboreze cu Rusia

Loading...

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a anunţat, în cadrul briefingului săptămânal de presă, semnarea unui Memorandum de colaborare între Academia Diplomatică a MAE rus şi Universitatea din Craiova. În replică, Universitatea din Craiova şi-a exprimat „stupefacţia“ cu privire la implicarea numelui în comunicatul Moscovei. „Este un exemplu clasic de fake-news lansat de Rusia. Vor mai urma şi altele“, susţin surse diplomatice de la Bucureşti.

Ştirea falsă, lansată de la vârful diplomaţiei ruseşti, vine în contextul în care Moscova se pregăteşte să marcheze 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România.

Potrivit surselor citate, luni, pe 15 octombrie, MAE rus va organiza o sindrofie la care vor lua parte foşti ambasadori ai Rusiei în România. În replică, şi MAE român va organiza o expoziţie, unde se va vorbi despre „retrocedarea parţială“ a tezaurului românesc.

În acest moment, relaţiile politice dintre cele două state sunt îngheţate: în afara întâlnirilor formale dintre ministrul român de Externe şi Ambasadorul rus la Bucureşti, nu există contacte nici măcar la nivel de şefi de Direcţii din cele două ministere de Externe. 

Citeste si:  Firea, vehementă la adresa lui Dragnea: i-a cerut să recunoască o întâlnire cu primarii de sectoare în care s-ar fi discutat despre desființarea Primăriei București

Burse pentru studenţi în Crimeea

În lipsa unui dialog diplomatic, Moscova încearcă să iasă pe teren. Astfel, ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a vizitat mai multe judeţe din România cu scopul de a demonstra că Rusia e privită ostil doar de clasa politică din România, pro-americană,  nu şi de oamenii de rând, care sunt ospitalieri cu oficialii ruşi.

„Cazul Craiova se încadrează tot în acest tipar. Rusia arată că în unele centre universitare din România există profesori dispuşi să colaboreze cu Moscova, deşi la nivel de rectorat nu a existat o astfel de aprobare, cum nici la nivelul Ministerului de Externe nu a existat vreo discuţie. Diplomaţii ruşi au grijă să stimuleze astfel de practici“, susţin surse diplomatice. Cum stimulează? Prin varianta clasică: invitaţii la simpozioane, excursii gratuite la Moscova şi burse de studiu. „Au oferit burse pentru studenţi chiar şi în Crimeea“, susţin sursele citate.

Craiova nu este singurul punct nevralgic al sistemul universitar românesc. Mai existe mărunte focare moscovite la Cluj şi Iaşi, unde câţiva lectori sau profesori dau curs mesajelor diplomaţiei ruseşti.

Citeste si:  TENSIUNEA politică se apropie de APOGEU și în GERMANIA! Au trecut vremurile când IMIGRANȚII erau PRIMIȚI cu BRAȚELE DESCHISE! Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Dăncilă, lăudată de propaganda rusă

Premierul Viorica Dăncilă a fost apreciată de către presa de stat rusă pentru intervenţia sa din Parlamentul European, acolo unde a criticat Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi le-a precizat celor din sală că ea nu a venit să dea socoteală, ci din respect. Materialul care prezintă prestaţia lui Dăncilă de la Strasbourg arată din titlu că discursul a fost pe placul Sputnik, agenţie de stat rusă: „Viorica Dăncilă – lecţie de demnitate în Parlamentul European! Le-a rupt gura!“. 

Join the LARGEST XXX Cam Site
Vezi orice post tv live de pe telefon sau tableta
Share acest Articol :

No comments yet.

Leave a Reply

  1. Home page
  2. Cum sa faci 10000 de euro pe luna ?
  3. BĂTAIE între vedete! Umilință TOTALĂ pentru BIANCA DRĂGUȘANU: A fost dată AFARĂ cu forța
  4. Cum poti vedea filme direct din torent fara sa le descarci, plus cum poti accesa site-urile restrictionate
  5. Anevoiosul Drum al Elefantului a început! 18 vedete în cursa Asia Express
  6. Caru cu vedete: Nicole Scherzinger, in stare de SOC! Hackerii i-au spart telefonul si au publicat un clip intim cu Hamilton; Cu totul la vedere! Kim Kardashian, într-un outfit extrem de sexy pe covorul roşu; Reacția lui Trăistariu, după ce Ester Peony a câștigat Eurovision România;
  7. Ana Morodan a găsit o soluție salvatoare în „Asia Express”. Pe ce își cheltuie banii
  8. Globurile de Aur 2019: Tul, paiete îndrăznețe, rochii cu corset și cu fuste extrem de voluminoase au dominat pe covorul roșu